Revelion de 3 zile… acasă, cu TVR 1 de Bianca Dinescu

Concert An Nou

https://blog.revistaderecenzii.com/

Revelion de 3 zile… acasă, cu TVR 1

Revelionul 2020-2021 ia startul mai devreme la TVR 1. Programele speciale încep din 30 decembrie, iar petrecerea continuă până pe 1 ianuarie!

Pentru că 2020 a adus celebra #statiacasa la statut de principiu de viață, finalul anului pandemiei și începutul noului an ne prinde, pe cei mai mulți dintre noi, așa cum ne-am obișnuit deja: în familie, în fața televizorului. Cu mult umor și muzică pentru toate gusturile, programele TVR 1 ne însoțesc în noaptea în care lăsăm în urmă dificilul an 2020, pentru a privi cu speranță spre noul an.

Gala Premiilor Masca de Aur, cu Toni Grecu, 30 decembrie, ora 21.00

Pe final de an, analizăm retrospectiv experiențele pe care le-am trăit în ultimele 12 luni, facem bilanțuri, ne amintim momentele cele mai importante din acest interval. Și tot acum, cei mai merituoși dintre noi iau premii. Miercuri seară, de la ora 21.00, la TVR 1, ne pregătim palmele pentru aplaudat și gurile pentru râs, la „Gala Premiilor Masca de Aur”. Tras la patru ace, Toni Grecu este gazda unei gale de premiere a celor mai importante, interesante sau comice întâmplări petrecute în țară și în lume în 2020, un an atipic din toate punctele de vedere.

Amfitrionul serii va comenta diferite evenimente și va dialoga, în platou sau prin videoconferințe live, cu personalități marcante sau persoane anonime, martore sau participante la diverse întâmplări relevante pentru anul care se încheie. Printre acestea, telespectatorii TVR 1 îi vor recunoaște pe Monica Anghel, Jojo – Cătălina Grama, Cătălin Neamțu, Cosmin Natanticu, Claudiu Maier, Andreea Doinea, Darie Valentin, Cătălin Cățoiu – Țeavă, Dragoș Mușat și alții.

Viața bate câmpii, 30 decembrie, ora 21.55

Ce, cum și cât au înțeles oamenii din anul 2020? Cum au reușit ei să se adapteze, să facă față noilor provocări și, mai ales, ce au desprins românii din acest haos planetar? Pe 30 decembrie, de la 21.55, la TVR 1, Cătălina Grama-Jojo, Cosmin Natanticu, Catalin Neamțu, Andreea Doinea, Betty Peter, Claudiu Maier și Toni Grecu ne întăresc convingerea că… „Viața bate câmpii”!

Emisiunea de divertisment… de pandemie este bazată pe fapte, evenimente și întâmplări strâns legate de viața pe care suntem obligați să o ducem acum, în așa-zisa „nouă normalitate”. Ne vom regăsi, așadar, cu siguranță, cel puțin într-una dintre poveștile celor trei case, trei familii și trei situații diferite în ceea ce privește traversarea carantinei.

Concert aniversar Beethoven 250, dirijat de Daniel Barenboim, 31 decembrie, ora 11.55

2020 ar fi trebuit să fie „Anul Beethoven”. La 250 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai prolifici compozitori din istoria muzicii, guvernul german a investit 27 milioane de euro pentru peste 300 de manifestări culturale de calibru, evenimente ce urmau să aibă loc atât în orașul său natal, Bonn, cât și în alte localități. Pandemia a schimbat, însă, planurile întregii planete, astfel că cele mai multe dintre concertele simfonice și alte acte artistice au fost amânate pentru anul viitor. Cu atât mai important devine, în această situație, „Concertul aniversar Beethoven 250” din 17 decembrie, ziua de naștere a compozitorului, desfășurat la Bonn, în prezența președintelui german Frank-Walter Steinmeier, sub al cărui patronaj se desfășoară programul aniversar „BTHVN2020”. Concertul va putea fi văzut la TVR 1 pe 31 decembrie, de la ora 11.55.

Evenimentul prezentat de violonistul Daniel Hope prilejuiește întâlnirea iubitorilor muzicii clasice cu celebrul dirijor Daniel Barenboim și renumita West-Eastern Divan Orchestra, care vor oferi publicului două compoziții emblematice ale lui Beethoven: Concertul nr. 3 pentru pian și Simfonia a 5-a. De asemenea, telespectatorii vor putea viziona și un montaj de imagini din spatele cortinei, cu desfășurarea repetițiilor și pregătirea producției în condiții de pandemie.

Înființată în 1999 chiar de Daniel Barenboim, împreună cu academicianul american de origine palestiniană Edward W. Said, din dorința de a facilita, prin muzică, dialogul între diferitele culturi din Orientul Mijlociu, West-Eastern Divan Orchestra a devenit un nume sonor în muzica internațională în ultimii 20 de ani. Orchestra a interpretat simfoniile lui Beethoven pe cele mai mari scene ale lumii: în Berlin și New York, în Asia și America de Sud, la Festivalul de la Salzburg și la faimoasele BBC Proms.

„Concertul aniversar Beethoven 250” își propune să atingă și o latură socială și politică. Simfonia a 5-a, în mod special, se dorește a fi un semnal al speranței, la finalul unui an 2020 marcat de pandemie, după motto-ul „Per aspera ad astra” („De la întuneric la lumină”).

Guști! Și apoi mănânci – cu chef Alex Petricean, miercuri-joi, 13.30

Pentru noaptea dintre ani, pregătim întotdeauna cele mai gustoase și festive preparate. Dar de multe ori uităm să ne îngrijim de „dimineața de după”… Chef Alex Petricean ne propune, așadar, în ultimele două ediții ale emisiunii „Guști! Și apoi mănânci” din 2020, câteva rețete ce pot fi încercate cu succes și acasă.

Pentru meniul de Revelion, Alex Petricean îl are ca invitat pe bunul său prieten Roland Suciu, chef al unui renumit restaurant din Cluj-Napoca. „Am pregătit un meniu franțuzesc de gală: antreu – sufleu de brânză cu spianatta, bibilică Wellington și tarte tatin de mere cu smântână dulce afumată”, ne face poftă chef-ul de la TVR 1. Pentru ziua de 1 ianuarie, propunerea lui Alex este curcan la cuptor cu cartofi prăjiți în untură de porc și o ciorbă de potroace din resturile bibilicii rămase după noaptea de Revelion. Dacă vă sună apetisant cele două sugestii, sunteți așteptați în fața micilor ecrane pe 30 și 31 decembrie, de la 13.30, la două ediții speciale „Guști! Și apoi mănânci – cu chef Alex Petricean”, la TVR 1.

În noaptea de Revelion, trăim emoția Finalei „Vedeta populară”, râdem cu Mugur Mihăescu și cu actori de stand-up comedy și petrecem cu muzică bună

Vedeta populară – Finala, 31 decembrie, ora 20.40

După un sezon în care spectatori le-au fost membrii juriului și ochii din fața micilor ecrane, cinci tinere s-au dovedit cele mai talentate și ambițioase de-a lungul edițiilor „Vedeta populară”. Începem, așadar seara de Revelion în Studioul 1 al Televiziunii Române, alături de Iuliana Tudor, cu o Finală a Fetelor! Cinci tinere își vor disputa Trofeul Vedeta Populară și Marele premiu de 100.000 de lei în Marea Finală, pe 31 decembrie, de la ora 20.40.

La fel ca în semifinală, cele cinci concurente vor trece prin două probe în drumul spre trofeu: un colind tradițional specific sărbătorilor de iarnă – care va elimina două concurente, urmat de o melodie celebră în zona pe care o reprezintă – șlagărul zonei.

Dacă Marea Finală va fi prilej de emoție pentru toți telespectatorii, cu siguranță că locuitorii din Romanați au motive duble să privească „Vedeta populară” cu sufletul la gură: două concurente – Iazmina Cojocaru, de 18 ani, respectiv Anișoara Popescu, de 25 de ani – își vor reprezenta orașul natal cu mândrie, după ce s-au calificat printre finaliste. Alături de ele, le vom recunoaște pe talentatele Mădălina Mureșan, de 28 de ani, de pe Valea Mureșului, teleormăneanca de 19 ani Maria Chivu și pe ieșanca de 18 ani Carmen Acatrinei. Care dintre ele va fi cea care, la finalul emisiunii, va ține în mână Marele Trofeu aflăm chiar în noaptea de Revelion, la TVR 1. Membrii Orchestrei Naționale Valahia, dirijor Marius Zorilă, le vor susține cu un acompaniament instrumental demn de o finală.

Și pentru că de Anul Nou se petrece, la „Vedeta populară” avem parte și de trei momente de folclor autentic, oferite publicului de membrii juriului: Grigore Leșe, Cornelia și Lupu Rednic, Niculina Stoican. Cu asemenea ingrediente, noaptea de Revelion va debuta în cel mai plăcut mod: cu emoție, muzică românească tradițională și voie bună.

Revelion la mine acas’, 31 decembrie, ora 23.00

În noaptea dintre ani – un an care a fost cum a fost și unul care va fi… cum va fi – în care petrecerile se țin în cerc restrâns și foarte restrâns, cel mai potrivit Revelion este… acasă. Acasă la noi sau la alții, cum ne e norocul. Un „Revelion la mine acas’” ne propune la TVR 1, pe 31 decembrie, de la ora 23.00, și Mugur Mihăescu, invitându-ne la el, de data aceasta, distanțați regulamentar, să ne bucurăm de încheierea unui an care a fost… așa cum a fost și să privim cu speranță spre ce ne poate aduce (sau lua) noul an.

Scris și regizat de Mugur Mihăescu, programul „Revelion la mine acas’” vine cu „un divertisment care, în condițiile pe care toți le traversăm, să ofere privitorilor sentimentul că toți suntem la fel de afectați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, indiferent de statutul de „vedetă” sau cel de simplu spectator”, explică gazda noastră.

În Centrul Vechi din București, restaurantele sunt închise. Străzile sunt aproape pustii, așa că Mugur dă o raită să vadă cine și cum se distrează de Revelion – dacă se distrează. Îi ies în cale un cerșetor, o femeie cu preocupări îndoielnice, dar și un… guvernator. A, nu, nu unul dintre cei care-și fac veacul pe la Palatul Victoria! Altul, cu bani! Doar că nu poate ajunge la ei: bietul om a pierdut tocmai cheia de la bancă!…

La bairamul lui Mugur de sfârșit de an se adună câțiva prieteni – Radu Pietreanu, Dan Bittman și alți actori sau cântăreți, precum și un band restrâns, „de Covid”, format din două gemene talentate (atât cât se poate). De invitat, el a invitat mai multă lume, printre care Leana și Costel, Garcea… dar vom vedea dacă frica de pandemie i-a cuprins și pe ei sau dacă își vor face, până la urmă, apariția. Cert este că toți cei prezenți își împart hazul și necazul în jurul unui ceaun de fasole cu ciolan.

Cântecele live ale lor și ale invitaților, glumele sau surprizele venite de peste hotare sau din partea familiei vor încerca sa găsească un numitor comun cu telespectatorii, astfel încât aceștia să se simtă conectați la atmosfera de la petrecere. Ne distrăm, așadar, la TVR 1, de la ora 23.00, într-un „Revelion la mine acas’” – la Mugur Mihăescu, mai exact, unde ne va prinde și numărătoarea inversă a ultimelor secunde din 2020.

Un Revelion de tot râsul, 1 ianuarie, ora 0.50

Cinci artişti cunoscuţi publicului larg ne promit „Un Revelion de tot râsul” la TVR 1. În noaptea cea mai lungă, ei sunt protagoniştii unui show incendiar de comedie care ne va prezenta perspectiva românească asupra trecerii dintre ani prin momente spumoase de stand-up comedy, parodie muzicală, poezie comică sau magie. Vom râde cu lacrimi alături de umoristul, cântăreţul şi profesorul de canto Marius Gheorghiu, Magda Chihaia, actriţă a Teatrului Elisabeta din Bucureşti, Cristi Poe, umorist faimos mai ales în mediul online, Cristina Strecopitov, cea mai cunoscută femeie magician de la noi şi Vlad Gălăţianu, de la „Mondenii”. Să începem anul 2021 în hohote de râs urmărind la TVR 1 show-ul de umor programat la ora 0.50.

„Noaptea asta, nimeni să nu doarmă!” – Peste două ore de cântece de petrecere, la TVR 1 (două părţi: de la 02.10 şi de la 03.20)

Ce-ar fi noaptea de Revelion fără muzică de petrecere? Nici nu ne putem închipui… aşa că, din programul de Revelion al TVR 1 nu putea lipsi acest ingredient care să ne aducă veselie, bucurie şi bună dispoziţie. Cântece de dragoste, de sărbătoare, cântece de pahar, cântece care se ascultau şi fredonau odinioară la sărbătorile şi ospeţele boiereşti sau la târgurile de altădată ne propun realizatorii îndrăgitului „Tezaur folcloric” la trecerea către 2021. Sub genericul „Noaptea asta, nimeni să nu doarmă!”, începând cu ora 02.10, la TVR 1 avem cel mai bogat pachet muzical care să ne însoţească în noaptea dintre ani într-o atmosferă de bucurie, veselie şi voie bună.

Şlagăre de ieri şi de azi vor fi interpretate de Constantin Lătăreţu, Mioara Velicu, Ion Ghiţulescu, Alexandru Mica, Gheorghe Gheorghe, Cristina Turcu Preda, Corina Dragomir, Valentin Grigorescu, Claudia Torop, Lucica Păltineanu, Nicolae Datcu, Andra Matei, Daniel Trifu şi Gheorghiţa Nicolae. Solişti instrumentişti: Georgiana Pană (nai), Theodor Pană (vioară), Marian Pană (vioară), Petrică Pană (vioară), George Udilă (clarinet), Nelu Radu (ţambal).

„Programul special de Revelion „Noaptea asta, nimeni să nu doarmă!” valorifică Tezaurul muzical românesc, aducând publicului acele piese muzicale cântate pe la sindrofii cu ştaif sau în înalta societate, la care adăugăm creaţii contemporane, ce exprimă dorinţa oamenilor de a fi cu cei dragi, de aproape sau de departe, prin intermediul cântecului de… petrecere”, spune Gheorghiţa Nicolae, producător şi prezentator al programului muzical alături de Andra Matei şi Daniel Trifu.

Darurile muzicale sunt pentru toate vârstele şi pentru toate gusturile, ca gen, ritm şi melodie, atmosfera de petrecere fiind întreţinută şi de tarafuri tradiţionale renumite: Taraful tradiţional „Constantin Lătăreţu”, coordonator Constantin Lătăreţu; Taraful „Târgoveţii de odinioară”, coordonator Daniel Trifu; Taraful „Tudor Pană”, coordonator Petrică Pană.

Costumele vii, strălucirea din priviri, glasurile şi instrumentele acordate pentru muzica de petrecere a românilor recreează aşadar, în studioul 3 al Televiziunii Române, atmosfera Revelioanelor de altădată de la TVR, cu un program de înaltă clasă, pentru românii de pretutindeni. La mulţi ani tuturor românilor!

Ca în fiecare an, Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena este în direct de TVR 1, pe 1 ianuarie 2021, la ora 12.15

La capătul unui an în care întreaga lumea muzicală a fost suspendată, Concertul de Anul Nou va fi adaptat condițiilor pandemice. Pentru prima oară în istorie, ritualul în ritm de vals al începutului de an de la Viena ar putea avea loc cu sala goală! Oricare ar fi situația desfășurării lui, însă, cel mai mediatizat concert al tuturor timpurilor este şi anul acesta la TVR 1, de la ora 12.15, în prima zi a lui 2021.

După toate probabilitățile, spectacolul muzicii familiei Strauss și al contemporanilor ei va avea loc fără public în impunătoarea Sală de Aur de la Musikverein Viena. Concertul de Anul Nou susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena, cel mai important ambasador muzical al Austriei și al Europei, va fi dirijat anul acesta de Ricardo Muti, șeful de orchestră italian aflându-se pentru a șasea oară la pupitrul filarmonicii vieneze, într-o relație de colaborare care durează de peste 50 de ani. În program vom urmări fragmente celebre semnate de Johann Strauss tatăl și fiul, dar și cîteva lucrări de Franz von Suppè și Carl Zeller, cu câteva prime audiții surpriză semnate Karl Komzák și Carl Millöcker.

Baletul de Stat din Viena va încânta telespectatorii din întreaga lume cu creațiile coregrafului Carlos Martinez, pentru a doua oară prezent în feeria valsantă a Concertului de Anul Nou, cu momente filmate în decorul impunător al Grădinii Palatului Lichtenstein și în așa numitul „Looshaus”, o structură modernă a arhitectului Adolf Loos, amplasată vizavi de Palatul Imperial din Viena. Costumele corpului de balet vienez sunt create pentru această ediție de designerul francez Christian Lacroix, și el invitat să asigure vestimentația pentru a doua oară în istoria evenimentului, iar regizorul Henning Kasten va coordona imaginea spectacolui filmat cu 17 camere. Concertul de Anul Nou este televizat în peste 90 de ţări de pe mapamond şi va fi urmărit de mai mult de 40 de milioane de telespectatori.

„Vă așteptăm să fiți alături de Televiziunea Română, atunci când, alături de Orchestra Filarmonică din Viena şi dirijorul Riccardo Muți, vom spune împreună cu dumneavoastră „La Mulți Ani 2021!”, cu speranța unui an mai bun, în care lumea va redeveni așa cum o știam”, ne invită Cătălin Sava, muzicolog și jurnalist TVR, cel care va asigura comentariul în direct pentru telespectatorii TVR 1.

21.10 Nu uita că ești român – Anul Nou cu bucurie (partea I, iar partea a doua, pe 3 ianuarie, la 21.10)

Începutul de an a fost întotdeauna prilej de bucurie şi petrecere la români. Anul acesta trăim un altfel de început şi ne rugăm ca 2021 să alunge tot ce a fost rău şi greu din anul ce a trecut. Tradiţia românească spune că veselia, cântecele, zgomotele zurgălăilor şi „Pluguşorul” sau „Sorcova” sunt aducătoare de bine, de belşug, pace şi împăcare, iar relele toate sunt alungate de bucuria noastră de a fi şi de a petrece împreună.

Aşadar, în prima zi a Noului An, de la ora 21.00, Iuliana Tudor ne aşteaptă la TVR 1 să petrecem „Anul Nou cu bucurie”, într-un program în care mari artişti ai muzicii populare româneşti vin să ne ureze „La mulţi ani!”, să ne transmită urări de An Nou şi să sărbătorească alături de toți românii. Petrecerea are loc într-o zonă de basm, la Gura Râului din judeţul Sibiu, iar gazde ne sunt membrii Ansamblului Junii Sibiului, astfel că putem fi fără grijă: vom petrece şi ne vom veseli între prieteni.

Vin alături de Iuliana Tudor, să ne ureze „Anul Nou cu bucurie” în prima seară a anului 2021, Nicolae Furdui Iancu, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Florica Zaha, Alexandru Pugna, Matilda Pascal Cojocărița, Andreea Voica, Mariana Deac, Viorica Macovei, Mariana Ionescu Căpitănescu, Aurel Tămaș, Petrică Mâțu Stoian, Elena Pădure, Ovidiu Homorodean, Alina Pinca, Tudor Furdui Iancu, Angelica Flutur, Robert Târnăveanu, Ancuța Corlățan, Gabriel Dumitru, Stana Stepanescu, Daniel Pop, Oana Tomoiagă, Codruța Rodean, Alexandru Brădățan, Izabela Tomița, Paul Ananie, Andra Matei, Florin Boita, Iulia Mihai, Bogdan Cioranu, Andreea Haisan, Cătălina Rotaru, Vlad Sărmaș, Simona Alexandru, Raluca Radu, Ștefan Negru, Alexandra Chira, Mihai Teacă, Sînziana Ştefan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *