Adrian – Florin Bușu: Eminescu și Macedonski. Apropieri și delimitări (Critică literară)

eminescu macedonskiAdrian – Florin Bușu: Eminescu și Macedonski. Apropieri și delimitări (Critică literară), Editura SITECH, 100 p., Craiova, 2013. Preț neprecizat.

 

O carte consacrată celor doi mari poeți, care să pună în lumină apropieri și delimitări, nu a mai apărut de mult, poate de la observația lui G. Călinescu, anume că poetul simbolist, în cele mai izbutite poeme ale lui, devine egalul lui Eminescu.

Apropierile ori delimitările au fost determinate, în cazul lui Macedonski, de faptul că modelul poetic fundamental „asimilat a fost cel eminescian” și din orgoliu, el a vrut să se despartă de model sau când a avut ceva de demonstrat, că poate scrie similar, s-a apropiat. În schimb, Eminescu a ajuns să fixeze corespondențe între senzații, principiu simbolist, datorită mediului de la Viena și Berlin, în vremea studiilor, când auzise fără dubii, de numele Ch. Baudelaire, înnoitorul de lirică franceză; alt motiv, ajutorul pe care i l-a acordat Veronicăi Micle, în traducerea nuvelei Morella, de E. A. Poe. Delimitările sunt destule. Apropierile, mai puține. Dan Ionescu

Toamnă la New York – Cronică de film, de Mirela Teodorescu

descărcare (1)

“Timpul nu poate despărţi… aripa păsării de trupul ei,

Pasărea şi aripa, împreună

Coboară ca o pană.

 

Niciun lucru care a zburat vreodată…

Nu pasărea, nu tu…

Pot muri, cum mor atâţia alţii.”

Edna St. Vincent Millay – Unui poet tânăr

Pasiunea dintr-o poveste clasică de dragoste este prezentată într-o manieră contemporană în filmul „Toamnă la New York”; sentimentele profunde, care se trăiesc doar o singura data în viaţă, nasc o impresionantă poveste de iubire dintre un barbat vârstnic, ce nu crede în dragostea eterna, şi o femeie tânără, care nu poate trăi decât clipa prezenta.

Continuă să citești

Teatrul În Culise: Un ”REVELION CA ALTĂDATĂ”

Revelion ca altadata In Culise mic

COMUNICAT DE PRESĂ

Un ”REVELION CA ALTĂDATĂ” numai la Teatrul În Culise

”Tu ce faci de revelion?” Da, întrebarea care te bântuie încă de la începutul anului este acum mai prezentă decât oricând. Nu-ți fie teamă, te scoatem noi din asta!

Pe 31 Decembrie 2013, de la ora 20:00, te așteptăm în Piața Națiunile Unite nr. 3-5 să petrecem împreună în centrul Bucureștiului, într-o atmosferă classy și underground, un ”Revelion ca altădată”. Pentru o petrecere de poveste, echipa din Culise îți creează cel mai bun mix: prieteni, teatru și comedie, muzică, mâncare, băutură și artificii (în suflet sau pe tavan) și toate acestea ”fără număr”.

Continuă să citești

Andy Szekely: Comunică, Influenţează, Convinge! Recenzie, de Mirela Teodorescu

descărcare

“Orice tehnologie suficient de avansată este confundata cu magia.”

Arthur C. Clark

Andy Szekely -este antreprenor, autor și speaker profesionist cu o experiență de peste 15 ani în educația oamenilor maturi.

A publicat cărți, a produs  CD-uri și DVD-uri pentru educația adulților și editează un newsletter on-line cu peste 25000 de abonați. Ca vorbitor public și trainer a lucrat cu peste 50 de companii în 5 țări Europene și a susținut prezentări demonstrative în SUA, Canada și China.

Continuă să citești

Mircea Eliade: Romanul adolescentului miop. Comentariu, de D. Ionescu

descărcare

În perioada monarhică, Bucureștiul era conectat mai mult ca niciodată la modernism, nu atât la cel importat din Franța, cât mai ales la cel generat de SUA. Capitala filmului era Hollywood și filmele proiectate acolo, a doua zi erau vizionate în cinematografele din București. Semn al mondenismului american îl constituie „atracția adolescenților mei față de jazz”, muzică neagră, tipic americană. Capitala modei era Parisul. Hainele purtate pe străzile din Paris, a doua zi se găseau în prăvăliile din București. O asemenea atmosferă prinde în paginile cărții, adolescentul miop care dorește să scrie un roman exemplar, cel mai bun de pe pământ. Prima cauză a ideii lui de a scrie despre sufletul unui adolescent era faptul că nu a fost băgat în seamă, pentru că toți s-au oprit la aparența fizică și nu l-au înțeles.

Continuă să citești

Ioan Slavici: Moara cu noroc (nuvelă psihologică). Referat, de D. Ionescu

Cele mai valoroase lucrări pe care le-a dat talentul de prozator al lui Slavici sunt din domeniul nuvelisticii, iar cele şase volume de nuvele, primul intitulându-se Novele din popor – 1881, au contribuit la progresul literaturii române în direcţia  înfăţişării realiste a vieţii sociale, prin evocarea procesului de formare a micii burghezii rurale şi prin crearea unor personaje reprezentative care ilustrează anumite principii morale. Despre Novele, Mihai Eminescu scria că „exprimă fondul sufletesc al poporului nostru“.

Continuă să citești

COMUNICAT DE PRESĂ TRAȘI LA XEROX – în avanpremieră În Culise

Trasi la Xerox copy

COMUNICAT DE PRESĂ

TRAȘI LA XEROX – în avanpremieră În Culise

 

Marți, 19 Noiembrie, ora 20:00, Teatrul În Culise prezintă în premieră spectacolul „Trași la Xerox”, o adaptare comică după Vasili Suksin. Dan Tudor semnează regia acestui spectacol  și aduce pe scenă nume precum Ovidiu Cuncea și Afrodita Androne, într-o distribuție de milioane, cu ilustrația muzicală realizată de Vlad Crețu.

Continuă să citești

Umberto Eco: ISTORIA URÂTULUI Recenzie, de Mirela Teodorescu

descărcare (1)

Istoria Urâtului, acest al doilea volum vine ca o necesitate, în continuarea Istoriei frumuseţii. Probabil ca multi ar respinge o asemenea carte din start, opusul „istoriei frumuseţii“ făcând parte din lucrurile de care suntem mai puţin interesaţi să le cunoaştem. Dar atunci când vom avea răbdarea să ne apropiem de ceea ce canonic iese din sfera frumosului, în funcţie de epoci şi culturi, vom descoperi că simţurile noastre sunt provocate, dorinţa de analiză este stimulată, aşa cum spune Jung, scriind în 1932 despre cartea lui Joyce, Ulysses: „urâtul de astăzi este semnul prevestitor al marilor transformări viitoare“. În jurul noţiunii de „urât“ s-au construit de multe ori cele mai interesante expresii artistice, perioada modernă fiind una provocatoare în toate sensurile.

Continuă să citești