O interogație de adâncime: Omul sau Opera? Recenzie* de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

*Recenzie apărută în revista „Scrisul Românesc”, Nr. 2 / 2024

De douăzeci de ani și mai bine, se desfășoară, fără întrerupere, sub direcția prof. univ. dr. Florea Firan, Colocviile Scrisul Românesc. Comunicările pe o temă dată, aparținând scriitorilor din țară și străinătate, sunt adunate, ulterior, într-o carte, fapt care atestă audiența evenimentului.

Continuă să citești

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

I. L. Caragiale (Sursa: https://ro.wikisource.or)

1561 – A apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.

1649 – Regele Carol I al Angliei a fost executat la Whitehall.

1695 – Constantin Brâncoveanu a primit ca recompensă pentru serviciile făcute Curţii din Viena, titlul de „principe al Imperiului”.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează astăzi două evenimente expoziționale:

  • La ora 19:00, va fi vernisată la Galeria Căminul Artei (Str. Biserica Enei, nr.16), expoziția „21 de grame de suflet”. Până pe 9 februarie vor expune: Angelica Alexa, Teodora Alexandrescu, Elena Andrei, Dalina Bădescu, Diana Brăescu, Anca Maria Ciofîrlă (Kademian), Dana Ciucă, Mihaela Constantin, Elena Dăscălescu, Cristina Aurelia Ionescu-Berechet, Bianca Ioniță, Mirela Iordache, Geanina Ivu-Vlad, Lucia Juncu, Elena Lupașcu, Roxana Niculae, Sofia Ovejan, Dagmar Oprea, Andreea Pîrcălabescu, Carmen Poenaru, Andreea Popescu, Luminița Radu, Ana-Maria Rădulescu, Doina Roșu, Bianca Rotaru, Georgiana Stănescu, Iulia Ștefan (Gaga), Alexandra Tătaru, Andreea-Marina Tofoleanu. Prezintă Roxana Dumitrache – manager cultural, iar curatoare este Elena Lupașcu. Expoziția vorbește despre viață, iubire, regăsire și mai ales despre rolul uriaș pe care-l joacă hazardul în viața oamenilor. O expoziție introspectivă care chestionează rolul șansei de a te naște și obligativitatea de a trăi frumos raportându-te permanent la cei care “așteaptă” la coadă să se nască. Publicul va avea ocazia să fie surprins de un performance în care vor fi prezente peste 2000 de baloane colorate în diferite culori, fiecare dintre ele cu o greutate de 21 de grame. Cele în culori calde, viu colorate vor reprezenta sufletele gingașe ale copilăriei, iar cele în culori reci vor fi simbolul maturității sufletelor căpătate de-a lungul vieții.
  • Cluj-Napoca:Galeriile Radio Cluj (str. Donath, nr.160) găzduiesc în perioada 30 ianuarie – 14 februarie, expoziția „Felii de viața” cu lucrări semnate de Vera Dan.
Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Academia Română organizează conferinţa ‘Copiii şi tehnologia digitală: între panici morale şi optimism tehnofil’, prezentată de dr. Anca Velicu, cercetătoare la Institutul de Sociologie al Academiei Române. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17:00, şi face parte din seria de conferinţe cu public ‘Ora de ştiinţă’, iniţiată de Academia Română. Evenimentul va fi moderat de acad. Marius Andruh, vicepreşedinte al Academiei Române, şi va cuprinde o sesiune de întrebări şi răspunsuri, la care publicul este invitat să participe. Intrarea este liberă.

Continuă să citești

Salonul de Iarnă al  UAP Ploiești, 2024. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com/

Joi, 25 ianuarie 2024, ora 17, la Galeriile de Artă ale orașului Ploiești a avut loc vernisajul Salonului de Iarnă al Uniunii Artiștilor Plastici Ploiești.

Activitatea a fost coordonată de doamna Liliana Marin, președinta UAP Ploiești, și s-a dovedit a fi o adevărată sărbătoare dedicată artei, mânuitorilor penelului și relaționării lor cu publicul ploieștean.

Continuă să citești

Depresii și oameni. Proză de Tania Jilavu

https://blog.revistaderecenzii.com/

        Boala secolului este depresia. Psihoterapeuții sunt pe val, asigurările sociale încep să achite consultațiile, mai ales când ți se spune că e nevoie de cel puțin douăzeci. Primele ședințe sunt plătite de pacient, restul intră-n grija statului în Franța. Vârsta pacienților cuprinși în plan este între 18 și 60 ani. Căci oamenii au probleme de tot felul, legate de familie, de muncă, de salvare a cuplului etc. Acompaniamentul psihologic e tot atât de eficace ca și cel medical. Tristețe, oboseală, deprimare, lipsă de interes, sentimentul de culpabilitate, pierdere în greutate, gânduri de suicid. 10% din populație a suferit deja de depresie. Femeile sunt cele mai afectate astăzi. Cu toate astea, nu îndrăznim să vorbim…Un flambeur (cheltuitor) nu are niciodată destui bani. Singurul său viciu e adrenalina. Nu voi insista  însă pe depresia celor din această categorie, care adesea sfârșesc dramatic. Există și depresia celor care-și văd satele dezertate agonizând fără viață din pricina exodului populației tinere spre zonele urbane. Solidaritatea face însă uneori să reînvie zonele rurale în ultimul timp, fiind cel mai bun tratament psihologic și medicamentos. În barul unde se bea și se poate mânca, oamenii găsesc un pic de animație. Localnicii au cotizat cu toții într-un sat pentru a salva singurul comerț, un loc de viață în satul limfatic, cu viață simplă. Atmosfera are ceva plăcut, ca o blană catifelată de pisică. Politica a fost mereu la ordinea zilei, iar satenii mai citesc.

….

Continuă să citești