Voinicul. Poveste de Petre Ispirescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

A fost un împărat ş-o împărăteasă. Ei aveau numai o fată şi o păzea ca lumina ochilor lor. Ea n-avea voie să iasă nici până în grădină fără dădaca ei. Aceasta o ţinea de aproape şi n-o scăpa din vedere nici cât ai da în cremene. Fata, tot şezând la fereastră, vedea pe un june fluieră-vânt de colo până colo. Într-o zi uitându-se la el, o văzu şi el şi, ţintind ochii în ochii ei, ea simţi un fior, apoi ca o scânteie de foc o arse ceva la inimă. Se trase fata de la fereastră şi spuse dădacă-sei ce i se întâmplă. Atunci dădaca ei îi zise:

Poveşti de Petre Ispirescu - Voinicul cel fără de tată
Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Iași: Zilele Bibliotecii Centrale Universitare ‘Mihai Eminescu’ Iaşi (6-11 noiembrie). Ediţia din acest an se desfăşoară sub titlul Bibliotecă în societatea digitală şi include evenimente prevăzute în calendarul programului RO-CULTURA, ‘Restaurare şi reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară ‘Mihai Eminescu’, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Conferinţa inaugurală, intitulată „Bibliotecile centrale universitare între provocările ‘erei digitale’ şi responsabilitatea patrimonializării”, va fi susţinută de conf. Univ. Dr. Valentin Şerdan-Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare ‘Lucian Blaga’ Cluj-Napoca, luni, de la ora 11:00, în Aula Magna ‘Mihai Eminescu’ a Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iaşi. În perioada 6-11 noiembrie, vizitatorii Palatului Fundaţiei vor putea admira o expoziţie de excepţie: ‘File din istoria Bibliotecii’, organizată de Serviciul Conservarea Colecţiilor şi Departamentul Colecţii Speciale

Continuă să citești

Culorile toamnei. Proză de Mariana Palaghia

https://blog.revistaderecenzii.com/

dav

Probabil pentru că sunt născută în octombrie, Toamna este anotimpul meu preferat. Este sezonul cu temperaturi „blânde”, fără extremele verii sau ale iernii, cu zile încă lungi ca durată – chiar dacă ele, treptat, se scurtează – dar, mai ales, este perioada cea mai bogată din an.

Continuă să citești

Ștefan cel Mare. Proză de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

„Pune pieptul la hotare Ca un zid de apărare”. (Cântec vechi)

Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunați, ca-n zilele marilor judecăți domnești, boierii țării, curtenii toți și fețele bisericești cu Mitropolitul Teoctist în frunte, și norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea”; aici se oprește cu arcașii lui cel ce de două ori și-a biruit vrăjmașul. Aici descalecă întâi feciorul lui Bogdan și, ridicând spre mulțimea care-l privește cu drag, frumoșii lui ochi albaștri, întreabă cu acea dulce sfială ce stă așa de bine unui viteaz, de este cu voia tuturor să le fie el domn. Și toți într-un glas îi răspund: „În mulți ani de la Dumnezeu să domnești!”

Continuă să citești