România pitorească

Foto: Mihaela Delamare, Gheară de uriaș

19. XI. 1936 – s-a născut Iulian Negrilă, în com. Albești, jud. Olt;

19. XI. 1919 – a murit Al. Vlahuță, în București (n. 5. IX. 1858, Pleșești).

5 comentarii la „România pitorească

  1. De ce nu mă surprinde această corespondență între cromatică, vibrația titlului și gândul pe care rubrica mi-l transmite? (Al. Vlahuță a fost un ,,uriaș” care ne-a lăsat, într-o creație valoroasă, gânduri de o anumită greutate, culoare și formă.)

  2. Al. Vlahuță ne-a lăsat moștenire un valoros ,,„atlas geografic comentat” (Dumitru Micu), dar și Iulian Negrilă ,,adună în tăcerile gândului senzaţia naturii” (Eugen Todoran) și transmite prin poezia sa, ,,În cerdacul amintirilor”, ,,o caldă vibraţie a sensibilităţii” (Gh. Bulgăr).

  3. Nu pot să nu remarc corespondența între cromatica acestei fotografii, rezonanța titlului și semnificația rubricii. Al. Vlahuță a fost un ,,uriaș” care a lăsat urme pregnante, iar Iulian Negrilă ,,adună în tăcerile gândului senzaţia naturii” (Eugen Tudoran) făcând să vibreze pe coardele poeziei rezonanța anotimpurilor.

  4. Încerc de peste 5 ore să postez acest comentariu, iar acum ating ironia de a-l vedea in dublu exemplar. Aceeași remarcă și pentru ,,Război și pace”. Nu știu pe cine să felicit ptr. asta, cred că aș putea să mă autofelicit pentru perseverență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *