Iulian Popescu: Succesul vine pe corabie. Cronică, de Dan Ionescu

iulian popescu

Iulian Popescu, Un gorjean pe corabia lui Columb (Roman) Editura Sitech, Craiova, 2013, 268 p. Preț neprecizat.

Iulian Popescu este o somitate în domeniul tehnic. A publicat articole o sumedenie, peste tot în lume. O carte de exemplu tratează invențiile țăranilor, de la moară la ferestrăul acționat de forța apei (deplasând un „cioc”, lama se ajustează pe grosimea trunchiului de copac). Sunt convins că și-a dorit ca el însuși să poată pune mâna pe ele și să le manevreze îndelung. Cum lucrul nu a fost posibil pe deplin în realitate, adică nu a depins supraviețuirea-i de ele, l-a aplicat în acest excelent roman. Personajul, după cum se deduce din titlu, pleacă dintr-un sat gorjean și ajunge pe corabia lui Columb. În discuția cu autorul am pus întrebarea dacă ar fi fost posibil ca pe vasul celebrului explorator, să fi tras de vele un român. Răspunsul a fost afirmativ. Și pentru a da o carte reușită, cum este cea de față, autorul trebuie să creadă în ideile de la care a pornit.

Iulian Popescu, pentru a da un răspuns sau pentru a scrie beletristică, mai înainte se documentează. De fapt, când încearcă să arate cât de serioasă a fost documentarea, romanul pierde, însă nu este cazul acestuia, Un gorjean pe corabia lui Columb, când toate se adună în pagină în chip firesc, din ce știe până acum autorul despre atare împrejurare, cum să-i facă față, dacă s-ar întâmpla să fie nevoit să confrunte vitregia ei. Robinson Crusoe, ca Harap – Alb, ca să depășească proba, are nevoie de ajutoare. Petre din cartea pe care o comentăm se apropie de Harap – Alb, are de înfruntat condițiile mai multor medii, Robinson Crusoe, doar ale unei insule tropicale. Petre, tânărul plecat dintr-un sat din Gorj, se descurcă singur.

Ceea ce în Papillon devine realitate, protagonistul trezindu-se în brațele tandre ale unor tinere, după o detenție și o evadare teribile, în Un gorjean pe corabia lui Columb, este vis, după timp îndelungat deconspirat, când ți-e mai mare dragul să urmărești firul de aur al traiului de care în sfârșit are parte eroul.

Ideea ca un gorjean, împins de un puternic spirit de aventură, pe care i-l bănuim lui Iulică Popescu însuși, să urce pe corabia lui Columb, să traverseze lumea și să facă treabă pe unde trece, acumulând bani și avere, pe când în sat ar fi rămas pălmaș, este prima în literatura română.

În conformitate cu spațiul geografic unde ajunge, tânărul erou este obligat să se descurce singur, aducându-și aminte de ceea ce văzuse în sat la el, cum ar fi procedat meseriașii mai vechi în situația lui.

De multă vreme, nu am mai citit o carte care să mă sustragă oricăror tristeți ori gânduri superflui și să mă captiveze, de la prima până la ultima pagină, precum Un gorjean pe corabia lui Columb, roman de aventuri. Iulian Popescu dă într-adevăr cea mai bună carte de beletristică, a lui și găsește cheia succesului, cărți pentru tineri.

2 comentarii la „Iulian Popescu: Succesul vine pe corabie. Cronică, de Dan Ionescu

  1. Bravo, Dane! Pentru aceasta cronica. Pacat ca nu am cartea. Dar o caut eu odata intr-o biblioteca. Domnul Profesor Popescu Iulian ar trebui sa fie demult Ambasador Academician al Spiritului Tehnico-Spiritual al geniului romanesc. Dar nu s-a inventat inca c.satul care sa i-l acorde.

    • Mersi, Liviu! Cartea e mult mai buna decat se poate banui. Merita sa se faca si un film dupa ea. Cunostintele in tehnica si geografie sunt miraculoase. Incerc sa-ti procur cartea. Pa!
      Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.