Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Ambasada Franţei în România şi Ambasada Spaniei în România şi Republica Moldova organizează, în perioada septembrie-noiembrie 2023, la Bucureşti şi Timişoara, o serie de manifestări culturale care celebrează şi aduc un omagiu moştenirii artistice şi inovaţiei fără egal a lui Pablo Picasso, marcând jumătate de secol de la dispariţia acestui geniu al artei moderne. În această toamnă, cele două ambasade, precum şi Institutul Francez din România şi Institutul Cervantes, vor organiza expoziţii, conferinţe şi dezbateri pentru a explora contribuţia lui Pablo Picasso la evoluţia artei moderne şi felul în care arta şi personalitatea sa au schimbat modul de percepţie asupra lumii.

Continuă să citești

MÂNĂSTIREA ȘI PEȘTERA POLOVRAGI văzute de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

Pe la toacă plecăm spre Polovraci, peste dealurile ce se culcă pe lângă poalele munților. Vremea-i frumoasă și drumul bun. După vrun ceas de urcușuri și scoborișuri, printre porumbiști, dăm în satul Baia-de-Fier, așezat pe-o costișă clisoasă, spartă de gropniți — băi din cari se scotea odinioară fier pentru trebuințele țării. De-aici ne lăsăm în valea adâncă a Oltețului și mergem puțin în sus, pe matcă. Râul curge repede și zgomotos printr-o rariște de anini subțiri și zvelți, ale căror ramuri se-ndoaie ș-acopăr drumul cu bolți de frunziș. Trecem prin vad și urcăm pieziș malul înalt și râpos din stânga. Deasupra ieșim într-un șes larg și neted pe care e așezat satul Polovraci. Mânăstirea, unde ne găzduim pe noapte, e retrasă mai în fund, într-o margine de crâng, la ieșirea Oltețului din munți. Un zid vechi de piatră amestecată cu cărămidă împrejmuiește acest adăpost liniștit, în care pusnicesc șapte călugări. O curte îngustă, acoperită de iarbă, în mijloc bisericuța, zidită la 1704 de jupân Danciu Părăianu; în tindă, pe peretele din față e zugrăvit iadul — spaima păcătoșilor; lângă ușă, pe ușorul din dreapta, stă scris cu slove vechi de mâna lui Tudor Vladimirescu: „Am venit și eu, robul lui Dumnezeu, la această sfântă și dumnezeiască mânăstire pe vremea de la 821 maiu 28 în zilele lui Alexandru Ipsilant V. V. Sluger Vladimirescu”. De jur împrejur, chilii vechi, joase

Continuă să citești

Căsuţa din pădure. Poveste de Frații Grimm

https://blog.revistaderecenzii.com/

 A fost odată un tăietor de lemne tare nevoiaş, şi tăietorul ăsta trăia cu nevasta şi cele trei fetiţe ale lor într-un bordei, la marginea unui codru unde arareori călca picior de om. Şi într-o dimineaţă, înainte de-a pleca la lucru, ca de obicei, tăietorul îi spuse nevestei:

Poveşti de Fraţii Grimm - Căsuţa din pădure

        – Când s-o face de amiaz’, trimite-mi pe fata cea mare în pădure, cu merinde, că altminteri n-o să pot mântui lucrul. Şi ca nu cumva să se rătăcească, mai adăugă el, o să iau cu mine punga asta de mei şi o să presar boabele pe tot drumul.

Continuă să citești

Amintire – Friedrich Hölderlin

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sursa fotografiei: https://alexturcu.wordpress.com/2012/06/11/johann-christian-friedrich-holderlin/

Nord-Estu-mi suflă-n piept
Cel mai iubit dintre vânturi
Căci, spiritu-i de foc
Promite drum bun corăbierilor.
Dar du-te acum și salută
Frumoasa Garonă ,
Și grădinile din Bordeaux
Acolo, unde pe malul abrupt
Coboară puntea în valuri,
Adânc cade pârâul, deasupra însă
Privește o nobilă pereche
De sus din stejari și plopi arginti;

Continuă să citești

Expoziția de benzi desenate „Istoria contrafactuală”, la Biblioteca Națională a României

Foto: Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov

https://blog.revistaderecenzii.com/

Marți, 26 septembrie, de la ora 15:00, la Biblioteca Națională a României va avea loc vernisajul expoziției concursului internațional cu tema „Istoria contrafactuală” și lansarea albumului ce cuprinde lucrările originale create pentru ediția 2023 a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov.

Sursa: https://historia.ro/