Horoscopul zilei de AI

https://blog.revistaderecenzii.com

Berbec (21 martie – 19 aprilie): Astăzi, sunteți încurajați să visați măreț și să vă stabiliți obiective ambițioase. Energia zilei vă susține în inițiativele personale și profesionale. Aveți încredere în intuiția voastră și nu ezitați să faceți pași îndrăzneți către realizarea visurilor voastre.

Taur (20 aprilie – 20 mai): Este momentul potrivit pentru a vă concentra pe transformarea personală. Deși s-ar putea să întâmpinați rezistență, perseverați în eforturile voastre de dezvoltare. Schimbările pe care le faceți acum vor aduce beneficii pe termen lung.

Continuă să citești

1859 – Domnul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, a fost ales domn al Țării Românești, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române

https://blog.revistaderecenzii.com

1859 – Domnul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, a fost ales domn al Țării Românești, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române.

41 – Împăratul roman Caligulacunoscut pentru excentricităţile sale şi pentru despotism, este asasinat de Garda Pretoriană.

76 – S-a născut împăratul roman Hadrian (d. 138).

1458 – Matei Corvin, fiul cel mai mic al lui Ioan Corvin, este ales rege al Ungariei.

1679 – Regele Carol al II-lea al Angliei a dizolvat Parlamentul.

Continuă să citești

Bălăuca (VI, VII) de Eugen Lovinescu

https://blog.revistaderecenzii.com

Afară, zi blândă de toamnă și de duminică vieneză, cu lume întoarsă de la biserică. În blondul fetelor cu păr de porumb copt, în albastrul ochilor luminoși de fecioare, părul necunoscutei, cu coafura înălțată dar și prelungită prin două largi bucle pe tâmple și prin valuri moi revărsate pe gâtul subțire – nu se pierdeau. Blondul și albastrul lor nu erau vieneze ci moldovenești. Profil fin, mai mult lunguieț, bărbie ascuțită. Ochii acum se clăteau și te legănau – acum se odihneau alături.

Eminescu rămase puțin mai în urmă cu câțiva dintre prieteni; se sfia să meargă lângă dânsa; farmecul muzeului pierise și nu mai avea ce-i spune sub soarele trădător de meridian. Ea trecu înainte cu Neagoe. Voinic ca un taur, cu gâtul scurt, brun; om dintr-o bucată, țăran necioplit din părțile Șălimbarului, fără frământări intelectuale și sentimentale; ochi negri de cărbune sub sprâncene stufoase; frunte îngustă și creață ce-i amintea lui Eminescu versul lui Horațiu:

Continuă să citești

La o artistă (Credeam ieri că steaua-ți…) de Mihai Eminescu

https://blog.revistaderecenzii.com

Mihai Eminescu

Credeam ieri că steaua-ți e-un suflet de înger
Ce tremură-n ceruri, un cuget de aur
Ce-arunc-a lui raze-n o luncă de laur
       Cu-al cântului dar,

Iar tu, interpretă-a cereștilor plângeri,
Credeam că ești chipul ce palida stelă
Aruncă pe-o frunte de undă rebelă,
       Pe valul amar.

Dar astăzi poetul cu inima-n ceruri,
Răpit d-a ta voce în rai de misteruri,
Ș-aduce aminte că-n cerul deschis
Văzut-a un geniu cântând Reveria,
Pe-o arpă de aur, c-un Ave Maria ­
Și-n tine revede sublimul său vis.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Noul an începe la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti cu o premieră oficială în regia lui Felix Alexa – „În largul mării” de Sławomir Mrożek, pe scena Sălii Pictura, începând cu ora 19:00. Cu o distribuție aparte și într-o atmosferă de o plasticitate extraordinară creată de scenografii Ștefan Caragiu și Liliana Cenean, regizorul Felix Alexa reimaginează comedia neagră a lui Sławomir Mrożek din anii ’60 pentru publicul de astăzi

Continuă să citești