„Vorbește corect”, cu un nou sezon la TVR 1, din 19 septembrie

https://blog.revistaderecenzii.com/

Adina Dragomirescu

5 minute despre limba română de ieri, de azi şi de mâine – în fiecare zi, de luni până vineri, la 14,55, la TVR 1! În noul sezon, descifrăm înţelesul unor termeni din folclorul românesc – o adevărată sursă de inspiraţie şi înţelepciune.

Să nu uităm că felul cum vorbim şi cum scriem contează şi ne defineşte ca oameni.

Dar ne şi ajută sau, dimpotrivă, ne încurcă, să comunicăm cu cei din jur.

Pentru cei care vor să fie la curent cu noutăţile din noua ediţie a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM 2021), echipa emisiunii continuă și în acest sezon să le aducem în atenție, cu ajutorul unor reputați specialiști din domeniu: prof. univ. dr. Ioana Vintilă-Rădulescu – coordonatoare DOOM 2005 şi DOOM 2021, prof. univ.dr. Rodica Zafiu – Departamentul de Lingvistică, Universitatea Bucureşti, conf. univ. dr. Adina Dragomirescu – directorul Institutului de Lingvistică Iorgu Iordan – Al. Roseti al Academiei Române, Anca Şurian Caproş – jurnalist Radio România Actualităţi, Andreea Dinică – cercetător ştiintific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al.Rosetti” al Academiei Române.

Și în acest sezon, vrem să aflăm ce spun românii atunci când sunt confruntați cu un test de limbă. Ruxandra Gheorghe Negrea ia din nou „pulsul străzii”.

„Avem şi o noutate, care, sperăm noi, va fi o surpriză plăcută pentru telespectatorii noştri: Acad. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”, ne va ajuta să descifrăm înţelesul unor termeni din folclorul românesc – o adevărată sursă de inspiraţie şi înţelepciune”,  spune Cristina Dănilă.

Emisiunea de limbă română difuzată de Televiziunea Română a intrat în 23-lea an de existenţă. Lansat în iulie 1999, proiectul original intitulat „Corect”, semnat de realizatorul Radu Dănilă, se numeşte, de 8 ani, „Vorbeşte corect!”.

„În aceşti 23 de ani, am reinventat constant formatul pentru a face faţă tuturor schimbărilor: fie cele apărute în limba română, dar şi cele ale realităţile socio-economice. Ca realizatori, suntem mândri că emisiunea noastră, pe cât de mică, pe atât de complexă, şi-a păstrat renumele şi calitatea, având în permanenţă un format original, dar şi că, după Corect, am reuşit să creăm un adevărat brand, Vorbeşte corect.” (Radu Dănilă)

Echipa emisiunii „Vorbeşte corect”:

Cristina şi Radu Dănilă – realizatori,

Andreea Dinică – cercetător ştiintific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al.Rosetti” al Academiei Române, consultantul de specialitate al emisiunii,

Iulia Ioaniţoaia – jurnalist,

Ionuţ Andrei – editor imagine,

Dan Creţa – voice-over.

Sursa: http://tvr1.tvr.ro/vorbe-te-corect-cu-un-nou-sezon-la-tvr-1-din-19-septembrie_37482.html

Un comentariu la „„Vorbește corect”, cu un nou sezon la TVR 1, din 19 septembrie

  1. Bună ziua. ProgramuldeteleviziunePrima Tv, a difuzat ,in reluare, emisiunea ,,Politică și delicatețuri,, în care a fost invitat sa cânte și Axinte ,care în cântecul prezentat a folosit cuvintele: vroiam și vroisem. In data de 2.01. 2023 ora 11.38 . Mulțumesc. Mulți artiști și oameni de televiziune folosesc aceste cuvinte drept verbe: Ozana Barabancea în emisiunea Te cunosc de undeva. Minai Bobonete în interviurile lui și mulți alții. Mulțumesc și sper vor învăța sa vorbească corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.