ALIENARE BROWNIANĂ
Tot mai scumpi sunt la vedere
Prieteni, rude, frate-ndepărtat…
Deși drumurile-s mai largi,
…Vremurile rău s-au strâmtat!
ALIENARE BROWNIANĂ
Tot mai scumpi sunt la vedere
Prieteni, rude, frate-ndepărtat…
Deși drumurile-s mai largi,
…Vremurile rău s-au strâmtat!
*Cronică apărută în revista „Mozaicul”, Nr. 6 / 2019
Deschiderea romanului Năucul (Ed. AIUS, Craiova, 2018), de Ioan Suciu pare a relua imaginea finală a nuvelei Pisica neagră, de E. A. Poe, cu deosebirea că, de această dată, pisica nu este disprețuită, dimpotrivă, este prezentată ca un animal de companie care dislocă protagonistul de la preocuparea anterioară, lectura unui roman, pentru alta dinamică și mai relaxantă, ca plimbatul pe stradă, cu scop socializant: „Artemie ieși din atelier îmbrăcat frumos și cu pisica-n brațe, dispăru grăbit în croitoria de alături. Îl întâmpină o doamnă între două vârste”. Coincidența de nume dintre interlocutori, care nu-i frapează fiindcă amândoi aparțin unei lumi stranii, și tipul de conversație, de a bate apa în piuă pe seama unor non-subiecte, fixează romanul în proximitatea dezarmantă a pieselor scrise de Eugen Ionescu, precum Cântăreața cheală: „Artemiza! Spuse femeia întinzând o mânuță pe care Artemie o sărută ceremonios, făcând să apară de sub haină pisica la vederea căreia doamna slobozi un țipăt scurt”. Față de Ismail, personajul urmuzian, care știa să ermetizeze propriile ieșiri, Artemie se etalează ca personaj îndărătnic față de alții, descumpănit fiind de primul dialog, pe care l-a purtat cu vecina croitoreasă. Când nu-i hotărât dacă să ia masa, în restaurantul în care a nimerit, chelnerul, pentru a-l determina să comande, îi vorbește despre greutatea procurării hranei de către oamenii din preistorie. De absurd ține vorbirea despre măsurarea timpului prezent ca despre a istoriei în sine. Prin urmare, timpul desfășurării acțiunii este nedeterminat, între personajele urbane ale cărții și acelea din trecutul îndepărtat, fiind o punte de câteva ore: „Spuneți-mi, domnilor, vă mai amintiți dumneavoastră cum, cu arma-n mână, strămoșii noștri mâncau ce puteau și ei ? Și uite așa, timpul a trecut încet – încet și s-a făcut târziu. Cine are, vă rog, un ceas care merge exact?”.
Continuă să citeștiDISTIH DANTESC
Să faci Cuvântul torță-n tine…
…Deșarte patimi florentine!
Luni, 24 iunie 2019, TVR Internaţional a organizat la Muzeul Naţional de Artă al României evenimentul Răspândeşte cultură. Dăruieşte RomânIE!, care a adus împreună personalităţi publice, oficialităţi, oameni de cultură, jurnalişti, prieteni ai TVR Internaţional – eveniment în favoarea introducerii cămăşii cu altiţă în patrimonial cultural imaterial UNESCO..
Continuă să citeștiTeleviziunea Română a pregătit celor mici o surpriză de proporţii. Din această toamnă, ei se pot întâlni la TVR 1 cu cea mai iubită şi faimoasă trupă de teatru pentru copii: Gaşca Zurli. Propunerea postului TVR 1 a fost aprobată în ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie. Astfel, cel mai mare teatru privat pentru copii revine pe micul ecran – la Televiziunea Română. Gaşca Zurli a avut prima sa serie de emisiuni televizate în 2013 la TVR 1, iar acum revine la acelaşi post, din această toamnă, cu un program săptămânal dedicat tuturor copiilor.
Continuă să citeștiLaura Garavaglia: Numere și semne, Editura Revers, Craiova, 2019, 94 p.
Anila Dahriu: Fra le costole del peccato, Editura Grafosud, 2017, 136 p.
Antologie de lirică. Ediție bilingvă (română – albaneză). Traducere: Baki Ymeri, Editura ALAR, Craiova, 2019, 126 p.
DISTIH PENTRU NICHITA
Geniul are dezlegare să se amuze
Toată veșnicia cu mai multe muze!