TVR 2- semn de solidaritate cu victimele atentatului terorist din 19 dec. din Berlin

TVR 2 difuzează documentarul “O zi în Berlin” realizat de Sanda Vişan

Vineri, 23 decembrie, de la ora 14.30 – în semn de solidaritate cu victimele atentatului terorist din 19 decembrie, la Târgul de Crăciun din Berlin

În seara zilei de 19 decembrie 2016, la Târgul de Crăciun din Berlin a avut loc un atac terorist soldat cu un bilanţ tragic: 12 persoane au murit iar alte 48 au fost rănite. În semn de solidaritate cu locuitorii capitalei germane, TVR difuzează vineri, 23 decembrie, de la ora 14.30, documentarul “O zi în Berlin” realizat de Sanda Vişan într-un timp al liniştii, chiar în cartierul Charlottenburg, lovit acum de durere.

Periplul prin capitala Germaniei începe cu două locuri a căror valoare simbolică este evidentă, un memento al încercărilor istoriei: Biserica Memorială, adusă în ruină de bombele celui de al Doilea Război Mondial şi fântâna Wasserklops –  o dovadă a felului în care, şi aici, Berlinul a renăscut din propria cenuşă, integrându-şi istoria şi privind către viitor. Vom vizita apoi Poarta Brandenburg, cartierul istoric Berlin Mitte, străbătând celebrul bulevard Unter den linden şi ajungând în fosta piaţă a Operei (ce poartă numele August Bebel). Călăuziţi de Sanda Vişan, vom afla informaţii despre Opera, vechea Bibliotecă, despre Catedrala catolică şi Universitatea Humboldt – clădiri care vorbesc despre felul în care a fost alcătuită, în secole, fiinţa naţională germană, articulată în jurul conceptului fundamental de educaţie.

Vom păşi pe Podul Palatului ornat cu cele opt grupuri statuare proiectate de Schinkel pentru a ajunge în insula muzeelor, înconjurată de apele râului Spree. Ajungem, astfel, într-un complex muzeal impresionant înscris de UNESCO pe lista patrimoniului mondial – care face din Berlin a treia, cea mai vizitată capitală din Europa.

Periplul va continua vizitând Domul catedrala evanghelică a Berlinului, clădirea Reichstagului, Potsdamer Platz, dar şi suprafeţele verzi din zona lacurilor formate de râul Havel.

Odată cu finalul călătoriei prin Berlin, la Gara Centrală descoperiţi un monument marcat de hipermodernitate. Veţi descoperi cel mai mare punct de întâlnire feroviară din Europa, cu 14 platforme dispuse pe două niveluri, sub- şi supraterane – o remarcabilă operă arhitectonică cu structură de beton, oţel şi sticlă.

Un comentariu la „TVR 2- semn de solidaritate cu victimele atentatului terorist din 19 dec. din Berlin

 1. Sa nu-ti inchipui, don Quijote

  Sa nu-ti inchipui, don Quijote,
  ca poti – cu lancea ta – de vii,
  sa o invii – din mori – pe Lotte –
  S-o faci printesa – de copii –

  Nici cu armura – ta – de roua,
  Si nici cu bietul scutier –
  sa-aduci – din noapte – luna noua,
  sa fie – soare – peste cer –

  Sa nu-ti inchipui, don Quijote,
  ca esti – prea bun – chiar mos Craciun –
  ca poti sa completezi – la note –
  Si chiar erate – la vreun tun –

  ca poti sa-aduci – din nori – si viata –
  Prea ieftin dusa – inapoi –
  Si prea pierduta parca-n ceata –
  De toata dragostea – din noi –

  Sa nu-ti inchipui, din Quijote,
  ca Dulcinee – ai femei,
  Copii – ai lumii – toate – ei,
  ce se masoara-n stramte cote

  Sau mult mai mult, decat ce vrei –
  si tu ramai, si printre zei,
  si printre cavaleri ca tine,
  si printre buni, si printre rai,

  cu fruntea ta – de vise – pline,
  straluminand – pe lume – cai

  catre lumina care vine…

  23 decembrie 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.