FESTIVALUL DE LITERATURĂ ZILELE MONICA LOVINESCU, EDIȚIA A II-A, 2-4 NOIEMBRIE 2023 (CRAIOVA, TÂRGU JIU, CRUȘEȚ)

https://blog.revistaderecenzii.com/

Festivalul de literatură ZILELE „MONICA LOVINESCU” Centenar, ediția a II-a, se va desfășura la Craiova în ziua de 2 noiembrie, orele 10:30, în foaierul Teatrului Național “Marin Sorescu”) și în 3, respectiv 4 noiembrie la Târgu Jiu (Biblioteca jud. „Christian Tell”) și Comuna Crușeț (Școala gimnazială). Evenimentul este organizat, în parteneriat, de către Uniunea Scriitorilor din România (Filiala Craiova), Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (Filiala „Tudor Arghezi”, Craiova), Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc IICCMER (București), Editura „Aius”, revista „Mozaicul” (Craiova), Asociația Culturală „Carmina Balcanica” (Craiova), Consiliul județean Gorj, și Primăria com. Crușeț (Gorj).

Continuă să citești

Fata săracului cea isteață. Basm de Petre Ispirescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

    A fost odată un om şi o femeie. Ei erau atât de săraci, încât n-aveau după ce bea apă. Nici tu casă, nici tu masă, nimic, nimic, dară nimic n-aveau după sufletul lor. Muncea bietul om de dimineaţa până seara târziu, alături cu muierea, de-i treceau năduşelele, şi ca să dea şi ei în spor, ba.

Poveşti de Petre Ispirescu - Fata săracului cea isteaţă
Continuă să citești

Cezara. Proză de Mihai Eminescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Era-ntr-o dimineață de vară. Marea și-ntindea nesfârșita-i albăstrime, soarele se ridica încet în seninătatea adânc-albastră a cerului, florile se trezeau proaspete după somnul lung al nopții, stâncile negre de rouă abureau și se făceau sure, numai p-ici pe colea cădeau din ele, lenevite de căldură, mici bucăți de nisip și piatră.

Continuă să citești

Alexandru Vlahuță: Urmașii lui Mircea, Vlad Țepeș

https://blog.revistaderecenzii.com/

Pe cât a fost Mircea de mare prin înțelepciunea și prin vitejia lui, pe cât a fost el de puternic ca domn și ca ostaș, pe atât a fost el de puternic ca domn și ca ostaș, — pe atât sunt de slabi și de netrebnici feciorii și nepoții lui, care, nevăzând în domnie decât farmecul deșertăciuni, sunt, fără să-și dea seamă, cei mai răi și mai stricători vrăjmași al țării ș-ai neamului lor. Ocrotiți unii de unguri, alții de turci, ei rup în două și boierimea și oastea țării sfarmă vechile datini care-ngrădeau dintru început rândul la domnie, și, orbecăind, cu mâinile mânjite de sânge frățesc, trec prin vremile acelea tulburi, aci târându-se, aci asmuțiți, îmbrânciți mai mult de viclenia altora decât de patimile lor, spre o biată coroană care, de cele mai multe ori, cade în cap cu tot.

Continuă să citești