Arhive zilnice: 25 august 2023
Fata moșului de Barbu Ștefănescu – Delavrancea
https://blog.revistaderecenzii.com/
Copiii cutreierau voioși via părăginită. Un șir, ținându-se cu amândouă mâinile de mijloc, se încolăcea, strigând de frică să nu-i înhațe „mama-gaia”. Fetele începuseră „de-a ulciorul”. — Cum dai ulciorul?
— Cum îl vezi,cu ochii verzi,ș-o lingură de păsat,să nu zacă de vărsat.
Informații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
* Timișora: Codru Festival, clasat în Top 10 Festivaluri din Europa, revine în perioada 25 – 27 august, în Pădurea Bistra, Timișoara, pentru trei zile de spectacole live cu artiști internaționali și naționali. Din program:
- ora 16:00 – Deschiderea CODRU Festival 2023
- ora 18:30 – Conferinţă de presă
Informații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
* Muzeul Copiilor se redeschide, din 25 august, cu noua expoziţie interactivă şi educativă ‘Fabrica de Jucării’. Copiii vor putea descoperi informaţii despre istoria jucăriilor, materialele folosite la construcţia şi asamblarea lor şi procesul de reciclare a celor vechi. ‘Fabrica de Jucării’ aduce în prim-plan şi o zonă a inovaţiilor. Copiii vor putea descoperi jucării interactive şi electronice, jocuri video şi console de jocuri, tehnologii precum realitatea virtuală şi augmentată, roboţi şi jucării programabile, imprimare 3D şi multe altele. Această secţiune va oferi o perspectivă fascinantă asupra viitorului jucăriilor. Expoziţia propune mai multe zone tematice:
Continuă să citeștiInformații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
* Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă vernisajul expoziţiei tematice ‘Hanurile uitate ale Bucureştilor’, eveniment care va avea loc la Palatul Suţu (Bd. I.C. Brătianu, nr. 2), vineri, 25 august, ora 18:00. Parcurgând noua expoziţie realizată de Secţia Istorie a MMB, vizitatorii vor descoperi captivanta poveste a unor hanuri bucureştene ridicate în secolele XVII – XIX, astăzi dispărute în mare parte. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 25 august – 29 octombrie
Continuă să citeștiPovestea lui Harap-Alb de Ion Creangă
https://blog.revistaderecenzii.com/
Amu cică era odată într-o țară un crai, care avea trei feciori. Și craiul acela mai avea un frate mai mare, care era împărat într-o altă țară, mai depărtată. Și împăratul, fratele craiului, se numea Verde-împărat; și împăratul Verde nu avea feciori, ci numai fete. Mulți ani trecură la mijloc de când acești frați mai avură prilej a se întâlni amândoi. Iară verii, adică feciorii craiului și fetele împăratului, nu se văzuse niciodată de când erau ei. Și așa veni împrejurarea de nici împăratul Verde nu cunoștea nepoții săi, nici craiul nepoatele sale: pentru că țara în care împărățea fratele cel mai mare era tocmai la o margine a pământului, și crăia istuilalt la o altă margine. Și apoi, pe vremile acelea, mai toate țările erau bântuite de războaie grozave, drumurile pe ape și pe uscat erau puțin cunoscute și foarte încurcate și de aceea nu se putea călători așa de ușor și fără primejdii ca în ziua de astăzi. Și cine apuca a se duce pe atunci într-o parte a lumii adeseori dus rămânea până la moarte.
Continuă să citeștiÎn fereastra despre mare de Mihai Eminescu
https://blog.revistaderecenzii.com/
În fereastra despre mare
Stă copila cea de crai
Fundul mării, fundul mării
Fură chipul ei bălai.
Iar pescarul trece-n luntre
Și în ape vecinic cată
Fundul mării, fundul mării,
Ah! demult un chip i-arată.
„Spre castel vrodată ochii
N-am întors și totuși plâng
Fundul mării, fundul mării
Mă atrage în adânc.”
Oglinda zilei
https://blog.revistaderecenzii.com/
1530 – S-a născut țarul Ivan al IV-lea al Rusiei, „cel Groaznic” (d. 1584).
1609 – Astronomul italian Galileo Galilei a inventat primul său telescop terestru cu refracție.
1704 – Trupe militare britanice sub conducerea amiralului George Roke au ocupat strâmtoarea Gibraltar.
Continuă să citești