Temeritate. Cronică* de carte de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com

*Cronică apărută în revista „Scrisul Românesc”, Nr. 8 / 2024

După cum își susține pretenția în cea mai recentă carte a lui, Poemele de dincolo de poem (Editura Școala Ardeleană, Cluj – Napoca, 2024), Ioan F. Pop îndrăznește să pătrundă dincolo de granițele poeziei, într-un spațiu ce se sublimează de obicei și care, în mod inevitabil, trebuie să se învecineze cu alte tărâmuri, inspirate din surse diferite și nebănuite. Aceste surse sunt ca niște enigme dibuite de mâinile „care cerșesc” vechi asfințituri, mâini pentru care obiectele strălucitoare, capabile să reflecte chipurile oamenilor, au încetat să mai existe: „spasmele reîntoarcerii în luciul vechilor întâmplări, / noapte după noapte, zi după zi, ca într-o respirație a abisului. / din oglinzi se ridicau aburii altor prezențe îmbrăcate pe dos. / din turnuri ne chemau vocile împrăștiate de vânt, / am fi plutit încă în apele somnului, în vaierul din adânc” (chipurile nu se mai oglindesc în nimic).

Continuă să citești

Evitarea ca modalitate de a scrie. Cronică de carte semnată de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com

*Cronică apărută în revista „Scrisul Românesc”, Nr. 8 / 2024

Tipărirea cărții lui Virgil Dumitrescu, Titluri fără titluri (Editura Napoca Star, Cluj – Napoca, 2024), se remarcă prin ineditul său, întărind ideea enunțată de titlu: denumirile poemelor sunt abia lizibile, de parcă textele nu ar deține titlu, lăsând impresia că fiecare cuvânt se află într-o continuă căutare a propriei identități. Această caracteristică tipografică subliniază esența unei creații ce se detașează de convențional, prin faptul că autorul vrea să lase în urmă semantica titlului și să respire mai pe larg, în conținutul propriu-zis al textului.

Continuă să citești

Dă-dămult… Mai dă-dămult de I. L. Caragiale

https://blog.revistaderecenzii.com

Dă-dămult, mai dă-dămult stăpânea o împărăție fără margini Barlaboi-împărat, ce-i mai zicea și Ciungumpărat…
— Dă ce-i mai zicea și Ciungu-mpărat?…
— Iac-așa! Îi mai zicea de pe când era tinerel și Ciungu-mpărat, fiindcă mai târziu era să-și piarză o mână… în război…
— Bietul împărat Barlaboi!…

Continuă să citești

informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Brăila: Manifestări în cadrul Zilelor Municipiului Brăila:

  • În Parcul Monument, Teatrul Municipal de Păpuşi ‘Guguţă’ Chişinău va prezenta spectacolul ‘Pădurea de Argint’, iar Teatrul ‘Alexandru Davila’ din Piteşti va monta piesa ‘Alba ca zăpada şi cei şapte pitici’; cu începere de la ora 19:15, este programat un spectacol de cântece şi dansuri tradiţionale susţinut de Formaţia Republicii Georgia, urmat de Caravana Filmului Românesc: astăzi va rula filmul ‘Păcală’, cel mai vizionat film românesc din toate timpurile – ora 20:30.
Continuă să citești