Toronto – Celebrarea Anului Nou

Toronto – Celebrarea Anului Nou

de Milena Munteanu

Deşi avusesem o invitaţie la Ottawa de Revelion, la o familie de Craioveni, am stat aproape de casă, în Toronto. Ne gândisem să tragem o fuga la ski pentru o zi două, dar n-am fost aşa curajoşi, mai ales că băieţii mei au fost răciţi. Am fost însă suficient de vitezi să mergem, ca niciodată, downtown, în centrul oraşului, să simţim vibraţia schimbării anului în piaţa publică. Primisem de la orchestra simfonică, de la abonamentele mele anuale la concerte, un certificat pentru un restaurant, care expira pe 31 decembrie… aşa că am mers să-l folosim.

Masa a fost selectă, delicioasă, de pe la 10 seara până puţin înainte de a incepe dezmăţul. Erau mii de oameni adunaţi inainte de a bate gongul schimbării anului, sardele înghesuite pe patinoarul din faţa primăriei. Atâta lume amasată, tineri mai ales, mulţi veniţi de curând în Canada din toate colţurile lumii, care cumva vibrau împreuna de importanţa momentului. Era un vuiet al mulţimii în aer, nişte chiote, un excitment, ceva ce n-am mai ştiut vreodata. Acolo, muzică şi antren, pe o scenă festivă, care se termina cu un minut înainte de Anul Nou. Mulţimea începea şi cânta în cor numărătoarea inversă a secundelor ultimului minut, şi la secunda 0 incepeau focurile de artificii. Eu stăteam mută, alţii chiuiau, simţeai că uite aşa se scurge timpul mereu, dar parcă, acum, cumva, îl opream din mers, capturând memoria clipei. Apoi acelaşi vuiet al mulţimii, acelasi excitment, cumva în unison, din oameni complet diferiţi, adunaţi acolo prin şansă. Trăiam momentul Anului Nou împreună şi scena avea forţă.

La despărţire drumurile ce începeau în piaţa comună se separau. Fiecare pleca de acolo cu gânduri private, speranţe şi dorinţe pentru Noul An, urările mentale de “La mulţi ani!” pentru cei de departe. Fiecare om pleca din locul public, pe drumul lui, al lui singur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *