Arhive zilnice: 13 iulie 2024
Dimitrie Cantemir: Despre alegerea domnitorilor
https://blog.revistaderecenzii.com
CAP. II. Despre alegerea DomnitoriloR
Fiindcă am vorbit de puterea Domnilor Moldovinești, cere orânduiala ca să scriem oareși ce mai pe larg și pentru alegerea lor cea veche și cea de acum. Lenevirea celor ce au fost mai înainte de noi, cărora le sta mai mult la inimă să facă fapte bune, decât să scrie, este vinovată la aceasta, de nu putem spune nimica cu adeverință pentru vremile cele dintâi ale neamului nostru; iară dacă se vor ținea în seamă prepusurile, atuncea poate că nu se zice fără de cale, cum că Domnia Moldovenească a fost moștenitoare în vremile vechi și cum că puterea alegerei n’a aflat loc fără numai atuncea când era stins de tot neamul Domnesc. Și osebit de temeiul acesta, cumcă la toate popoarele cele de frunte ale Europei a fost tot acestași obicei pe vremile acele, se mai întărește zicerea aceasta și prin arătarea aceasta care nu este grea adică catastihul Domnilor celor dintâi care arată luminat, că rar s’a pus în stăpânire altul strein, până când mai era vreo stâlpare de neamul celui mai dinainte; și ca să se poată vedea mai bine aceasta, socotesc că nu va fi de prisos ca să arat aici de rând pe toți Domnii Moldovei, până pe vremile noastre.
Continuă să citeștiCalendarul zilei
https://blog.revistaderecenzii.com
1793 – Jean Paul Marat, unul dintre cei mai radicali conducători ai Revoluției franceze, a fost înjunghiat de către Charlotte Corday, o tânără de nici 25 de ani în momentul asasinatului, membră a unei familii aristocratice sărăcite.
1886 – S-a născut actrița Maria Ventura (d. 1954).
Continuă să citeștiMelodiile românești de Vasile Alecsandri
https://blog.revistaderecenzii.com
Cu o nemărginită bucurie facem știut că o parte din cele mai duioase melodii ale poporului român au ieșit la lumină într-un Album foarte elegant, tipărit la Leopol și cuprinzând 48 de arii de tot soiul: doine, hore, cântece de lume, cântece hoțești etc.
Unul din compatrioții noștri din Bucovina, un artist de frunte, elev ale vestitului pianist Chopin, dl Șarl Miculi, pe care societatea ambelor capitale, a Moldovei și a Valahiei, a avut plăcere de a-l asculta și a aplauda minunatul său talent, este alcătuitorul și totodată editorul acelui Album neprețuit. În voiajul ce a făcut, la 1850, în provinciile noastre, dl Șarl Miculi, deși deprins din copilărie cu armoniile europenești, totuși s-a simțit cuprins de un adevărat entuziasm la auzirea melodiilor poporale ale românilor și a și hotărât a le prescrie pentru ca să le scape de noianul uitării.
Continuă să citeștiȚal… de I. L. Caragiale
https://blog.revistaderecenzii.com
Țal… Ce este țal?
Este un substantiv român împământenit; înainte de-mpământenire, era verb german; însemna a plăti — se scria zahlen și se citea țal’n.
Foarte des se-ntrebuințează acest verb în lumea noastră, unde, cumpărându-se toate, trebuiesc toate plătite.
Continuă să citeștiInformații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com
* Bușteni: Turneul Internaţional Stradivarius 2024, denumit „Metamorfoze” se desfăşoară în perioada 25 iunie – 16 iulie, cu un număr de 18 concerte, în catedrale Romano-Catolice, Greco-Catolice, Lutherane şi Reformate sau spaţii inedite, din care 16 localităţi urbane şi rurale din România şi două concerte în Bucureşti. Este pentru al 17-lea an în care violonistul Alexandru Tomescu pleacă, împreună cu vioară Stradivarius, într-o călătorie prin 18 locuri şi locaţii din România, urban şi rural, pentru a oferi un nou regal muzical: anul acesta este dedicat celor şase suite transcripţie pentru vioară solo, de Johann Sebastian Bach, prezentate într-un spectacol de light design, special conceput de regizorul Sergiu Ardelean. Printre partenerii instituţionali și media: Radio România. Din program:
Continuă să citești