De ziua lor, Virgil Ianţu „ia la întrebări” copiii premianţi şi olimpici – la TVR2

De ziua lor, Virgil Ianţu „ia la întrebări” copiii premianţi şi olimpici

Şi îi provoacă la o ediţie specială a concursului „Câştigă România” – joi, 1 iunie, de la ora 20.00 la TVR 2

Joi, 1 iunie, de Ziua Copilului, concursul  “Câştigă România!” a pregătit o ediţie specială în care Virgil Ianţu se va întâlni cu o echipă redutabilă de concurenţi. Este vorba de şase copii din capitală cu vârste între 10 şi 13 ani, elevi cu rezultate şcolare deosebite – premianţi şi olimpici. Cei şase au fost selecţionaţi în urma unui casting la care s-au prezentat elevi recomandaţi de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, căruia Televiziunea Română îi mulţumeşte pentru colaborare.

Continuă să citești

Anastasia Lazariuc şi Teddy Ursuleanu, la „Destine ca-n filme” – marți, la TVR2

Despre Anastasia Lazariuc şi Teddy Ursuleanu, la „Destine ca-n filme”

Cu Iuliana Marciuc marţi, 30 mai, de la ora 21.00, la TVR 2,

În această săptămână, Iuliana Marciuc ne prezintă două eroine, femei cu destine diferite dar cu aceeaşi determinare de a lupta cu viaţa şi de a învinge. Este vorba despre cântăreaţa Anastasia Lazariuc şi despre Tedy Ursuleanu, supravieţuitoarea focului din Colectiv – o tânără cu o putere extraordinară de a depaşi tragedia şi chinul ce i-a urmat.

Continuă să citești

Ion R. Popa: Soarele în geană (Roman). Scurtă prezentare

PREZENTARE

Soarele în geană de Ion R. Popa

 

            Romanul „Soarele în geană”, apărut în anul 2005 la Ed. Sitech, este o continuare a romanului „Drumul iţelor”, apărut în 1996 la Ed. Europa, dar poate fi citit şi înţeles independent de acesta.

            Imaginea de pe prima copertă încearcă să ilustreze la propriu titlul, dar acesta nu a fost inspirat atât de multele scene cu apus de soare în geană prezente în roman, cât este o aluzie la simbolul electoral al alianţelor peceriste de după 1945. Iată câteva secvenţe edificatoare:

Continuă să citești

Prof. Ion R. Popa: Familia COANDĂ – Interferențe cu istoria devenirii și a afirmării națiunii române și a statului național unitar

 
                        Statul naţional unitar român realizat la 1 Decembrie 1918 este rezultatul  acţiunii politice care a angajat întreaga naţiune română, al luptei de veacuri a tuturor românilor de pe vatra strămoşească, luptă desfăşurată pe multiple planuri atât în interior cât şi în străinătate. Alături de activitatea politică de amploare, ştiinţa şi cultura – angajate fie direct, fie indirect pe acest front – au avut un rol deosebit de important în istoria devenirii şi afirmării naţiunii române şi a statului naţional unitar român. Dacă în interiorul spaţiului românesc au menţinut şi strâns continuu legăturile între provinciile româneşti pe baza comunităţii de neam, limbă, cultură, obiceiuri, tradiţii, contribuind din plin la cultivarea conştiinţei naţionale, în exterior acestea au avut un aport definitoriu la formarea prestigiului românesc, la câştigarea simpatiei şi solidarităţii faţă de români, la crearea unei opinii favorabile idealurilor naţionale ale românilor, făcând ca expresiile de „român” şi „românesc” să devină cunoscute pe tot mai multe meridiane  ale vieţii internaţionale.

Continuă să citești

Comunicat de presă: Claude Karnoouh

Editura Adenium anunță apariția unui nou volum semnat de Claude Karnoouh

În cadrul celei de-a XII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, Editura Adenium lansează un volum semnat de reputatul antropolog și sociolog francez, Claude Karnoouh: Autoportretul adolescentului îmbătrânind. Scurt roman sociografic. Iubitorii de literatură vor putea participa la o sesiune Q & A cu autorul Claude Karnoouh duminică, 28 mai, începând cu ora 17.00, la Scena Agora (Pavilionul C4 din Centrul Expozițional Romexpo).

Continuă să citești

UN NOU PICTOR CRAIOVEAN DE SUCCES(?). Cronică, de Ion R. Popa

                                               UN NOU PICTOR CRAIOVEAN DE SUCCES(?)
 
                Din întâmplare, am intrat în posesia unei invitații la vernisajul expoziției personale „Vise și culori” (5 decembrie 2016-16 ianuarie 2017), deschisă de către distinsa profesoară Cristina CHIREA la Salonul Medieval al generoasei și frumoasei Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.Pe amfitrioana expoziției o cunoșteam doar ca o harnică și merituoasă profesoară de limba franceză la Liceul Teoretic „Henri Coandă”, dar nu ca pictor. De altfel, a și fost însoțită de numeroși profesori și elevi ai liceului.

Continuă să citești