Arhive zilnice: 16 noiembrie 2024
Trieste, vara
Literatura la Craiova. 14.XI.2024: Rolul literaturii
https://blog.revistaderecenzii.com
Sursa: YouTube
Literatura la Craiova, emisiune săptămânală, moderată de Dan Ionescu.
Producător: Simona Ștefania Mușuroi.
Invitați: Carmen Bulzan și Ion Deaconescu..
Temele abordate:
Continuă să citeștiSabia de Dragoș Protopopescu
https://blog.revistaderecenzii.com
Salonul luneca pe terasă, în grădină. Și de acolo din ce in ce mai jos, în mare. Marea se desfăcea mai departe și astfel casa, fără să vrea, plutea peste întinderi…
Și cum după amiaza era molcomă, și soarele rece și mic printre nori, mai de vreme ca de obicei, în toiul zilei, pogorîse parecă o noapte cu lună peste oraș și oameni.
Continuă să citeștiBunica se pregătește să moară de Anton Holban
https://blog.revistaderecenzii.com
Orășel de munte, cu livezi frumoase pe marginea străzilor. Un gard de lemn, în dosul lui o grădină mică cu brazi înalți, o casă mare, fastuoasă și, în spatele ei, copacii care coboară până departe, la iaz: gospodăria bunicii.
Fereastra de la iatacul bunicii, ce familiară pentru totdeauna! Căci acolo și-a petrecut bunica cea mai mare parte din timp, cel puțin de când am putut să o examinez eu mai de aproape. Ea stă și acum cu ceasurile alături de lumina de afară, ca să repare inepuizabil cearșafuri care abia se mai țin de atât de multă întrebuințare. Sau mai ales cetește. Ziarele, în primul rând, căci o interesează tot ce se întâmplă pe fața pământului, și continuă prin ele, într-un neîntrerupt monolog tacit, conversațiile pe care le avea odinioară cu bunicul. Bineînțeles, are slăbiciune pentru liberali, pe care nu și-o mărturisește chiar fățiș, deoarece ne știe pe noi degajați de tradiție și în stare să-i aducem argumente mai bune, la care să nu poată răspunde. Dar liberal a fost și bunicul cincizeci de ani, fără nici o tranzacție niciodată și deci s-a obișnuit să privească societatea numai din același punct de vedere. Când a terminat ziarul, trece bunica la romane și, în timp ce noi, celelalte generații, ne petrecem de atâtea ori timpul ridicol, cu treburi mărunte, ea, nemișcată la fereastră, întoarce atent paginile cărții. Dacă romanul e aranjat pe un subiect istoric, cu atât mai bine, căci bunicul a fost profesor de istorie și ea a fost influențată de aceste preocupări.
Continuă să citeștiLuntrașul de Sándor Petőfi
https://blog.revistaderecenzii.com
Soarele de multă vreme s-a ascuns în asfințit,
Obosiți de munca zilei, toți luntrașii-au adormit.
Dorm luntrașii în colibă și e liniște adîncă,
Numai Ștefan Sila singur n-a închis nici ochii încă.
Moromeții (19) de Marin Preda
https://blog.revistaderecenzii.com
XIX
Întorcându-se acasă, Moromete se pomeni cuprins de mânie împotriva lui Achim. Faptul că acesta nu trimisese până acum nici un leu nu i se mai părea deloc firesc. Prețul grâului răsturnase toate socotelile și ideea că banii câștigați de Achim li se cuvin lui Paraschiv, Nilă și acestuia, nu numai că nu mai era bună, dar comparată cu amenințarea care se ivise fără veste asupra familiei i se părea acum lui Moromete nesăbuită. Achim stătea acolo cu mii de lei în buzunar, iar aici tatăl era silit să-și plece fruntea în fața trufașului Aristide. Pentru ce? Pentru că Achim chefuia în cârciumi cu muierile?
Continuă să citeștiSurugiul – N. Lenau
https://blog.revistaderecenzii.com
trad. Șt. O. Iosif
Vraja dulcei nopți de mai
Stăpânea afară,
Sus, de-argint pluteau bălai
Nori de primăvară.
N-auzeai pe lunci și văi
Nici un glas să sune,
Singură umbla pe căi
Raza blondei lune.
Calendarul zilei
https://blog.revistaderecenzii.com
42 î.Hr. – S-a născut Tiberius, al doilea împărat roman, fiul adoptiv al lui Cezar Augustus (d. 37 d.Hr.).
1816 – S-a născut poetul Andrei Mureșanu, autorul poemului „Un răsunet”, denumit ulterior „Deșteaptă-te, române” (d. 1863).
1849 – Scriitorul Fiodor Dostoievski a fost condamnat la moarte de un tribunal rus pentru activități anti-guvernamentale. Execuția lui a fost anulată în ultimul moment, pedeapsa fiind comutată în exil în Siberia.
Continuă să citești