În Vâlcea de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sursa foto: https://curierulderamnic.ro/2021/01/19/ramnicul-uitat-posta-veche/

Pe la nămiezi pornim înainte pe șoseaua netedă, care taie de-a curmezișul dealurile ce se lasă din poalele Parângului și se-ntind buziș între Olteț și Olt până-n câmpiile Romanaților. Văi și coline sunt înecate de soarele arzător de iuliu, și nici o abureală de vânt. Iarba și tufele prăfuite de pe marginea drumului pălesc, ca bătute de pară. În depărtare, miriștile scânteiază. Pe imașurile dezvălite, oile stau grămadă, cu botul în pământ, înghesuite una într-alta, ca să-și ție umbră. Crâmpei de nor nu se zărește, — tot cerul pare că arde deasupra noastră. Aerul tremură de zăpușală, și ochii ne dor de-atâta lumină. Într-un nor de praf, și urmăriți de o droaie de câini cari ne asurzesc, străbatem satul Fometești, așezat la curmătura dealului Gurguiata, în spatele muntelui Slătioara; și pe la toacă ajungem în târgușorul Horez, așternut pe opcina Ursanilor, cu dughenile lui mici înșirate de o parte și de alta pe-o singură uliță. Mai mergem o jumătate de ceas printre dealuri acoperite de păduri și sosim la mânăstirea Horez, întemeiată de familia Brâncovenilor cătră sfârșitul veacului al șaptesprezecelea.

Continuă să citești

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

48 î.Hr. – Generalul și consulul roman Pompei cel Mare a fost asasinat în Egipt din ordinul faraonului Ptolemeu al XIII-lea, fratele mai mic și soțul Cleopatrei.

1066 – Wilhelm Bastardul (care va deveni Wilhelm Cuceritorul) a debarcat cu o flotă de 600 de vase pe insula Marea Britanie în zona orașului Pevensey, declanșând cucerirea normandă a Angliei.

Continuă să citești

Timișoara, Capitala Europeană a Culturii

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Timişoara: Muzeul Naţional al Banatului (MNB), în parteneriat cu Societatea de Istorie şi Arheologie din Banat şi cu Fundaţia Herczeg, organizează, vineri seara, două spectacole dedicate artelor vizuale şi promotorilor din sfera culturii: critici, colecţionari şi curatori de artă. „Artişti din Timişoara în colecţia Herczeg” este o expoziţie ce propune întâlnirea cu lucrări de artă contemporană din prestigioasa colecţie a familiei Delia şi Andrei Herczeg. Expoziţia prezintă o selecţie de 52 lucrări de pictură, grafică şi sculptură create de 38 artişti în perioada 1972 – 2023. Aceste lucrări ilustrează evoluţia artelor vizuale din Timişoara în ultima jumătate de secol. Familia Herczeg este cunoscută publicului prin organizarea unor evenimente importante pentru susţinerea artiştilor, precum taberele de artă de la Gărâna şi taberele de sculptură din Timişoara, alături de tabăra de sculptură în lemn „La Castel”, în parcul din apropierea Castelului Huniade, în anul 2009. Expoziţia va fi deschisă în perioada 28 septembrie – 3 decembrie, la mansarda Bastionului Theresia a MNB. Cel de-al doilea eveniment va fi prezentat de Societatea de Istorie şi Arheologie a Banatului şi propune o expoziţie stradală, o experienţă artistică de excepţie – Logics and Shapes (Sculpture Studio), instalată lângă Bastionul Maria Theresia. Evenimentul este o demonstraţie spectaculoasă de forţă şi creativitate, transformând 12 tone de andezit, oţel şi metal în uluitoare capodopere ale artei contemporane. Artiştii Nimbus Ambrus, Cătălin Bădărău, Toma Libotyan, Attila Tamas, Eugeniu Ţîbuleac, Dan Vişovan au dat viaţă materialelor brute, creând o adevărată simfonie vizuală

Continuă să citești

Informații culturale: Timișoara, Capitala Europeană a Culturii

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Timișoara: Consiliul Județean Timiș, împreună cu Muzeul Național de Artă din Timișoara, Institutul Francez din România și Fundația Art Encounters, organizează, începând cu ora 11:00, la Muzeul Național de Artă din Piața Unirii nr. 1, Sala Barocă, o conferință de presă care anunță expoziția-eveniment: „Brâncuși: Surse românești și perspective universale”. Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este cea mai importantă manifestare culturală din cadrul programului Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Teatrul Mic prezintă în premieră națională, la Sala Studio – Gabroveni 57, spectacolul Ex de Marius von Mayenburg, în regia lui Theodor Cristian Popescu, decorul Niculae Theodor Cristian, costumele Sabina Reus. Primele reprezentații vor avea loc pe 28 și 29 septembrie, respectiv 4 și 5 octombrie (premiera oficială), ora 19:00. Noua producție îi are în distribuție pe actorii Ana Bianca Popescu, Irina Velcescu și Tudor Istodor.

Continuă să citești