Români care ne fac cinste oriunde ar fi: Corina Tarniţă. Prezentare, de Mirela Teodorescu

descărcare

România are multe talente, tinere speranţe, olimpici, în toate domeniile, matematică, fizică, chimie, biologie, arte. An de an îi vedem cu medaliile la gât, zâmbitori, plini de energie şi speranţă, dornici să schimbe lumea. Sunt copiii minune ai României de care trebuie să ne îngrijim, să-i preţuim să-i cinstim.

Dacă în tehnologie, la fiecare 18 luni, performantele unui computer se dublează, creierul uman îşi creşte volumul la fiecare 100.000 de ani, cu 1 cm3 .

Mulţi tineri care au studiat în liceele craiovene, s-au remarcat la olimpiadele naţionale şi internaţionale şi au obţinut burse la cele mai prestigioase universitati din lume.

Doresc să prezint în acest articol o tânăra cu calităţi morale şi intelectuale deosebite : Corina Elena Tarniţă.

A absolvit Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, s-a remarcat prin rezultatele deosebite obţinute la toate olimpiadele la care participa. Întotdeauna recunoaşte că bazele formării ca specialist le-a dobândit la Colegiul Naţional „Carol I“, cu profesori de excepţie: Iuliana Coravu, Nicolae Tălău. “Nu mă consider deloc un produs american, ci, dimpotrivă, dascălii mei din «Carol» au fost cei care m-au împins de la spate. Au văzut în mine potenţial pe care nu îl descoperisem! După absolvirea liceului, am fost acceptată la toate universităţile la care am aplicat, dar am ales Harvardul pentru că avea cel mai faimos departament de matematică din lume. A fost o alegere înţeleaptă. Am fost păstrată la doctorat în această instituţie de prestigiu, pe domeniul matematică pură. Am descoperit însă că sunt interesată şi de partea aplicată a matematicii. Am început să lucrez cu Martin Nowak în 2007, iar în 2009 am susţinut doctoratul. Am făcut un master, am urmat un doctorat, iar acum am fost primită ca şi cercetător“, a povestit Corina Tarniţă.

A obţinut, în 2006, Magna cum Laude, cea mai înaltă distincţie, la aceeaşi universitate, iar după doctoratul de succes a primit o nouă nominalizare – Summa cum Laude. Teza sa de doctorat a primit, în 2009, premiul Highbridge, pentru cea mai bună lucrare. În cei opt ani petrecuţi la Harvard a primit nenumărate distincţii, a scris articole, cărţi, a ţinut conferinţe în marile universităţi ale lumii, una dintre ele fiind celebra MIT – Massachusetts Institute of Technology.”

În 2010, în ianuarie, este invitată și premiată la Gala LSRS (Liga Studenților Români din Străinătate), iar discursul ei, scurt și de impact, este foarte aplaudat.

În iunie 2013, a făcut parte dintre cele 21 de personalități nominalizate la unul dintre cele șapte premii ale Marii Loji Masonice din România – premiul “Spiru Haret” pentru educaţie. Horia Pop, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, pentru grupul de lucrări referitoare la inteligenţa artificială, prof. univ. dr. Cătălin Bordeianu, Universitatea “A.I. Cuza” Iaşi, pentru lucrarea “Scrieri sociologice”, două volume, Editura Vasiliana 98, 2012 şi prof. Corina Tarniţă, Princeton University, pentru lucrarea publicată în 2012 în prestigioasa revista “Nature”, prin care a invalidat teoria “kin selection”, elaborată de William D. Hamilton şi Edward O. Wilson.

Pe 7 septembrie 2013, Dr. Corina Tarnita, Assistant Professor of Ecology and Evolutionary Biology, Princeton University a fost keynote lecturer  pe tema ”Using Math to Unlock the Mysteries of Biology”.

O prelegere în care Corina Tarniţă aminteşte cu plăcere de unde vine, unde s-a format, România, cât de importanta este matematica în viaţa noastra, ce înseamna aplicabilitatea ştiintelor matematice în biologie.

Ne bucuram să ştim că avem astfel de tineri care contribuie la dezvoltarea ştiinţei, că sunt apreciaţi şi pe lângă afirmarea lor, duc şi numele ţării noastre în lume. În spatele acestor rezultate stă o  muncă neobosită de studiu şi cercetare care trebuie respectată.

Un comentariu la „Români care ne fac cinste oriunde ar fi: Corina Tarniţă. Prezentare, de Mirela Teodorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.