Alina Gherman: „Carmina Burana” şi dansActorii lui Gigi Căciuleanu, luni, la TVR 2 şi TVR HD

Carmina Burana 8
La Mulţi Ani, Gigi Căciuleanu!
 „Carmina Burana” şi dansActorii lui Gigi Căciuleanu, luni, la TVR 2 şi TVR HD
Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a programat luni, 12 mai, în premieră la TVR 2 şi TVR HD, de la ora 20.10,„Carmina Burana”, un spectacolul de teatru coregrafic realizat de Gigi Căciuleanu. Spectacolul, preluat anul acesta de la Teatrul Naţional Târgu Mureş, este difuzat cu prilejul aniversării coregrafului şi dansatorului Gigi Căciuleanu (n. 13 mai 1947).

Pe muzica lui Carl Orff, evoluează trupa de „dansActori”, aşa cum însuşi coregraful îi numeşte pe cei care intră în universul trăirilor, al existenţei şi al energiilor imaginate de el, într-o ipostază coregrafică a celebrei „Carmina Burana”. Textele cântecelor ce alcătuiesc oratoriul compus de Carl Orff în 1936 au fost descoperite la Kloster Benediktbeuern (abaţia benedictină din Beuren, în apropiere de Munchen) în anul 1803 şi făceau parte dintr-o culegere de poezie latină din secolul al XII-lea. Orff a ales 24 de texte şi le-a ordonat pe trei categorii: Fortuna Imperatrix Mundi, In Taberna, Cour d’Amour.
„Muzica lui Carl Orff pe texte profane evocând depravarea lumii, tânjala după iubire şi iubiri, excesele legate de băutură şi alte vicii mă duce la ritual şi la exorcizare. […] Personajul principal este grupul de oameni, mulţimea, “mundus”, din care fiecare dintre noi facem parte. Personajul individului izolat „Ego” este cel pe care l-am fi putut juca fiecare dintre noi. În piesa mea de Teatru Coregrafic actorii sunt chemaţi să devină dansatori. Ei se vor numi dansActori.” (Gigi Căciuleanu)
Gigi Căciuleanu a absolvit Şcoala de Coregrafie din Bucureşti, sub îndrumarea coregrafei Miriam Răducanu. A continuat studiul tehnicilor coregrafice în cadrul Teatrului Balşoi din Moscova, devenind ulterior solist al Operei din Bucureşti. A colaborat cu nume sonore ale artei dansului, printre care se numără Pina Bausch şi Maya Plisetskaya, iar palmaresul lui se leagă de companii de dans din Franţa şi din Chile. A primit numeroase distincţii şi premii la prestigioase concursuri internaţionale de coregrafie. În anul 1994 a înfiinţat compania de dans care-i poartă numele, iar în anul 2001 a devenit director artistic al Baletului Naţional Chilian „El Banch”.
„Eu ce-ţi cer ţie ca dansator este să duci la imposibil, nu la posibil. Dacă nu ţi-a ieşit şi dacă te străduieşti să-ţi iasă în felul tău e că ai trecut de imposibil înspre ceva care e mult mai interesant, care mă face să trăiesc pe mine, ca spectator, eu sunt spectator în acelaşi timp, mă face să trăiesc o aventură umană, nu o mişcare estetică pe scenă. […] Le spun întotdeauna: nu suntem perfecţi. Perfect nu e nimeni, dar hai să fim geniali. Şi cred în genialitatea omului din faţa mea.” (Gigi Căciuleanu despre relaţia între coregraf şi dansActori, în emisiunea „Garantat 100%”, ediţie din 2013)
Descoperiţi portretul lui Gigi Căciuleanu pe TVRplus.ro, într-o ediţie de colecţie a emisiunii „Garantat 100%”, în care prestigiosul coregraf român a fost invitatul lui Cătălin Ştefănescu (ediţia din 28 aprilie 2013) – http://www.tvrplus.ro/editie-garantat-100-99803.cid:image001.gif@01CF6BA1.C735C410
 
 
„Carmina Burana” – Spectacol de teatru coregrafic realizat de Gigi Căciuleanu cu o trupă de dans
Difuzare: luni, 12 mai, în premieră la TVR 2 şi TVR HD, de la ora 20.10.
 
Actori de la Teatrul Naţional Târgu-Mureş.
Distribuţia: Monica Ristea, Cristina Iuşan, Bordas Attila, Beno Kinga, Rareş Budileanu, Ciugulitu Csaba, Mihai Crăciun, Costin Gavază, Ramona Gexe, Cristina Holtzli, Anca Loghin, Delia Martin, Mihaela Mihai, Luchian Pantea, Diana Avrămuţ, Claudiu Banciu, Denisa Badea, Ema Banciu, Ioana Cheregi, Daboczi David, Ioana Decianu, Alexandru Frânceanu, Georgiana Ghergu, Gothard Veronika, Peterfi Arnold, Ruszuly Ervin, Simon Kalman Attila, Claudiu Ştian, Raisa Ştiopoane, Zaiba Aniko.
Scenografia: Alina Herescu.
Muzica lui Carl Orff. Spectacolul pune în evidenţă eterna lume a trăirilor, a existenţei, într-un limbaj gestual de excepţie.
 
Regia TV: Andrei Măgalie. Producător: Lucia Constantinescu.

Un comentariu la „Alina Gherman: „Carmina Burana” şi dansActorii lui Gigi Căciuleanu, luni, la TVR 2 şi TVR HD

  1. La multi ani, Gigi Caciuleanu! Un mare artist roman care a reprezentat cu cinste Romania peste hotare. Un artist sensibil, o arta a dansului secolului XXI cum putin o inteleg, cum putini o simt.
    Am citit cu placere cartea domniei sale, „Vant, Volume, Vectori”, pe care am si recenzat-o si o recomand tuturor celor care vor sa intalneasca si sa cunoasca o valoare artistica de exceptie a lumii dansului si nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.