Arhive zilnice: 1 august 2024
Din Berlin la Potsdam de Mihai Eminescu
https://blog.revistaderecenzii.com
Din Berlin la Potsdam merge
Drum de fier, precum se știe.
Dară nu se știe încă
C-am luat bilet de-a trie,
C-am plecat de dimineață
Cu un taler și doi groși…
Și de gât cu blonda Milly,
C-ochi albaștri, buze roși.
Furtuna de Șt. O. Iosif
https://blog.revistaderecenzii.com
A revenit albastrul mai !
Flori în grădină, flori pe plai
Și flori la pălărie!
Stau ca pe spini, stau ca pe foc !
E timpul numai bun de joc
Și bun de ștrengărie…
Un artist de I. L. Caragiale
https://blog.revistaderecenzii.com
Mai mult decât oricare alta, breasla bărbierească mi-este foarte simpatică… Briciul e rudă cu dalta, cu penelul, cu coturnul, arcușul, condeiul — mai știu eu cu ce! De aci, neînvinsa pornire către artele frumoase caracteristică la toți bărbierii. O sumă dintre dânșii, împinși de patima lor pentru teatru, s-au făcut artiști dramatici; mulți alții scriu poezii, de obișnuit lirice, mai adesea galante; mai toți trebuie să știe cânta cu un instrument, prin ajutorul căruia, în momentele pierdute, își traduc în melodii acea încărcare de simțiri ce ne-o dă, unora dintre noi, lumea cu lumina ei, cu formele, mișcările și zgomotul ei… Da, cum se rupe la vreme copilul din mamă, acea încărcare de simțiri caută să se rupă din sufletul nostru: trebuie înapoiată cui ne-a dat-o. Ascunsă-n noi, ne muncește, ne chinuie, nu ne dă pace pân’ ce n-o întoarcem în dar lumii, care n-o recunoaște și n-o primește decât învăluită în fâșii smulse din sufletul nostru — pecetia sincerității darului.
Continuă să citeștiDespre munții și minerele Moldovei de Dimitrie Cantemir
https://blog.revistaderecenzii.com
Despre apus, unde Transilvania se mărginește cu România, Moldova mai peste tot e împresurată cu munți înalți, de unde Romanii o numia și Dacia muntoasă; iar cealaltă parte a ei despre răsărit, are câmpii foarte producătoare. Munții sunt învescuți din fire cu arbori fructiferi și pomi, care pe aiurea caută a-i produce prin artă. Printre munți curg pâraele cele mai limpezi, care se varsă din sus cu sunet desfătat și aseamănă aceste părți de loc cu cele mai frumoase grădini. Câmpiile dau cu îndestulare semănături pe care aerul rece al muntelui nu le lasă a crește.
Continuă să citeștiCalendarul zilei
https://blog.revistaderecenzii.com
1498 – Cristofor Columb a devenit primul european care a ajuns în America de Sud, debarcând pe teritoriul actual al Venezuelei, în cursul celei de-a treia călătorii în Lumea Nouă.
1714 – Dimitrie Cantemir a devenit primul român, membru al unui înalt for științific internațional (Academia din Berlin).
Continuă să citești