De azi și de demult de Barbu Ștefănescu Delavrancea

https://blog.revistaderecenzii.com/

În ziua de Crăciun treceam prin Grădina Icoanei.

Tăcere și cărări albe cotite pe dupe copaci fumurii, în spatele meu cineva își suflă zgomotos nasul. Un stol de vrăbii, speriat, se împrăștie în toate părțile. Era omul cu chief, ca la o zi mare. Un bătrîn, cu nasul roșu adus în barba lui albă. Vorbea singur. M-am dat la o parte. S-a dus bombănind: „Ei, viață grea, ani grei”… Un glas blînd. Simții că e om bun.

Continuă să citești

Adramelech – Friedrich Hölderlin

https://blog.revistaderecenzii.com/

Răutatea lui Adramelech s-a trezit, locuitor al iadului:
Infernul, se scufundă mai adânc, Adramelech s-nfurie,
Minunează-te, tu Satană, disperară, Rege al Iadului,
Numai Adramelech rămâne mare – descopăr marile
Proiecte și gândurile mele ce Olimpu-l guvernează,
Ce-ntemnu-i gângăvește, cum se vor holba cei slabi,
Satana va privi de se sus pe tron cu invidioasă mândrie,
Tu Iehova vei privi în curând furia-mi judecătoare –
Acest Israel al tău nu va zdrobi răzbunarea tunetului,
O, spiritul e plecat – pierdute-s puternicele forțe.
Așa grăi el – și se întoarse mânios în iad.
Mândria lui vicleană adunase toate înfățișările,
Toate ororile morții din jurul lui, în jurul regentului său,
Pentru a se arăta spiritelor în groaza-i deplină.

Și așa intră el, fantomele tremurânde
Deschiseră larg scârțâindele porți, de uimire
Văzură cumplita-i furie, cu mânie-nfocată,
Cum numai rar se-nfurie Satana,
Acoperind rangurile infernale…

traducere Christian W. Schenk

Sursa: https://poetii-nostri.ro/friedrich-holderlin-adramelech-poezie-id-43087/

Păzitoarea de gâște. Poveste de Frații Grimm

https://blog.revistaderecenzii.com/

  Trăia odată, demult de tot, o mătuşică bătrână-bătrână care-şi ducea traiul tocmai în creierii munţilor, într-un loc necălcat de picior omenesc. Ş-avea ea un bordei şi un cârd de gâşte, iar locul acela pustiu în care trăia era înconjurat de o pădure nemărginită.

Poveşti de Fraţii Grimm - Păzitoarea de gâşte

        Bătrânica însă nu şedea numai acasă, ci în fiecare dimineaţă îşi lua cârja şi-o pornea, şontâc-şontâc, în pădure. Acolo, in padure, se apuca sa faca o mulţime de treburi, cum nu te-ai fi aşteptat de la o femeie pe care o gârboviseră anii: aduna iarba pentru gâşte, culegea poame sălbatice şi, încărcată cu toată această povară, o pornea incetisor spre casă.

Continuă să citești

Galați văzut de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sursa: https://www.edusoft.ro/centrul-istoric-al-galatiului-frumusetea-arhitectonica-unui-targ-aprig-de-negustori-lasata-uitarii/

Pornim. Malurile drepte și uscate fug îndărăt. O pulbere măruntă de aur plutește sub cerul albastru în zariștea-necată de soare. Departe, la răsărit, dealurile goale, rumene ale Măcinului par aprinse. Un val de pământ, așternut de-a curmezișul înaintea noastră, ascunde vederea Galaților. Din stânga, despicând malul plecat și gol, intră liniștit bogatul Siret, mănunchiul puternic în care se împreună toate apele curgătoare ale Moldovii. Nici unul din râurile cari străbat țara noastră nu soarbe atâția afluenți în undele lui. Privit pe hartă, Siretul pare-un copac uriaș, culcat de-a lungul Moldovii, cu rădăcina-n Dunăre și cu crengile rășchirate, înfipte prin crăpăturile munților. Cărăuș neobosit, el aduce corăbiilor catarguri și umple schelele Dunării de avuțiile codrilor depărtați. Zi și noapte răsună vara frumoasele-i văi de doinele plutașilor.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Deva: În calitate de partener, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva invită publicul doritor să participe la „Ziua Valorilor Culturale Maghiare din Județul Hunedoara” – la Magna Curia (sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane). Organizator: Asociaţia Culturală Dél-Erdélyért, Asociaţia Diversitas Hunedoara. Parteneri: Primăria Municipiului Deva, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane. Din program:

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, alături de 10 ambasade ale țărilor din Asia – Bangladesh, China, India, Indonezia, Iran, Japonia, Republica Coreea, Malaezia, Pakistan, Vietnam (Grupul Ţărilor Asiatice din Bucureşti) – organizează, de la ora 11:00, deschiderea Festivalului Cultural Asiatic, care își așteaptă publicul cu arome, culoare, muzică, dans, tradiții orientale. Evenimentul va avea loc la Scena Dumitra

Continuă să citești