Arhive zilnice: 7 decembrie 2024
Câștigătorii Premiilor PRIMA VERBA 2024
https://blog.revistaderecenzii.com
În perioada 28-29 noiembrie 2024, s-a desfășurat la Drobeta Turnu Severin cea de a doua ediție a Festivalul-Concurs Național de Literatură ”PRIMA VERBA”, festival organizat de PALATUL CULTURII TEODOR COSTESCU Drobeta Turnu Severin, în parteneriat cu UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA și cu UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA FILIALA CRAIOVA.
Continuă să citeștiDespre Eminescu publicistul. Cronică* de carte, semnată de Dan Ionescu
https://blog.revistaderecenzii.com
*Cronică apărută în revista „Scrisul Românesc”, Nr. 12 / 2024
Ion Dur se apleacă asupra figurii complexe a lui Mihai Eminescu în volumul M. Eminescu. Gânditor privat și gazetar cu „metod științific” (Editura Junimea, Iași, 2024). Titlul dezvăluie o trăsătură esențială a personalității lui Eminescu: nonconformismul în sfera gazetăriei, precum și rigoarea cu care și-a susținut opiniile în paginile publicației „Timpul”, tribuna conservatorilor.
Destul de cuprinzătoare, cartea este concepută în două părți importante: Elemente de gândire privată și Gazetar cu metod științific. Încheierea, intitulată evocator Despărțirea cu împărțire (Da, tot Eminescu am rămas), atrage atenția asupra acelei dimensiuni a poetului care l-a consacrat și ca un puternic susținător al interesului public, un veritabil tribun al cetății.
Continuă să citeștiCalendarul zilei
https://blog.revistaderecenzii.com
1598 – S-a născut arhitectul, sculptorul și pictorul Gian Lorenzo Bernini, reprezentant de seamă al barocului italian (d. 1680).
1834 – Corabia Marița, prima navă sub pavilion românesc, a plecat în primul voiaj în afara granițelor țării pe ruta Sulina – Constantinopol.
1861 – S-a născut generalul Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Române; în timpul Primului Război Mondial a fost şeful misiunii militare franceze la Bucureşti (d. 1931)
Continuă să citeștiSybaris de Ioan Adam
https://blog.revistaderecenzii.com
altfel, aşa este parvenitul, oriunde ar fi el pois…
— Ş’acum înţelegi… că unul ;d’e-al de noi când
se duce demn şi respectos ca să ceară omeneştd,
apare ca un neînţeles sau obraznic…
— Poate să fie şi asta…
— Ascultă-miă pe mine, aşa-i… — Băiete…
Uşa de din faţă se deschide cu sgomot.
— Bravo Pralea, aşa m!ă!… trimiteţi pieptul
tău lat înainte şi să râzi întotdeauna, că-ţi stă
bine…
Sfat în pustie de Saadi
https://blog.revistaderecenzii.com
trad. de Șt. O. Iosif
Dormeam odată în pustiul mare,
Furat de visul unei nopți senine,
Dar călăuzul de cămile vine,
Mă scutură din somn, și-mi strigă tare:
Obsesia unei moarte de Anton Holban
https://blog.revistaderecenzii.com
Mă obsedează tramvaiul pe care scrie „Bellu”. Nu-i știusem existența, căci nu avusesem niciodată nevoie de drumul lui, și brusc, la un colț de stradă, mi-a ieșit înainte. Un geam și un pervaz de lemn, înapoia cărora un vatman posac întorcea manivelele. Și numele de pe fronton, care, compus din litere puține, te pătrunde deodată, cum te-ar pătrunde deodată senzația de rece a unei picături de apă căzută pe pielea caldă. Am încremenit ca în fața unei ființe pe care n-o văzusem de mult și de care ar fi trebuit să mă ascund. Parcă apăruse Irina, sau măcar o rudă de a ei. Parcă înăuntru trebuiau să fie, neapărat, printre călători, cunoscuți comuni. S-a oprit tramvaiul. Pentru o secundă am pierdut capul. Am avut impresia că toți oamenii de acolo, și însuși scheletul vagonului, mă invită să urc. Treptele de lemn s-au înmuiat și s-au încălzit, s-au agitat degete care-mi făceau semn. Zăpăcit, n-aveam curajul nici să mă urc, nici să rămân. Hotărâsem vizita mea la Irina pentru mai târziu, după ce voi fi prelungit toate emoțiile posibile, și eram luat pe neașteptate. Aveam remușcări și dacă amânam un drum la care mă credeam obligat, și dacă mergeam, și astfel îmi simplificam o suferință, căci fatal reduceam totul la un timp limitat, în loc de o mie de pregăuri. Mai ales, potrivit temperamentului meu, regretam că escamotez atâtea prilejuri însemnate de suferințe și de neliniști. Tramvaiul a plecat, și am rămas ca un vinovat (și cu senzația că oricum aș fi fost, rămâneam vinovat), în timp ce călătorii din tramvai, aveam impresia, trebuiau să meargă cu toții acolo, să intre pe poarta mare, pe alei, să se oprească tocmai la crucea Irinei.
Continuă să citești