Breasla actorilor: Ducele (în regia lui Massimiliano Nugnes)

Ducele

Breasla Actorilor și-a reluat activitatea!

Cu acest prilej, a avut loc premiera spectacolului „Ducele”, în regia lui Massimiliano Nugnes, duminică, 20 septembrie, ora 19:30, la CoOperativa Bar. 

Spectacolul a stat o perioadă neașteptat de lungă în faza de producție, asta pentru că închiderea teatrelor și sistarea proiectelor cauzate de pandemia de Covid-19 au coincis cu momentul în care repetițiile la „Ducele” erau în plină desfășurare. A fost nevoie de multă coordonare și muncă pentru ca proiectul să supraviețuiască acestei perioade. Până la ridicarea restricțiilor, repetițiile au continuat de la distanță, folosind platformele de video-call disponibile online.

„Întreruperea activităților teatrelor a venit într-un moment în care deja ne pregăteam pentru premiera spectacolului „Ducele”, ceea ce a făcut ca reluarea activităților să fie cu atât mai grea. Pe lângă dificultățile inevitabile, cum ar fi găsirea unui spațiu de repetiții și încercarea de a ne descurca în lipsa unor fonduri de producție, ne-am confruntat cu problemele pe care un spectacol de Commedia dell’Arte le ridică, fiind o formă de teatru predominant fizică. A fost o provocare să ne adaptăm la repetițiile cu masca de protecție, mai ales când expresivitatea feței e unul dintre elementele esențiale ale spectacolului.” (Massimiliano Nugnes, text și regie „Ducele”)

„Ducele”, o tragicomedie în stilul Commedia dell’Arte

Ce se întâmplă când cea mai puternică ființă e în pragul morții? În lumea tenebrelor, ducele întunericului pune la cale un plan în care slujitorii și victimele sale sunt atrași deopotrivă, fără voia lor. „Ducele” vorbește despre personaje imperfecte, cu rătăciri și păcate, care însă compensează printr-un umor veritabil și o umanitate sinceră.

Este cel de-al doilea spectacol în stilul Commedia dell’Arte pe care Asociația „Breasla Actorilor” îl realizează. Breasla Actorilor își propune să promoveze acest gen de teatru, atât prin producții efective de spectacole, cât și prin workshop-uri și masterclass-uri dedicate studiului aprofundat, cu invitați de renume internațional.

Distribuția spectacolului este formată din actorii: Andrei Atabay, Aurelian Culea, Robert Iosif, Claudia Moroşanu, Beatrice Rubică, Alexandru Tudor Sabău.

Costumele și scenografia sunt realizate în parteneriat cu studenții Departamentului de Scenografie și Eveniment Artistic, Facultatea de Arte Decorative și Design, UNArte București, coordonați de lector univ. dr. Anca Albani și asist. univ. dr. Roxana Ionescu. 

Prin activitățile pe care le desfășoară, Breasla Actorilor promovează activ tinerele talente și încurajează dezvoltarea lor, fie că este vorba de implicarea lor în proiecte sau de ateliere de teatru pentru copii și adolescenți.

„Ultimele luni au însemnat pentru toată echipa multă muncă de adaptare, ca să reușim să ducem proiectul la bun sfârșit. Ne bucurăm însă că am reușit să trecem peste toate și după 7 luni vă așteptăm cu entuziasm la premieră.” (Massimiliano Nugnes, regizor „Ducele”)

Distribuție: Andrei Atabay, Aurelian Culea, Robert Iosif, Claudia Moroşanu, Beatrice Rubică, Alexandru Tudor Sabău
Text şi regie: Massimiliano Nugnes
Asistență regie: Robert Poiană
Costume şi decor: Kimberly Ligia Vintilă, Anamaria Cârlan, Simona Gruia, Sarah Cristel, Alina Anghel – studenții Universității Naționale de Arte din București

Un comentariu la „Breasla actorilor: Ducele (în regia lui Massimiliano Nugnes)

  1. Am fost la acest spectacol si cred ca spectatorii ar trebui avertizati ca se interactioneaza cu publicul, se tipa si se vorbeste tot timpul f tare, intens, apasat…ceva deloc ideal in aceste vremuri de distantare sociala mai ales cand stai in prima linie si mai ai si mancare in fata. In afara acestui aspect, spectacolul oricum nu a fost pe gustul meu. Am mai fost la alte spectacole ale acestui teatru care mi-au placut f mult si speram ca desi in alta regie, si acesta sa imi fie pe plac. Cu parere de rau, nu a fost asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.