Nicolae Panea: „Educaţia ca formă de ipocrizie”. Cronică, de Mirela Teodorescu

descărcare

Evenimentele culturale din seria „Întâlnirile SPECTACTOR 2016”  debutează în acest an cu prelegerea distinsului profesor universitar Nicolae Panea.

Tema aleasă este una generoasă pentru cultura românească şi totodată controversată în condiţiile actuale ale societăţii în care evoluăm, „Educaţia ca formă de ipocrizie”.

Profesorul Panea este specializat în antropologie, fiind recunoscut şi premiat pentru contribuţiile Domniei Sale în acest domeniu, implicit Universitatea din Craiova.

Continuă să citești

Emilia Nicolaescu „vânează” comori – sâmbătă la TVR2- ep1. brățările dacice

 

Emilia Nicolaescu cu brataraEmilia Nicolaescu descoperă comori şi tezaure româneşti, într-o nouă emisiune la TVR 2

 

„Locuri, oameni şi comori” vă aduce poveştile şi legendele din spatele celor mai preţioase exponate ale muzeelor româneşti şi ale evenimentelor istorice.

 Sarmisegetuza

Din 30 ianuarie, în fiecare sâmbătă, de la ora 18.30, la TVR 2 şi TVR HD, Emilia Nicolaescu îşi propune să ne dezvăluie secrete bine păzite de oameni sau de trecerea veacurilor. Noua emisiune Locuri, oameni şi comori porneşte de la ideea că în spatele fiecărui exponat de muzeu sau a unui eveniment istoric se află o poveste, iar atunci când poveştile sunt despre comori, imaginaţia nu mai poate fi ţinută în frâu.

Continuă să citești

Claude Karnoouh: „Autoportretul adolescentului îmbătrânind”

Karnoouh autoportretul

Comunicat de presă

Titlu nou la Adenium: Claude Karnoouh, „Autoportretul adolescentului îmbătrânind

La Adenium a apărut volumul „Autoportretul adolescentului îmbătrânind”, de Claude Karnoouh. Cartea este povestea de dragoste a unui francez trecut de a doua tinerețe în România contradictorie și bulversantă de după 1989. Încă însurat cu cea de-a treia soție și tată a trei copii, profesorul venit din Franța la o universitate din Cluj se îndrăgostește de o tânără bibliotecară, alături de care trăiește paradoxurile unei iubiri târzii. Într-o Românie în care coexistă cele mai luxoase mașini și produsele ieftine, de bazar, profesorul venit din Occident descoperă societatea obedientă, temătoare și materialistă din postcomunism. După șase luni de euforie, în care plănuiește să-și construiască o viață nouă alături de mai tânăra lui iubită, eroul principal își dă seama de rapacitatea și lipsa de scrupule a acesteia și părăsește dezamăgit „laboratorul” numit România. Suferința trăită aici l-a forțat să lase în urmă pentru totdeauna și viața boemă de adolescent întârziat.

Continuă să citești

Din sumar: interviu Bleonţ, documentar romanesc la CNN – vineri la TVR2 de la ora 21.00

Liana Stanciu si Claudiu Bleont

De la Claudiu Bleonţ la CNN, despre sclavia în Mauritania şi alte subiecte neaşteptate

Cu Liana stanciu, la „Arte, carte şi capricii”- vineri, la TVR 2 şi TVR HD

 

Vineri, 29 ianuarie, de la ora 21.00, Liana Stanciu vă dă întâlnire la o nouă ediţie a emisiunii Arte, carte şi capricii. Invitatul Lianei din această săptămână este unul dintre marii actori români care a colaborat cu cei mai importanţi regizori: de la Liviu Ciulei la Dan Piţa, de la Lucian Pintilie, la Andrei Şerban. Este vorba de Claudiu Bleonţ care a mărturisit că : „ toţi suntem la bază, nişte căutători, nişte copii într-o aventură care se numeşte viaţă”…

Continuă să citești

Comunicat de presă: Noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, nr. 202, din ianuarie 2016

postare-fb-timpul-ianuarie

A sosit TIMPUL!

Vă recomandăm noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, nr. 202, din ianuarie 2016.

 

Revista de cultură contemporană TIMPUL vă aduce în atenție primul număr din anul 2016. Nr. 202 al revistei este disponibil în toată țara prin rețeaua de distribuție de presă Inmedio, rețelele de librării Humanitas, Cărturești (București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov) și Librarium (Timișoara, Cluj și Iași), rețeaua de distribuție Monitorul de Botoșani și în format digital pe elefant.ro. Online, pe www.revistatimpul.ro, se regăsesc articolele din arhivă, precum și articolele ediției curente. Urmăriți-ne și pe pagina de facebook a revistei.

Continuă să citești

Florentin Smarandache: La capătul Pământului: Expediție în Antarctica. Lecție de viață. Recenzie, de Mirela Teodorescu

images

„Aceasta-i excursia vieții mele! Cea mai îndrăzneață și cea mai costisitoare. În căutare de aventuri la sfârșitul lumii!”

 

Florentin Smarandache este un savant în domeniul științelor, publicist (în toate formele jurnalismului) și un mare iubitor de necunoscut. Acest tărâm al necunoscutului îl provoacă la cercetare, la elucidarea enigmelor, a incertitudinilor, neclarităților, de aici a decurs și teoria sa neutrosofică, teoria neutralităților.

Continuă să citești

Stanislaw Jerzy Lec – Gânduri nepieptănate. Selecţie,de Adi Popescu

descărcare

Stanislaw Jerzy Lec este un autor polonez care prin cartea „Gânduri nepieptănate” surprinde  în mod plăcut. A trăit în perioada 06.03.1909 – 07.05.1966. A debutat în anul 1929 fiind şi un activist comunist iar de frica arestului a trait şi în România câteva luni.

Am selectat în continuare câteva gânduri nepieptănate din cartea cu acelaşi titlu, adevărate perle care ne-ncântă prin tragicul adevăr exprimat:

  • Nu ne mai putem întoarce în peşteri, suntem prea mulţi.

Continuă să citești

Îngerul cu aripi mov. Recenzie, de Mihaela Gligan

Îngerul cu aripi mov. Recenzie, de Mihaela Gligan

Sufletul unui om se oglindeşte cel mai frumos în cuvânt. Stau mărturie creaţiile literare care, prin cuvânt, au reuşit să învingă moartea, purtând în ele oglindiri din sufletul autorului, un trecător grăbit pe drumul vieţii.

Oglindiri din sufletul unui tânăr autor, Călin Pop, pot fi întâlnite în volumul Îngerul cu aripi mov, volum în care poeziile religioase se îmbină armonios cu sclipiri de suflet.

Continuă să citești