Shift/delete, shut down, restart! Proză de Mariana Palaghia

https://blog.revistaderecenzii.com/

Flori noi

Shift/delete, shut down, restart!

Un nou an, un nou început: „Pilula de iubire”

Pentru că „resetarea” a devenit un cuvânt la modă, am decis ca, din această primă săptămâna din 2023, să mă resetez şi eu, adică să închid programele nocive şi limitative „rulate” până acum, să şterg diversele bug-uri şi cookies-uri din sistem, să mă „devirusez” şi să revin la „setările” mele de bază. 

Hm… de-abia acum realizez similitudinea dintre oameni şi maşini… oare am ajuns să semănăm atât de mult? Asta ne dorim? 

Las pe fiecare să caute răspunsul, eu revin la ideea mea, aceea de „reset”: vreau să redevin omul care am fost la început, cu educaţia celor „7 ani de acasă”, cu dorinţa de a aduce mie şi celor din jur iubire, frumuseţe, ajutor, bunăstare. 

Nici nu mai contează că iureşul vieţii m-a îndepărtat de aceste ţeluri iniţiale, ideea este că am decis să revin pe calea pe care pornisem atunci când am început să mă formez ca om.

Şi, pentru că am uitat să mă bucur de viaţă, de micile momente frumoase şi de ceea ce mă înconjoară, am decis să îmi auto-administrez un tratament cu mici pilule de iubire şi frumuseţe, de optimism şi fericire. 

Tratamentul este la îndemâna tuturor, gratuit, nu are efecte adverse şi nu „se dă” pe reţetă: „Pilula de iubire” – o picătură de balsam pentru sufletele agresate de tăvălugul nebun al vieţii.

Pilula 1 – frumuseţea florilor

Am preluat de la mama mea obiceiul de a avea obligatoriu în casa, de Anul Nou, flori proaspete. De când mă ştiu, familia mea primeşte începutul anului cu flori frumoase, colorate şi vesele, aşa cum oamenii aşteaptă la aeroport sau la gară pe cei dragi cu un buchet de flori.

În iureşul cumpărăturilor pentru masa de Revelion, m-am oprit să iau şi flori… şi chiar m-am oprit. Şi am stat… şi am stat… Aproape că nu mai putea respira de atâta frumuseţe şi gingăşie şi parfum şi culori… Era acelaşi stand de flori pe langă care trec aproape zilnic, dar pe care l-am ignorat întotdeauna. Acum însă m-am oprit şi le-am admirat şi am simţit că onorez sacrificiul lor suprem: ele trăiesc, înfloresc şi sunt apoi tăiate pentru ca frumuseţea lor să ajungă în buchete la noi în case şi suflete. Nu ne cer decât să le admirăm, să le permitem să ne încânte ochiul şi sufletul. Să ne aducă clipe de frumuseţe şi bucurie. A fost o pastilă de iubire şi gingăşie, dar una dulce–amară, pentru că am plecat de lângă standul cu flori la fir şi am cumpărat trei primule colorate la ghiveci. A fost gestul meu de laşitate în faţa inerentei morţi a florilor tăiate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *