Călătoria în refugiu de Duiliu Zamfirescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Pe vasul „Carolus Primus”

Am plecat din Galați în ziua de 9/22 decembrie 1916, la 8 ore seara. La această dată începe pribegirea noastră, a cărui sfîrșit nu se poate prevedea.

Cum aceste note sunt menite să formeze o bază serioasă a istoriei timpului, trebuie să se știe care era starea lucrurilor la Comisiunea Europeană a Dunării.

După intrarea României în război, cei trei delegați ai puterilor inimice au fost siliți să părăsească țara. Aceștia erau : pentru Germania, d-l Marhemecke, ministru rezident; pentru Austro-Ungaria, d-l de Telner, consul g[enera]l la Galați; pentru Turcia, Haidar-bey, idem.

Continuă să citești

Călătoria de Anton Pann

https://blog.revistaderecenzii.com/

Ah! cu ce dor, cu ce jale
De tine m-am depărtat,
Că-n toat-a mea lungă cale
Nencetat am suspinat.
Nu voi da în veac uitării,
Nici îmi vor ieși din gînd
Cîte-n minutul plecării
Mi le ziceai lăcrămînd.
Inima arzînd în mine,
Ț-am zis adio, rămîi,
Și peste zile puține
Iarăși viu să te mîngîi.
Că silit sînt a mă duce
Ș-în mîhnire să te las.
Dar de amoru-ți cel dulce
Voi dori în orce ceas.
Al meu suflet niciodată
De oftat nu va-nceta,
Ci fii pe parola-ți dată,
Și te rog nu mă uita.

Sursa: https://ro.wikisource.org/wiki/C%C4%83l%C4%83toria

În Moldova, Alexandru cel Bun de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

Bogdan-Vodă, sub sceptrul căruia erau acum uniți toți micii cneji ai Moldovei, moare către sfârșitul anului 1365 și e înmormântat în biserica de la Rădăuți, zidită de el. Lațcu, fiul și urmașul lui, e un suflet slab, nepregătit pentru greutățile domniei. Oastea e împuținată și ostenită de-atâtea lupte. Țara, de-abia înjghebată, e șubredă încă în alcătuirile ei din lăuntru, și din afară n-are nici un sprijin de nicăieri. Iar ungurii mereu îi calcă hotarele, asmuțiți de Papa de la Roma. Ca să mai adoarmă dușmănia asta veche, Lațcu se lasă ademenit de sfaturile călugărilor latini, ce furnicau prin târgurile Moldovei, și trece la închinarea bisericii din Apus. Papa-i trimite binecuvântarea lui. Un episcopat catolic se înființează în târgul Siret, unde cel dintâi episcop e un polon, Andrei din Cracovia. Contenesc luptele la hotar. Oamenii își lucrează ogoarele în pace. Dar la domnul lepădat de lege poporul și fruntașii țării se uită ca la un străin. Lațcu moarte în 1373. De la el nu rămân feciori, ci numai o fiică, Anastasia, pe care-o ia în căsătorie olteanul Roman, lăstar din ramura Mușatinilor, înrudită cu Basarabii.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

  • Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește expoziția de carte „Buchina”, în cadrul căreia vor fi prezentate traducerile din limba chineză în limba română apărute pe piața de carte în ultimii doi ani. Evenimentul, care va avea loc la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, este o inițiativă a Ionelei (Voicu) Staicu, traducătoare de limba chineză, și reprezintă, totodată, un prilej de întâlnire a cititorilor și iubitorilor de carte și civilizație chineză cu traducători și oameni de cultură din generații diferite, întemeietori și susținători ai sinologiei românești. Vor lua cuvântul reputați sinologi și traducători români: Luminița Bălan, Roxana Rîbu, Mugur Zlotea, precum și reprezentanți ai Ambasadei R. P. Chineze în România. Vernisajul expoziției de carte „Buchina” – ora 17:30, la Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu nr.8. Printre partenerii media ai MNLR: Radio România Cultural
Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră, un spectacol-eveniment: „Volpone” de Ben Jonson. Spectacolul se va difuza la Radio România Cultural: joi, 2 noiembrie, de la ora 22:00 (partea I) și vineri, 3 noiembrie, de la ora 22:00 (partea a II-a). Traducerea, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. În rolul titular: Virgil Ogășanu. În distribuţie: Mircea Rusu, Dan Condurache, Ion Haiduc, Valentin Teodosiu, Rareș Andrici, Zoltan Octavian Butuc, Ionuț Kivu, Mihai Gruia Sandu, Cristi Dionise, Daniel Badale, Alexandru Georgescu, Eduard Adam, Irina Mazanitis, Costina Cheyrouze, Mihai Dinvale. Regia de montaj: Robert Vasiliță, Florin Bădic și Bogdan Golovei. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Redactor și producător: Domnica Țundrea

* Evenimente organizate de Muzeul Național al Literaturii Române:

Continuă să citești