Premiera TVR 1: documentarul „Un hoinar prin cinema: Louis de Funes”. Tot la TVR 1 vedem filmele „Hibernatus” si „Omul-orchestra”. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

„Un hoinar prin cinema: Louis de Funès”

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

Continuă să citești

Poveste sentimentală de Nichita Stănescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Pe urmă ne vedeam din ce în ce mai des.
Eu stăteam la o margine-a orei,
tu – la cealaltă,
ca două toarte de amforă.
Numai cuvintele zburau intre noi,
înainte şi înapoi.
Vârtejul lor putea fi aproape zărit,
şi deodată,
îmi lăsam un genunchi,
iar cotul mi-infigeam în pământ,
numai ca să privesc iarba-nclinată
de caderea vreunui cuvânt,
ca pe sub laba unui leu alergând.
Cuvintele se roteau, se roteau între noi,
înainte şi înapoi,
şi cu cât te iubeam mai mult, cu atât
repetau, într-un vârtej aproape văzut,
structura materiei, de la-nceput.

Sursa: http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/poveste_sent.php

O cantatriță de uliță de Nicolae Filimon

https://blog.revistaderecenzii.com/

Obiceiul meu cînd călătoresc este a mă ocupa mai totdauna de persoane decît de lucruri. În deligență esaminez mai mult pe companionii mei de călătorie, decît frumoasele peisage ale localităților prin care trec. Ajungînd la ospelerie, în loc să mă ocup de camera mea, din contra, toată atențiunea o pui asupra ospelierului, camarierilor și femeilor de serviciu. La masă prefer mai mult pe conmeseni decît bucatele și vinul. Privirea unei fețe umane e mult mai interesantă pentru mine, decît grămezile de pietre ce le numim orașe sau cetăți, decît acele înălțimi de pămînt sau de calcariu ce le numim munți, sau acele desimi de copaci ce le numim foreste. Îmi va zice cineva că, cu astfel de bizare dispozițiuni, călătoria nu plătește un ban și că, fără să părăsesc capitala unei țări, aș putea găsi toată materia pentru favoritele mele contemplațiuni. Ei bine, voi răspunde la o asemenea observațiune că este o eroare și încă o eroare prea groasă. Să luăm de esemplu Neapole, acest oraș sau cetate, cum veți voi să-l numiți; este în adevăr un muzeu imens dar nu universal. Fizionomia umană își schimbă espresiunea după gradul latitudinei și, ca să cunoști această schimbare, e mare necesitate a o căuta în locurile acelea unde își are expozițiunea naturală. Locuitorul din Sorrento și Calabria, transportați la Neapole, nu mai sunt aceia ce erau în provincia lor; mai adăogați că accidentele vieții nomade vă pune în relațiune cu individe a cărora nici chiar esistința nu ați fi putut să o cunoașteți; astfel, eu care în țara mea nu mănînc niciodată acasă, nici chiar pe la amici, nu avui niciodată fericirea aceea ce o avui în Italia de a face cunoștință cu atîta lume, iar mai cu seamă cu primadonele de uliță, care cîntă pe la birturi numai pentru un neînsemnat dar.

Continuă să citești

Păzitoarea de gâşte. Poveste de Frații Grimm

https://blog.revistaderecenzii.com/

Trăia odată, demult de tot, o mătuşică bătrână-bătrână care-şi ducea traiul tocmai în creierii munţilor, într-un loc necălcat de picior omenesc. Ş-avea ea un bordei şi un cârd de gâşte, iar locul acela pustiu în care trăia era înconjurat de o pădure nemărginită.

Continuă să citești

Porțile de Fier de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

PORȚILE DE FIER

Soarele scapătă spre asfințit. Crestele munților par aprinse. Încet, se desfac și s-aștern pe văi perdele de umbră.

Înaintea noastră, pe luciul plumburiu al apei, se ivește-n curmeziș mai întâi o dungă, o coamă gălbuie și creață. Ne apropiem de pragul gherdapurilor. Dunărea începe să vâjâie mânioasă, — e un zbucium ș-un clocot de valuri dintr-un mal în altul. Peste-adâncimi se fac ochiuri mari, cari rotesc în loc. Ici apa se scufundă, bolborosind, ca suptă de gura unei vâltori, colo se umflă, se burdusește și urlă făcând clăbuci, bătându-se de stânci cari nu se văd.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Timișoara: Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) organizează, în perioada 6 – 8 septembrie, cea de-a XXXIII-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, cu tematica ‘Library 4.0’, care se orientează spre subiecte de interes pentru biblioteca mileniului trei. Organizat în colaborare cu Filiala Timişoara a Academiei Române, Universitatea de Vest din Timişoara şi Asociaţia Bibliotecarilor din România, evenimentul, desfășurat în format hibrid, va aborda perspectivele de punere a tehnologiei în context social contemporan, de găsire a unor soluţii locale pentru probleme globale precum open science, depozite digitale instituţionale, tipărire 3D; biblioteca verde, sustenabilitate, ecologie, partajarea resurselor sau combaterea fenomenului fake news

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Internaţional ‘George Enescu’, organizat începând cu 1958, are loc în perioada 27 august – 24 septembrie, tema ediţiei fiind ‘Generozitate prin muzică’/’Generosity through Music’. Programul include peste 3.500 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 ţări, lucrări de operă în primă audiţie şi concerte educative pentru copii. Un proiect finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii, organizat de ARTEXIM, Festivalul Enescu este un eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României. Organizator: ARTEXIM. Co-organizator: Fundaţia ArtProduction. Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului Bucureşti. Din programul zilei:

Continuă să citești