„Seddülbahir: între zidurile mării” sau „1000: eroii de la Gallipoli”, la TVR 1. Articol de Bianca Dinescu

„Seddülbahir: între zidurile mării” sau „1000: eroii de la Gallipoli”, la TVR 1

În premieră la TVR 1: producție grandioasă și actori celebri în serialul turcesc bazat pe fapte reale, despre unul dintre cele mai dramatice momente din istoria Turciei, apărarea peninsulei Gallipoli în timpul Primului Război Mondial. Vedem cele 8 episoade din 29 iunie, de luni până joi, de la ora 21.10.

Patriotism. Curaj. Speranță. Dragoste. Sarificiu. O mână de oameni cu baionete țin piept inamicului mult superior, lăsând acasă părinți, copii, iubiri… Un scut uman care strigă „Pe aici nu se trece!”. Războiul scoate la iveală sentimente de care nu ne credem capabili – ne-o arată și povestea celor 1000 de turci care au luptat în peninsula Gallipoli și al căror eroism face subiectul dramei istorice „Seddülbahir: între zidurile mării” (SEDDULBAHIR, 32 SAAT – Turcia, 2016). Serialul începe la TVR 1 din 29 iunie și va putea fi văzut de luni până joi, de la ora  21.10.

Seria este bazată pe evenimente reale, petrecute în provincia Çanakkale, în aprilie 1915, în toiul Primului Război Mondial. „Seddülbahir: între zidurile mării” descrie prima luptă de pe frontul Seddülbahir, aflat în capătul peninsulei, unul dintre cele mai dramatice momente din istoria Turciei. În dimineața zilei de 25 aprilie, prima zi a războaielor terestre din strâmtoarea Dardanele, o mie de soldaţi turci, conduşi de comandantul Mahmut Sabri, rezistă timp de 32 de ore în faţa trupelor navale aliate, mult mai numeroase, estimate la un număr de 18.000 de soldați, care încearcă să debarce pe ţărmul otoman, pentru a porni campania către capitala Constantinopol.

Dincolo de lupte politice şi de alianţe statale, este povestea intensă şi dramatică a unor oameni simpli, transformaţi fără voie în eroi, care îşi apără cu curaj casele şi familiile împotriva celui mai mare pericol pe care l-au trăit vreodată.

Așa cum, odinioară, 300 de spartani respingeau valurile de persani la Termopile, convinși că „Aceasta este Sparta!”, ori cum românii au ținut piept atacurilor armatei germane pe câmpul de luptă al Mărăşeştilor, sub deviza „Pe aici nu se trece!”, „Seddülbahir: între zidurile mării” este despre rezistența și curajul dincolo de legendă ale celor 1000 de soldați turci, hotărâți că „Gallipoli e de netrecut!”.

750 de costume şi aproape 800 de arme folosite la filmările pentru „Seddülbahir: între zidurile mării”

Serialul de 8 episoade iese în evidență atât prin distribuție, cât și prin anvergura producției. Distribuția include mulți actori celebri, precum İbrahim Çelikkol, Murat Ünalmıș, Uğur Güneș, Dolunay Soysert, İlker Aksum, Gülsüm Ali İlhan, Deniz Celiloğlu, Timur Ölkebaș, Ahmet Mekin și Okan Yalabı. Un număr mare de figuranți au luat parte la filmări, stabilite în 5 locații diferite din Çanakkale. Au fost cusute 750 de costume și aproape 800 de arme au fost folosite la filmare. Turnarea serialului a durat patru luni, iar procesul de realizare a decorului pentru scenele de luptă, construcția bazelor și a șanțurilor, a durat aproape dublu.

Serialele de televiziune turcești, în particular, dar și programele tv turcești, în general, au cunoscut o creștere deosebită în ultimii ani, ocupând un loc important pe piața internațională. Conform unui studiu Deloitte, dacă în 2008 un număr de 10 producții turcești erau vândute la târgurile internaționale de programe, se estimează ca până în 2023 cifra vânzărilor să ajungă la 1000. În 2015 – anul producției serialului „Seddülbahir: între zidurile mării”, peste 100 de țări cumpăraseră deja pelicule turcești. Ibrahim Çağlar, președintele Camerei de Comerț din Istanbul, explica în 2015: „Exportul de seriale turcești de televiziune a adus un milion de dolari în 2007, ne așteptăm ca la sfârșitul acestui an să însumeze 350 de milioane, iar pentru 2023, obiectivul e de un miliard”.

Serialul „Seddülbahir: între zidurile mării” începe la TVR 1 din 29 iunie și va putea fi văzut de luni până joi, de la ora  21.10.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.