„Scriitori la catedră”: Parteneriat între Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și ISJ Dolj pentru promovarea lecturii în rândul tinerilor

https://blog.revistaderecenzii.com/

Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România a avut inițiativa de a lansa un proiect de promovare a lecturii în rândul tinerilor, semnând în acest sens un Protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Documentul a fost semnat de către Mihai Firică, președinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și de către prof. Daniel Alexandru Ion, inspector general școlar al ISJ Dolj. În scurt timp, parteneriate similare vor fi semnate de către președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România cu toate Inspectoratele Școlare Județene din Oltenia.

În cadrul conferinței de presă, desfășurată luni, 15 mai 2023 la sediul ISJ Dolj, a fost prezentat proiectul „SCRIITORI LA CATEDRĂ” ce vizează promovarea lecturii în rândul elevilor și a cadrelor didactice, construirea unei punți reale de comunicare între tinerii cititori și scriitori.

Proiectul educațional „SCRIITORI LA CATEDRĂ” reprezintă o manifestare prin care scriitori din Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România vor participa la întâlniri cu elevii și cadrele didactice. Au existat experiențe anterioare, benefice pentru promovarea lecturii în școli, în care un număr de elevi primeau vizita unor scriitori. Partenerii doresc atât permanentizarea colaborării, un ritm susținut al evenimentelor și creșterea numărului de întâlniri, cât și creșterea complexității interacțiunii între creatori și tinerii care aspiră la statutul de scriitori. Formatul întâlnirilor va fi de doi scriitori, de preferință care abordează genuri literare diferite (proză, poezie, critică literară, dramaturgie etc), care să susțină „o oră de limbă și literatură română”, comunicând despre experiențele personale de creator, lectură din propria creație, activitatea Uniunii Scriitorilor din România, aspecte ale pieței editoriale, precum și dialoguri cu elevii și profesorii. În cadrul proiectului acțiunile de promovare nu vor viza comercializarea de carte și nu va fi afectat procesul educațional, programul întâlnirilor fiind stabilit de către coordonatori stabiliți de către cei doi parteneri. Prin sponsorizări sau donații atrase vor putea fi susținute de către Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România activități conexe proiectului, în special costurile de deplasare în județul Dolj și județele învecinate. Participarea la întâlnirile cu elevii și cadrele didactice este o activitate voluntară, neremunerată, cu scopul de a promova literatura română, activitatea și creațiile membrilor Filialei Craiova, precum și susținerea tinerilor care doresc să participe la evenimente literare și să publice în revistele culturale. În acest sens, scriitorii participanți la proiect vor fi solicitați să participe la activități menite a stimula lectura, cum ar fi cluburi de lectură, tabere de creație, cenacluri literare sau lansări de cărți și reviste culturale.

       

Proiectul „SCRIITORI LA CATEDRĂ” este inițiat de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj. O primă etapă de realizare a activităților prevăzute în cadrul acestui proiect se desfășoară în perioada 10.05.2023 – 31.05.2023, durata parteneriatului putând fi extinsă și după termenul limită prevăzut – sfârșitul anului școlar 2023-2024.

Mihai Firică

Președinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România

Sursa: https://www.pro-oltenia.ro/articol/parteneriat-intre-filiala-craiova-a-uniunii-scriitorilor-din-romania-si-isj-dolj-pentru-promovarea-lecturii-in-randul-tinerilor-/

Un comentariu la „„Scriitori la catedră”: Parteneriat între Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și ISJ Dolj pentru promovarea lecturii în rândul tinerilor

  1. Laudabila initiativa! Sper ca vorbind cu scriitorii in carne si oase,adolescentii vor fi interesati si de operele acestora si vor citi mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *