TVR 2 comemorează 75 de ani de la moartea dramaturgului Mihail Bulgakov

Cabala bigotilor 05

TVR 2 comemorează 75 de ani de la moartea dramaturgului Mihail Bulgakov

prin difuzarea piesei sale „Cabala bigoților” – luni, 9 martie, de la ora 19:45

 

 

În 10 martie se aniversează 75 de ani de la dispariția  lui Mihail Bulgakov, romancier și dramaturg sovietic de origine ucraineană, o voce realistă și plină de umor, dar și un critic tranșant al realității sovietice. „Cabala bigoților”, pusă în scenă la Teatrul Național din Iași în 1995 de Horea Popescu a fost preluată de TVR trei ani mai târziu, în regia lui Eugen Todoran.

 

 

„Cabala bigoților” este un text inspirat de un eveniment ce ține atât de istoria teatrului, cât și de istoria Franței, cu trimiteri clare către prezentul sovietic al anilor 30. Jucată în premieră absolută în anul 1936, „Cabala bigoţilor” vorbeşte şi astăzi despre drama Creatorului într-o societate autocrată. Destinul tragic al lui Molière, personajul principal al piesei, este doar pretextul dramei lui Bulgakov. Preţul îndrăznelii artistului de a se opune moralei timpului său se plăteşte, adesea, cu viaţă.

 

„Cabala bigoților” povestește ultimele zile ale actorului – dramaturg Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut sub numele de Molière, zile în care intră în conflict cu Regele Soare, Ludovic al XIV-lea. Bulgakov se identifică profund cu autorul francez din sec XVII. Molière este un alter ego al scriitorului cu un destin paralel cu al său. „Dincolo de meșteșugul dramaturgic”, spune Mirra Ginsburg, traducătoarea lui Bulgakov în engleză, „pe cei doi oameni îi unește, peste secole, mult mai mult. Amândoi au un ochi atent pentru satiră, capacitatea infinită de a surprinde, în orice situație, simultan absurdul și comicul, răutatea și grotescul. Amândoi au trăit și au scris în societăți autocratice, amândoi au fost neînfricați și s-au dovedit neînfricați și nu au acceptat compromisul în felul în care au povestit ceea ce vedeau, stârnind, cu fiecare nouă scriere, adevărate furtuni. Dar, mai ales, amândoi au împărțit aceeași boală incurabilă – pasiunea pentru teatru.”

 

În virtutea acestei pasiuni „incurabile” pentru teatru, Casa de producție a TVR a propus spre difuzare, din Arhiva de Aur, spectacolul montat la Teatrul Național din Iași de regizorul Horea Popescu cu actori remarcabili ai scenei ieșene – Sergiu Tudose (Moliere), Petre Ciubotaru (Jean-Jacques Bouton), Livia Iorga, care a debutat cu acest rol, (Armande Bejart) sau  Mihaela Arsenescu Werner (Madelaine Bejart).

 

 

 

Cabala bigoților

În distribuţie: Mihaela Arsenescu Werner, Livia Iorga, Ruxandra Bucescu, Adi Carauleanu, Constantin Pușcașu, Radu Ghilaș, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Emil Coșeru, Adrian Paduraru, Florin Mircea, Valentin Ionescu, Ion Săpdaru, Cătălin Tudor Manea, Anne-Marie Chertic, Doru Zaharia, Constantin Avădanei, Gelu Zaharia, Costin Gavaza,  Sergiu Tudose

Traducere Leonida Teodorescu,  Regia Horea Popescu, Scenografia décor Florica Popescu- Fărcășanu,  Scenografie costume Romana Preoteasa

 

Regia TV Eugen Todoran

 

 

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.