Vă place Brahms? – Cronică de film

Vă place Brahms? – Cronică de film

de Mirela Teodorescu

Vă place Brahms? (în engleză  Goodbye Again) este un film romantic franco-american din 1961, regizat de Anatole Litvak. El a fost realizat după un scenariu de Samuel A. Taylor bazat pe romanul Vă place Brahms? de Françoise Sagan.  Imaginea a fost filmată de operatorul Armand Thirard iar coloana sonoră a fost realizată de Georges Auric după compozițiile lui Brahms. Filmul a fost produs de Litvak pentru companiile Argus Film și Mercury Productions şi distribuit de United Artists

Va place Brahms este o frumoasă poveste de dragoste, pasionantă şi melancolică, romanul Vă place Brahms? este povestea teribilă a unui tânar îndrăgostit de o femeie de patruzeci de ani.

Paule, o decoratoare de moda, neglijată de amant, adorată de un tânăr cu cincisprezece ani mai tânăr decât ea, neliniştită, ezitantă în pragul unei noi relaţii „iubire, pasiune, toană?„, chinuită de o dorinţă disperată de fericire, de tinereţe…

 

O femeie de aproape patruzeci de ani, căreia autoarea îi zugrăveşte portretul cu multa tandreţe, ironie şi luciditate. Privindu-se în oglindă, vedea „o alta Paule, preocupată cu pasiune de frumuseţea ei şi trecând cu greu de la condiţia de tânără femeie la aceea de femeie tânără„. Aceasta fraza plina de melancolie, din care răzbate „mica melodie” atât de draga admiratorilor romancierei Francoise Sagan, dă tonul acestui roman celebru.

Dupa Bonjour, tristete, cartea de faţă descrie nemiloasele paradoxuri ale iubirii: uimirea unei intâlniri şi greutatea de a iubi. Nimeni nu scapa de iubire şi de singuratate. Putea Paule să iubească „altceva decât pe ea însăşi şi propria existenţă” ? Roger putea iubi altceva decât confortul unei vieţi distrate şi egoiste? Şi Francoise Sagan pune întrebări la care toţi ar trebui să încercam să răspundem. Putem, preocupaţi de noi înşine, să iubim? Cel care iubeşte, nu-i condamnat la suferinţă? Iar cel care refuză să sufere nu se protejează pur şi simplu de iubire? Stil simplu, captivant, care ne introduce în viaţa pariziană şi în vidul unor vietii egocentrice.

Despre: Françoise Sagan

Personaj distinct al literaturii celei de-a doua jumatăţi a secolului XX, Françoise Sagan s-a aflat în prim-plan atât prin creatiile sale, cât şi printr-o viaţă plină de excese: accidente rutiere care au adus-o în comă, jocuri de noroc, alcool, consum de cocaină.

Fenomen literar al celei de-a doua jumătăţi a secolului XX, Sagan a cunoscut gloria la 18 ani cu primul ei roman, Bonjour, tristesse, furnizând apoi multe subiecte jurnalelor mondene şi literare, din cauza exceselor: viteză, jocurile de noroc, alcoolul, viata frivola, necazurile judiciare.

În ziua de 24 mai 1954, Françoise Sagan primea “Premiul Criticii” pentru Bonjour, tristesse. Francois Mauriac a salutat pe prima pagina a ziarului Le Figaro, apariţia acestui “mic monstru încântator”.

Un comentariu la „Vă place Brahms? – Cronică de film

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *