Dan Ionescu: Absurdul în opera lui I. L. Caragiale*

Dan Ionescu: Absurdul în opera lui I. L. Caragiale, Editura Junimea, colecția Efigii, Iași, 2018, 220 de pagini.

Mențiune: Cartea a avut succes la târgul de carte Gaudeamus, București, 2018.

O noapte furtunoasă: „Iaca, niște papugii…” (Fragmente din carte)

Didascaliile sunt o sursă de absurd. Luând ca atare precizarea: „Jupân Dumitrache (urmând o vorbă începută)”, un regizor, înclinat spre lucru, montează o scenă cu un început înaintea celui preconizat de autor. Astfel, se proiectează pe o pânză, în fundal, un cuvânt, iar personajul, jucat de un actor cu alură de stăpân, se îndreaptă, cu pas rar, înspre fastul proiecției, considerându-se el însuși o continuare propriu-zisă a cuvântului afișat; se diminuează în joc personajul, din condiția de ființă, până la nivelul sintactic, gramatical, de complement direct, de obiect asupra căruia se răsfrânge acțiunea, fără intermediar deviant al ei, dacă vorba începută este un verb. Consecința acțiunii, pretinsă de verbul de pe ecran, va fi gestul actorului care suportă, cu docilitate, ca un obiect, acțiunea fără zăbava de a o mai prelucra. Este nevoie, prin urmare, de un actor de travaliu, și nu caracterizat de ideea că este un geniu.

Continuă să citești

Dan Ionescu: Nichita Stănescu într-un nou context*

*Fragmente din lucrarea: Nichita Stănescu într-un nou context, aflată în curs de apariție la Editura Junimea, Colecția Efigii.

Natura se manifestă în ritmul ei, dar pentru a ajunge la împlinire, e nevoie de un impuls.

Unda gândirii, integrată mecanismului teluric, îl impulsionează într-atât, încât locul unui fenomen ca vântul e luat de acțiunea ideii (poetului despre ceva anume, posibil despre imprimarea unui tip sui-generis de sunet) – aceasta e una dintre accepțiile poemului Cântec (C-un gând foșnesc toți arborii mai pur), din volumul Sensul iubirii(1960); alta: numai în grup, arborii dețin capacitatea, care-i face egali unei ființe, de a se învecina metafizicului, de a ajunge să aibă un gând, o intenție: „C-un gând foșnesc toți arborii mai pur”. Rezultatul unui efort hiperbolic, precum foșnirea la un loc, este un semnificat despre o taină.

Continuă să citești

Duminică, 31 martie, Nichita Stănescu ar fi împlinit 86 de ani. Motiv pentru care, la TVR 3, îi este dedicată o săptămână de muzică şi poezie, înregistrări cu actori îndrăgiţi care recită din creaţia poetului şi rostiri inimitabile cu Nichita însuşi

Duminică, 31 martie, Nichita Stănescu ar fi împlinit 86 de ani. Motiv pentru care, la TVR 3, îi este dedicată o săptămână de muzică şi poezie, înregistrări cu actori îndrăgiţi care recită din creaţia poetului şi rostiri inimitabile cu Nichita însuşi

 Între 25 şi 31 martie 2019, numai la TVR3, urmăriţi ’’Din dragoste pentru Nichita’’  – o campanie a Televiziunii Române dedicată poetului Nichita Stănescu realizată de Ileana Ploscaru Panait..

Continuă să citești