Moromeții (15) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

XV

După ce îi plătise lui Moromete, Tudor Bălosu ieșise cu Victor în grădină și amândoi începură să ciopârțească salcâmul. Loviturile se izbeau de ulucile Moromeților și Catrina, ca niciodată, întârzia să plece la biserică. Umbla de colo până colo fără rost și uneori, când loviturile din grădină se auzeau mai tare, se oprea locului și asculta. Paraschiv stătea lipit de gard, se uita la grădină și părea că n-are de gând să se miște din locul acela cu una cu două. Botul său ieșit în afară se lungise și mai mult și se uita fără grabă și fără să clipească, încet și stăruitor, la vecinul său. El stătu astfel multă vreme, apoi se îndepărtă încet și ieși în drum, ieși la poartă; după câteva clipe de gândire, porni pe lângă garduri, dar mergea alene, parcă fără scop.

Continuă să citești

Bijuteriile – Charles Baudelaire

https://blog.revistaderecenzii.com

Iubita era goală și, ca pe plac a-mi fi,
Avea pe dânsa numai sonorele-i podoabe
Care-o făceau de nurii ei toți a se trufi
Ca-n zilele lor bune-ale maurilor roabe.

Când ea, dansând. stârnește un clinchetit sprințar.
O lume sclipitoare: metal și piatră fină
Mă-ncântă, fiindu-mi scumpe acele lucruri doar
Unde lumina-n voie cu sunetul se-mbină.

Continuă să citești

Ziua Limbii Române

https://blog.revistaderecenzii.com

* Mai multe evenimente vor fi organizate cu ocazia Zilei Limbii Române, aniversată anual pe 31 august în România şi în Republica Moldova, la institutele culturale române din lume:

  • Roma: Accademia di România din Roma propune publicului italian vizionarea unei serii de scurte video-interviuri realizate cu unii dintre cei mai activi participanţi la cursurile organizate de către ARR. Proiecţia videoclipului ‘Cosa ti piace della România’ va avea loc sâmbătă şi constă într-o serie de interviuri menite să reflecte experienţele cursanţilor în legătură cu România, oferind totodată o mărturie a abilităţilor de exprimare şi conversaţie dobândite în cadrul cursului.
Continuă să citești

Emoție cromatică de Tania Jilavu

https://blog.revistaderecenzii.com

Evoluția vinului o vedem în cramă, evoluția artistului se relevă în creația acestuia. Emoție avem când degustăm un vin bun, așa cum emoție simțim când pătrundem în universul pictural al artistului Iulian Segărceanu, despre care prietenii știu că-i amator de vinuri. Am început prin a evoca acest amănunt neînsemnat dar cu semnificație, căci senzația de ospitalitate, căldură, muzică și parfumul ce se desprinde din natură le regăsești atât în vin cât și-n pictura acestuia. Rămân surprinsă să descopăr de fiecare dată cum culorile sale sunt culorile noastre, ale aducerii aminte sensibile.

Continuă să citești