Moromeții (12) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

XII

Moromete avea uneori obiceiul — semn de bătrânețe sau poate nevoia de a se convinge că și cele mai întortocheate gânduri pot căpăta glas — de a se retrage pe undeva prin grădină sau prin spatele casei și de a vorbi singur.

„Auzi ce idee“, reflectă el cu glas șoptit, oprindu-se lângă poarta grădinii. Apucă o ulucă de vârf și rămase liniștit cu fruntea în pământ. „Dacă ar fi așa, că din cauza păcatelor nu poți dormi — continuă el încercând ușor vechimea ulucii — ar însemna că Paraschiv al meu, care când se apucă să doarmă, doarme până iese apă sub el… ar însemna — și aici Moromete se întrerupse și gândi restul în tăcere — ar însemna că e omul cu inima cea mai curată de pe pământ. Proastă mai e și muierea asta a mea!“ se miră apoi cu glas tare în timp ce constata că ar fi greu de susținut că ulucile curții sale nu sunt putrede. „După încă o ploaie, aceste uluci au să-și rânjească dinții negri spre casă“, gândi apoi mai departe, fără glas.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti invită miercuri 28 august, de la ora 17:00, în Cantonul de Drum, la vernisajul expoziției „Bucuriile Sufletului”, realizată împreună cu Fundația Ileana și Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu!” Neamț. Expoziția reunește 10 pictori amatori din județul Neamț, care participă cu câte 10 lucrări fiecare, ca o încununare a unei activități desfășurate pe parcursul a șase ani de colaborare în cadrului unui grup constituit din cursanți ai Școlii Populare de Artă din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 28 august-28 septembrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.

Continuă să citești