Expoziția „Jocuri și dansuri tradiționale din Sud-Estul Transilvaniei”, la Muzeul „Civilizației Urbane” Brașov. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

La Muzeul Civilizției Urbane din Brașov poate fi vizionată Expoziția „Jocuri și dansuri tradiționale din Sud-Estul Transilvaniei”.

Aceasta constituie una din realizările Proiectului European de Cooperare „Trad’Europe”, desfășurat în perioada 2023-2025, printr-o colaborare între Muzeul de Etnografie Brașov, Lo Rondèu de Castelnau (Franța) și Motek Entertainment (Olanda).

Proiectul a avut ca obiectiv „creșterea vizibilității patrimoniului cultural intangibil din două zone etnografice (Sud-Estul Transilvaniei și Sud-Estul Franței – Occitania) și asigurarea promovării acestuia în context european”.

În cadrul lui s-au desfășurat  „numeroase acțiuni culturale și activități de cooperare, realizând festivaluri, evenimente, arhive digitale, dedicate muzicii tradiționale reprezentative ambelor culturi, întâlniri între artiști francezi și români pentru documentare și crearea unui repertoriu comun.”

Expoziția de la Muzeul Civilizației Urbane bazată pe un studiu riguros al tradițiilor din partea de sud-est a Transilvaniei și-a propus să aducă la cunoștința vizitatorilor aspecte teoretice și practice cu privire la obiceiurile, dansurile și portul popular al populațiilor conlocuitoare din această zonă: români, sași, maghiari și ceangăi.

O informație bogată, foarte bine documentată și sistematizată este prezentată în texte, completată de manechini îmbrăcați în costume populare și de obiecte din recuzita jocurilor prezentate.

Continuă să citești

Defecțiunea existenței în filosofia lui Noica. Articol* de Dan IONESCU

https://blog.revistaderecenzii.com

*Articol apărut în revista „Ramuri”, Nr. 1 / 2025

Conceptele lui Constantin Noica privind „devenirea întru ființă” par a se concentra exclusiv asupra „carențelor lumii” – susține Ion Militaru în cea mai recentă lucrare a sa, Filosofia existenței defecte (Editura Institutul European, București, 2023). Cu abilitate analitică, Militaru (care identifică și definește termenii clasici prin care Noica interpretează lumea: „individual”, „determinații” și „general”) își transformă investigația într-un instrument hermeneutic, destinat în primul rând sieși, pentru a defini existența apolinică, prin sublinierea aspectelor deficitare ale acesteia. În capitolul inaugural, Ontologia existenței defect – despre rostul și natura exemplelor în filosofia lui Constantin Noica, Militaru dezvăluie cum se poate ajunge la caracterizarea unei societăți prin examinarea modelelor pe care aceasta le adoptă. Tema îi oferă prilejul de a expune noi fațete ale unor figuri emblematice ale lumii antice, precum Socrate și Platon. Despre Socrate, în particular, aflăm detalii prețioase despre maniera în care acesta a stabilit paradigma sinelui ca motor principal al propășirii individuale, precum și despre metoda prin care și-a șlefuit

Continuă să citești

Un nebun făgăduiește și-nțeleptul se-amăgește – Anton Pann

https://blog.revistaderecenzii.com

Desen de AI

Într-o zi, Nastratin Hogea, ceartă c-un vecin având,
Fuse tras la judecată, pentru dânsul jalbă dând;
Nastratin plecând să meargă spre a se înfăţişa,
Băgă-n sân un pietroi mare şi se-nfăţişă aşa;
Când pârâtorul de dânsul spunea câte îi plăcea,
Nastratin pe taină sânul îşi arăta şi tăcea.
Judecătorul văzându-l că îşi bătea sânul plin,
Toată dreptatea o dete în partea lui Nastratin;
După ce jeluitorul fu d-aci afară dat,
Zise lui Nastratin Hogea: – Scoate ce mi-ai arătat;
El scoţând îndată piatra, o puse cu cinste jos
Şi se trase la o parte, cu chip prea politicos.
– Dar ce este asta? zise judecătorul bătrân;
– Este darul, el răspunse, ce ţi-l arătam în sân.

Continuă să citești

Horoscop (Recomandare AI)

https://blog.revistaderecenzii.com

Astăzi, 11 februarie 2025, Soarele din Vărsător formează un careu cu Uranus din Taur, aspect care poate aduce evenimente neașteptate și schimbări bruște în comportamentul celor din jur. Este recomandat să vă adaptați din mers și să nu vă faceți planuri rigide.

Berbec: Este posibil să simțiți nevoia de a vă retrage și de a lua o pauză de la agitația cotidiană. Evitați conflictele și încercați să nu insistați asupra faptului de a avea dreptate în orice situație. Flexibilitatea vă poate ajuta să mențineți relații armonioase.

Continuă să citești

Bălăuca (31 – 34) de Eugen Lovinescu

https://blog.revistaderecenzii.com

Mișcat, porni iarăși la deal, pe drumul pe care venise, cu impresia că-l urca pentru cea din urmă oară, drum călcat cu atâtea bătăi de inimă; tristețea despărțirii – a oricărei despărțiri îl copleși. Burnița ușor; mohorât, Eminescu își scutură stropii. Plecă fără să o vadă; destinul îl urmărise și de data asta. Străbătu din nou Sărăria și se afundă în Valea Plângerii ca într-o hrubă; bădia Ionică nu era acasă; se puse deci să-și strângă în liniște cărțile și să-și lege boarfele de om fără noroc. Peste vreo jumătate de ceas se auzi zgomotul surd al unei trăsuri, când hurducată printre pietre, când împotmolită în noroaie; lătratul câinilor răsculase mahalaua; o trăsură prin Țicău nu era lucru prea obișnuit. Auzind glasuri de oameni și horhăială pe la portița gardului, ieși să vadă ce-i:

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Expoziţia ‘Women crafting the future’, un concept unic, dedicat creativităţii şi puterii feminine, va fi prezentată, în perioada 11-22 februarie, la sediul din Calea Griviţei, nr. 64-66 al Muzeului Naţional al Literaturii Române. Cu această ocazie vor fi expuse colecţii de pictură, bijuterii, decoraţiuni şi piese vestimentare realizate de artistele membre ale Academiei de Artă Handmade Bucureşti, care surprind femeia şi ideea de feminitate în diferite ipostaze, dar şi o serie de panouri ce înfăţişează ambasadoarele campaniei WeAreHalf, o mişcare socială care promovează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Cea de-a XI-a ediţie a expoziţiilor de artă organizate de Academia de Artă Handmade Bucureşti, ‘Women Crafting the Future’ este o manifestare socio-culturală organizată în parteneriat cu patronatul Organizaţia Femeilor Antreprenor şi Asociaţia Solidaritate şi Egalitate

Continuă să citești