Vara și iarna – Percy Bysshe Shelley

https://blog.revistaderecenzii.com/

Era o după−amiază, spre sfârșitul
Lui iunie, de-a pururi însoritul,
Când vântul strânge argintii nori
În cete mari, de munți rătăciri
Și când, în urma lor, ca veșnicia
Se-ntinde, feciorelnică, tăria.
Se bucura tot ce trăia sub soare –
Și râul, și mănoasele ogoare.
Și trestia, și salcia pletoasă,
Și arborii înalți, cu frunză deasă.

Era o iarnă grea, când fără viață
Sunt paserile-n codri, când înghiață
Și peștii-n ape, când sub ghețuri iazul,
Cu mâl afund, își simte rece-obrazul,
Ca un pământ pietros – iar bogtașii
Se strâng lângă cămin, cu copilașii,
Și tot li-e frig. Dar vai de-acei moșnegi
Flămânzi și goi, ca niște câini pribegi!

1820
(postumă)
Traducere Petre Solomon

Sursa: https://poetii-nostri.ro/percy-bysshe-shelley-vara-si-iarna-poezie-id-13008/

În preajma revoluției/Volumul I/Capitolul II. Romanul lui Iorgu Răutu. Autor: Constantin Stere

https://blog.revistaderecenzii.com/

Conu Iorgu Răutu a crescut și a trăit în condițiuni caracteristice pentru toată boierimea moldovenească a Basarabiei din prima jumătate a veacului trecut, prinsă din copilărie de vârtejul istoric care o despărțise de Moldova.

În lipsa de școli din primele decenii după anexare, i-a fost dat să învețe puțină carte numai de la un dascăl, care nici el mai departe de Sfânta Scriptură și slove chirilice n-ajunsese în învățătură.

Continuă să citești

Pomul cu merele de aur. Poveste de Frații Grimm

https://blog.revistaderecenzii.com/

A fost odată o femeie şi femeia asta avea trei fete. Pe cea mare o chema Un-ochi, pentru că avea un singur ochi şi era aşezat ochiul acesta tocmai în mijlocul frunţii; pe cea mijlocie o chema Doi-ochi, pentru că avea doi ochi, iar pe cea mai mică, Trei-ochi, cel de-al treilea fiind aşezat tot în mijlocul frunţii. Şi fiindcă Doi-ochi nu se deosebea la înfăţişare de ceilalţi oameni, surorile şi maică-sa nu o puteau suferi şi mereu o ocărau:

Poveşti de Fraţii Grimm - Pomul cu merele de aur
Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Sibiu: Teatrul pentru Copii şi Tineret ‘Gong’ Sibiu prezintă, de la ora 18:00, în premieră absolută ‘Petrecerea Denisei’ – un manifest antidrog creat pentru elevii de liceu. Acest performance va fi reluat marţi, 12 septembrie şi miercuri, 13 septembrie, tot de la ora 18:00, urmând să fie programat la cerere pentru grupuri organizate din licee pe tot parcursul stagiunii

Continuă să citești

Oglinda zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1792 – Faimosul diamant „Hope” a fost furat împreună cu alte bijuterii ale coroanei franceze de un grup de şase hoţi care au intrat în depozitul regal, în timp ce regele Ludovic al XVI-lea şi familia sa erau închişi în Tour du Temple, în timpul Revoluţiei franceze.

1861 – S-a născut Erich von Falkenhayn, şef al statului major german în Primul Război Mondial, până în august 1916, când a fost înlocuit de generalul Paul von Hindenburg (d. 1922)

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Peste 170 de poeţi, din 27 de ţări de pe patru continente, vor fi prezenţi la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Bucureşti (FIPB), care se va desfăşura în perioada 11-17 septembrie. Festivalului Internaţional de Poezie de la Bucureşti este organizat de Primăria Capitalei, prin Muzeul Naţional al Literaturii Române, ediţia din acest an celebrând puterea poeziei şi eternitatea muzelor. Tema din acest an a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti este plasată sub cunoscuta parafrază după Cicero: inter arma silent musae? – un exerciţiu ambiţios de a celebra puterea poeziei şi, in extenso, a literaturii. Cele şapte zile de festival includ aproape 50 de evenimente, pe teme şi formate diferite: de la întâlniri cu poeţi, lecturi publice, dezbateri, mese rotunde, colocvii, maratoane de poezie sau performance-uri, la spectacole de teatru, proiecţii de filme şi concerte, expoziţii şi evenimente dedicate profesioniştilor. Iubitorii de poezie din capitală sunt aşteptaţi să ia parte la evenimente în cadrul FIPB 2023 în 13 spaţii culturale cunoscute din Bucureşti, respectiv Biblioteca Central Universitară ‘CaroI’, Muzeul Naţional al Literaturii Române – sediul din str. Nicolae Creţulescu 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române – sediul din Calea Griviţei 64-66, Cărtureşti Verona, Casa de Cultură ‘Friedrich Schiller’, ARCUB, Librăria Kyralina, Muzeul Cotroceni, Institutul Cervantes din Bucureşti, BMB, Casa memorială ‘Tudor Arghezi – Mărţişor’, Londohome, Teatrul Dramaturgilor Români

Continuă să citești

Structura anului școlar 2023 – 2024

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Încep cursurile anului școlar 2023-2024, având o durată totală de 36 de săptămâni de cursuri și cinci vacanțe școlare. Desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” a fost stabilită în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024. Potrivit modificărilor aduse de Ministerul Educației la noul calendar școlar 2023-2024, vacanța de primăvară a elevilor a fost eliminată și înlocuită cu o vacanță de Paște, în perioada 27 aprilie – 7 mai 2024

Continuă să citești