Arhive zilnice: 23 septembrie 2023
Fata moşului cea cuminte şi harnică şi fata babei cea haină şi urâtă de Frații Grimm
https://blog.revistaderecenzii.com/
A fost odată un moş şi moşului ăstuia îi murise nevasta, şi-a mai fost şi-o femeie bătrână, şi femeii ăsteia îi murise bărbatul. Şi moşneagul avea o fată şi băbuţa avea şi ea o fată. Fetele se cunoşteau de când erau micşoare şi totdeauna le vedeai preumblându-se împreună. Şi după fiece plimbare veneau de braţ la casa văduvei. Şi iată că-ntr-o zi, baba îi spuse fetei moşneagului:
Continuă să citeștiInformații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
* Timișoara: Sâmbătă şi duminică, de la ora 18:00, scena Filarmonicii Banatul va aparţine celui mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara şi al doilea cel mai timpuriu festival de jazz din ţară, „Gala Blues-Jazz KAMO”, ajuns în acest an la cea de-a XXXII-a ediţie, atrage publicul cu artişti îndrăgiţi pe plan local, dar şi invitaţi de valoare din străinătate. Artiştii invitaţi sunt: RC Melody Makers, Bega Blues Bands, Vali Fărcaş (Germania) şi Trio Eugen Gondi (Olanda)
Continuă să citeștiInformații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
* Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor Străine, ce are ca temă anul acesta: Egalitatea în Educație, Institutele Culturale din cadrul rețelei EUNIC și Reprezentanța Comisiei Europene invită adulții și copii la un program special dedicat acestei zile:
Continuă să citeștiMicuții de Barbu Ștefănescu – Delavrancea
https://blog.revistaderecenzii.com/
O simțire nouă îi rumenește obrajii bălani. În părul ei blond se cletină o camelie albă. Clipește rar: vrea să-l vază mult, mult, necontenit.
Continuă să citeștiPrimăvara – Friedrich Hölderlin
https://blog.revistaderecenzii.com/
Când pe câmpii noua încântare germinează
Iar priveliștea din nou se-nfrumusețează, și
Pe munți, unde copacii înverzesc,
Cu luminoase vânturi, norii se arată,
O! ce bucurii dau peste oamenii! Fericiți
Merg spre singuratece, calme maluri
Când voluptatea sănătății înflorește,
Nici râsetele amicale nu-s departe.
traducere Christian W. Schenk
Sursa: https://poetii-nostri.ro/friedrich-holderlin-primavara-poezie-id-43051/
Dacă toate astea fi-vor învățate de Nicolae Labiș
https://blog.revistaderecenzii.com/
Fiii voștri singuri hotărăsc în viață
Care-i meseria ce o vor urma,
Fiii voștri mai târziu învață
Taina ei fierbinte, nobila si grea.
Alexandru Vlahuță: Constanța
https://blog.revistaderecenzii.com/
Așa liniștită și blândă s-arăta marea când am plecat din Sulina! și cât ne-a prins în larg, a și-nceput a se posomorî și, din ce în ce mai cu mânie, a-și ridica oștirile-i de valuri înaintea noastră. Soarele a asfințit. Pământul nu se mai vede. Un întuneric greu, amenințător, se lasă din cerul înnorat, fără stele. De pretutindeni, mugind, talazurile negre vin ca niște matahale vii și se izbesc de coastele vaporului, care, gâfâind greoi, se luptă cu nămeții de apă și-și taie cale dreaptă pe marea învolburată. Șuieră-n vânt frânghiile întinse de catarguri. Legănarea neregulată a vasului mă amețește. O căldură năbușitoare îmi învăluie capul. Culcat pe spate, în aerul greu al cabinei, îmi încopcesc mâinile sub ceafă, închid ochii și încerc să cuget; dar vijelia de-afară pare că împrăștie și gândurile mele. E o larmă, un zgomot înfiorător de scaune răsturnate, de uși trântite. Aud pași repezi pe punte, strigăte nedeslușite. C-un vâjâit năprasnic se-nalță valurile aruncânduse pe podelele vaporului, și-n hârtoapele ce se deschid, vasul scăpătând se pleacă într-o parte, pereții trosnesc, strânși între mișcătoarele dealuri de apă. O amăgire a simțurilor zăpăcite de spaimă: mi se pare că în loc să-naintăm, ne lăsăm în jos, ne scufundăm încet în adâncul mării. Mă uit la ușă, — peacolo are să năvălească apa, pe-acolo are să vie moartea. O aștept. Învălmășit și răpede, ca la lumina unui fulger, îmi apar icoane din copilărie, stoluri de amintiri vechi, nechemate, tresar deodată în scăpărarea unei clipe; cuvinte, și lucruri, și întâmplări la cari nu m-am mai gândit de mult vin acum, stârnite din depărtările vieții, aduse valvârtej ca de suflarea unei vijelii. Măsor cu gândul întinderea mării: peste talazurile-i furioase văd vasul nostru — o jucărie, o coajă de nucă, pe care iscusința omului o cumpănește ș-o poartă totuși pe mări, înfruntând mânia furtunilor. În luptele-i de veacuri cu-atâtea primejdii și greutăți ce-i stau în cale, omul îmi apare ca acel voinic năzdrăvan din povești pe care nimic nu-l înspăimântă. Cine poate prevedea până unde-și va întinde într-o zi hotarele puterilor lui cuceritorul acesta îndrăzneț și neobosit!
Continuă să citeștiOglinda zilei
https://blog.revistaderecenzii.com/
63 î.Hr. – S-a născut împăratul roman Augustus, întemeietorul Imperiului (d. 14).
1122 – Concordatul de la Worms a fost încheiat între trimișii papei Calixt al II-lea și împăratul Henric al V-lea al Sfântului Imperiu Roman. Înţelegerea a pus capăt luptei de investitură între papă și împărat.
Continuă să citești