Festivalul „Romani Kultura”, ediția a II-a, Brașov, 2024. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

În zilele de 22-25 august 2024, în Piața Sfatului din Brașov s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Festivalului „Romani Kultura”, organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano  Kher, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și cu sprijinul Partidei Romilor „Pro Europa”.

Festivalul și-a propus cunoașterea câtorva elemente identitare ale istoriei și culturii rome pe cale livrescă, dar și pratică, prin integrarea atât în context național, cât și internațional.

Continuă să citești

Moromeții (14) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

XIV

La început flăcăii nu se duseseră la premilitară, dar nu pentru că ar fi fost deștepți, sau că l-ar fi „atins“ cineva și i-ar fi pierit cheful celui care îi chema, ci pentru că așa ceva nu se mai întâmplase niciodată în sat. Să se facă instrucția duminica dimineața! Li se păruse o glumă tâmpită, se supăraseră toți și nu se duseseră, dar la prima recrutare se află că repartizările la trei ani plouaseră cu nemiluita, se îngrijoraseră și începuseră să se ducă. Nu se mai întâmplase niciodată în sat? Avea să se întâmple de-aici înainte. Pentru instrucție, satul avea să se numească subcentru premilitar, iar pentru flăcăi, învățătorul Toderici, care era ofițer în rezervă, comandant.

Continuă să citești

Din străinătate de Mihai Eminescu

https://blog.revistaderecenzii.com

Când tot se-nveselește, când toți aci se-ncântă,
Când toți își au plăcerea și zile fără nori,
Un suflet numai plânge, în doru-i se avântă
L-a patriei dulci plaiuri, la cîmpii-i râzători.

Și inima aceea, ce geme de durere,
Și sufletul acela, ce cântă amorțit,
E inima mea tristă, ce n-are mângîiere,
E sufletu-mi, ce arde de dor nemărginit.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Râșca, jud. Suceava: Brâul Maicii Domnului a fost adus din nou în România la hramul Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, din județul Suceava, împreună cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Evenimentul este prilejuit de sărbătoarea Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului, ocrotitorul așezământului, pomenit în această zi. Cu prilejul hramului, va avea loc și sfințirea paraclisului închinat Cinstirii Icoanei Maicii Domnului Prodromița. Slujba va fi oficiată de Arhiepiscopul Calinic al Sucevei împreună cu alți șapte ierarhi. Sfintele moaște și Brâul Maicii Domnului vor putea fi cinstite aici până în data de 3 septembrie

Continuă să citești