Poetul în fața lui Dumnezeu (Mihalache Tudorică). Cronică* de carte, semnată de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

*Cronică apărută în revista „Scrisul Românesc”, Nr. 12 / 2023

Să vă plâng un cântec sau Să vă cânt un plâns (Editura MJM, Craiova, 2022) este titlul celei mai recente cărți, semnate de Mihalache Tudorică. Pilda (care a inspirat această denumire a antologiei de față) a fost istorisită de autor: „Când a căzut Adam, Dumnezeu l-a izgonit din cer, că au greșit și Adam și Eva… Dumnezeu îl auzea plângând pe Adam. La un moment dat, Dumnezeu cheamă un înger. Tinere înger, du-te la Adam și spune-i să nu mai plângă, fiindcă nu mă pot odihni, auzindu-l plângând și ziua și noaptea… Va veni și vremea lui. Și când să iasă îngerul pe ușă, îi zice, din nou – A! tinere înger, și nu uita – dezvață-l să plângă… Dacă poți, să-l înveți să și cânte”. Ideea este că, indiferent dacă Adam și-a alinat sau nu suferința pierderii paradisului, rămâne, până la sfârșitul veacurilor, teribila surpare a armoniei originare.

Continuă să citești

Jean-Michel Jarre e invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Bucureşti, 29 noiembrie 2023

„Acesta a fost motorul care m-a pus mereu în mișcare: să mă îndepărtez de ce făcusem până atunci, să găsesc alte căi, să-mi deturnez propriul stil…” – Jean-Michel Jarre e invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”

Continuă să citești

Preponderența materiei față de spirit (Ion Șerban Drincea). Cronică* de carte, semnată de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

*Cronică apărută în revista „Scrisul Românesc”

Cu ocazia antologiei Apropierea sângelui (Editura Junimea, Iași, 2022) – titlul confirmă preponderența materiei față de spirit (care nu are vârstă) -, avem dinainte lista volumelor publicate până acum de către Ion Șerban Drincea și ne putem forma o părere de ansamblu asupra operei lui: Mirarea fructului, Ochiul cercului, Războiul civililor cu îngerii, Versus, Secretul cifrului, Alfabetocrația gândului și Umbra pașilor. Astfel, o primă idee ar fi aceea că poetul a fost atras atât de ermetism, cât și de esoterism. A doua idee se referă la intenția autorului de a aduce mereu, în fața cititorilor, texte noi, ca expresie a prezentului pe care-l trăiește: de aceea, își consolidează antologia cu paisprezece Poeme inedite (Cercul luminii, Curiozitate, Un semn, Bucurie etc.).  

Continuă să citești

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1394 – Orașul Seul a devenit capitala Coreei de Sud.

1852 – Revoluționarul Nicolae Bălcescu, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai mișcării pașoptiste, a murit la Palermo (n. 1819).

1877 – Thomas Edison a făcut pentru prima dată o demonstrație cu fonograful, primul aparat utilizat pentru înregistrarea și redarea analogică a sunetelor.

Continuă să citești