„Care pe care” se vede la TVR 1 în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 16.00. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Bucuresti, 6 octombrie 2023

Poftiţi în arena cuvintelor corecte! Noi ediţii „Care pe care”, la TVR 1

Din 7 octombrie, „Care pe care” se vede la TVR 1 în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 16.00. Patru tineri în pragul majoratului se întrec în prima ediție pe terenul limbii române.

Continuă să citești

Prima ediție, sezonul de toamnă, emisiunea Literatura la Craiova, cu Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sursa: YouTube

Literatura la Craiova, emisiune săptămânală, moderată de către Dan Ionescu, prima ediție a sezonului de toamnă (05.X.2023).

Producător: Simona Ștefania Mușuroi.

Invitații acestei ediții au fost scriitorii Paul Aretzu și Ion Catrina.

Continuă să citești

Mica sirenă de H. C. Andersen

https://blog.revistaderecenzii.com/

Departe-n largul mării apa e albastră ca albăstrelele şi limpede cum e cristalul, dar e şi foarte adâncă, atât de adâncă încât nici o ancoră nu poate ajunge până la fund; ar trebui să pui o mulţime de turnuri de biserică, unele peste altele, ca să ajungi de la fund până la luciul apei.

Poveşti de Hans Christian Andersen - Mica Sirenă (Zâna Mării)
Continuă să citești

Turn de fildeș sau agora? Om sau operă?* de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

*Articol apărut în revista „Scrisul Românesc”, Nr. 10 / 2023

Este greu pentru noi, astăzi, să ne apropiem de felul în care scriitorii pe care-i prețuim erau sau nu agreabili ca oameni, fiindcă au fost preocupați să lase o operă în urmă. Amănunte despre cum erau ei în viața de zi cu zi aflăm de la contemporanii lor, care, în descriere, au fost subiectivi.

În Antichitate, filosofii conduceau urbea – erau considerați cei mai importanți oameni ai cetății. De exemplu, când au intrat în Megara, romanii au știut că Stilpo, filosoful grec, era cel mai important om din cetate și au dat năvală peste acesta, luându-i tot: „Stilpo, i s-au adresat sarcastic, nu mai ai nimic. Ți-am luat totul!”, iar replica, rămasă în istorie, pentru profunzime, a fost: „Omnia mea, mecum porto”. Prin acest răspuns, care i-a surprins și motivat, totodată, pe concitadinii lui, Stilpo atrăgea atenția asupra instruirii spiritului, față de grija patologică pentru bunăstarea materială – de altfel, efemeră. Stilpo cred că a fost un om bun, care a avut puterea, rămas singur (familia, de asemenea, i-a fost nimicită), să-și expună gândirea în lucrări de etică, dintre care una a fost dedicată binelui drept categorie filosofică.

Continuă să citești

Vara și iarna – Percy Bysshe Shelley

https://blog.revistaderecenzii.com/

Era o după−amiază, spre sfârșitul
Lui iunie, de-a pururi însoritul,
Când vântul strânge argintii nori
În cete mari, de munți rătăciri
Și când, în urma lor, ca veșnicia
Se-ntinde, feciorelnică, tăria.
Se bucura tot ce trăia sub soare –
Și râul, și mănoasele ogoare.
Și trestia, și salcia pletoasă,
Și arborii înalți, cu frunză deasă.

Era o iarnă grea, când fără viață
Sunt paserile-n codri, când înghiață
Și peștii-n ape, când sub ghețuri iazul,
Cu mâl afund, își simte rece-obrazul,
Ca un pământ pietros – iar bogtașii
Se strâng lângă cămin, cu copilașii,
Și tot li-e frig. Dar vai de-acei moșnegi
Flămânzi și goi, ca niște câini pribegi!

1820
(postumă)
Traducere Petre Solomon
Sursa: https://poetii-nostri.ro/percy-bysshe-shelley-vara-si-iarna-poezie-id-13008/

Zobie de Barbu Ștefănescu – Delavrancea

https://blog.revistaderecenzii.com/

De-a lungul tufăriilor dese și verzi, printre plute bătrâne, sălcii tunse și scorburoase, Râul Târgului își răsfiră apele pe minunata sa albie, în fâșii șerpuite, reci și străvezii, că îi numeri petricelele rotunde rostogolite la vale.

Morile vuiesc pe malul stâng, învălmășind în spițele roatelor talazurile albite de spuma ce fierbe și se sparge de bolovanii de piatră.

Continuă să citești

Victor Rebengiuc deschide noul sezon al emisiunii „Din Arhiva TVR”, la TVR 3. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Victor Rebengiuc și Irninis Miricioiu

Din 7 octombrie, emisiunea realizată de Irninis Miricioiu la TVR 3 revine cu un nou sezon, cel de-al XVIII-lea. Personalităţi ale scenei şi culturii româneşti ne dau întâlnire în fiecare sâmbătă, de la ora 20.00. Primele două ediţii, difuzate pe 7, respectiv 14 octombrie, sunt dedicate maestrului Victor Rebengiuc.

Continuă să citești

Suntem invitaţii speciali ai actorilor Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba în fiecare vineri, la „Gala umorului”. De la ora 21.00, la TVR 1. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Mirela Zeța și Dragoș Huluba

Haz şi voie bună în compania marilor actori ai comediei româneşti! Noul sezon „Gala umorului”, din 13 octombrie, la TVR 1

Seri de gală, vineri la TVR 1. Suntem invitaţii speciali ai actorilor Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba în fiecare vineri, la „Gala umorului”. De la ora 21.00, la TVR 1.  

Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Stela Popescu, Jean Constantin, Draga Olteanu-Matei, Horaţiu Mălăele, Amza Pellea, Toma Caragiu – Generaţia de Aur a comediei româneşti ne încântă sufletul în serile de vineri, la TVR 1. „Gala umorului”, una dintre cele mai iubite producţii ale Televiziunii Române, ajunge la cel de-al 20-lea sezon şi ne propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice. Din 13 octombrie, gazdele show-ului, Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba, ne dau întâlnire în fiecare vineri, la ora 21.00, la TVR 1.

Continuă să citești

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1849 – 13 generali maghiari, lideri ai Revoluției maghiare din 1848, au fost executați de autoritățile austriece la Arad.

1887 – S-a născut arhitectul francez de origine elvețiană, Charles-Édouard Jeanneret-Gris, cunoscut sub pseudonimul Le Corbusier (d. 1965).

1889 – În zona Montmartre din Paris, în arondismentul 18, s-a deschis clubul de divertisment Moulin Rouge, care va deveni cel mai faimos teatru varieté din lume.

Continuă să citești