Allan Pease: Limbajul trupului sau Cum pot fi citite gândurile altora din gesturile lor

descărcare

Allan Pease: Limbajul trupului sau Cum pot fi citite gândurile altora din gesturile lor

de Mirela Teodorescu

De-a lungul timpului a fost mereu un avantaj pentru o persoană să cunoască tainele limbajului corpului şi asta în primul rând pentru că inconştientul se manifestă prin corp. În concluzie, a şti să interpretezi limbajul non-verbal al cuiva, înseamnă a pătrunde în psihologia inconştientului persoanei cu care interacţionezi şi să culegi astfel informaţiile despre ceea ce se întâmplă cu adevarat la nivelul persoanei, dincolo de ceea ce spune în mod raţional şi declarativ. În cartea lui, Allan Pease – Limbajul trupului sau Cum pot fi citite gândurile altora din gesturile lor (Editura POLIMARK, Bucuresti, 2002) ne propune câteva principii  şi interpretări ale comunicării non-verbale.

Născut în Melbourne, în 1952, Allan Pease şi-a început cariera foarte devreme. La vârsta de 10 ani câştiga bani vânzând bureţi de vase din uşa-n uşa. La 17 ani era numărul 1 în vânzări, pe plan naţional, la o companie care vindea oale şi cratiţe. Patru ani mai târziu realiza o mare performanţă: era omul care, în primul an de munca, reuşise să vândă asigurări de viaţă în valoare de 1 milion de dolari.
Prin discursurile sale la diferite întâlniri a ieşit la iveală şi talentul său: Allan Pease este un foarte bun vorbitor în public. Acest prim succes l-a făcut să scrie prima sa carte: „Limbajul trupului” – care a fost un bestseller (vândut în peste 12 milioane de exemplare în întreaga lume).

„Să acordăm zilnic cel puţin cincisprezece minute studierii şi interpretării gesturilor altora şi, totodată, să ne străduim să ne cunoaştem îndeaproape gesturile proprii” este un fragment din cea mai vânduta carte scrisă de omul care este supranumit „Mr. Body Language”.

Apropiindu-ne de sfârşitul secolului XX, suntem martorii apariţiei unui nou tip de om de ştiinţă, cel din domeniul comunicărilor non-verbale. Tot aşa cum ornitologul se delectează observând păsările şi comportamentul lor, specialistul în comunicări non-verbale urmareşte cu pasiune semnele non-verbale ale fiinţelor umane. El le supune observaţiei.

“Peste tot unde indivizi intră în interrelaţii – în timpul îndeplinirii îndatoririlor sociale, pe plajă, la televizor, în birouri. El este un cercetător al comportamentului uman şi doreşte să cunoască  modul  cum procedează ceilalţi oameni, pentru a afla cât mai multe despre el însuşi şi despre posibilităţile îmbunătăţirii relaţiilor sale cu ceilalţi oameni” (pag.11).

Este aproape incredibil că in decursul evoluţiei umane de mai bine de un million de ani, aspectele non-verbale ale comunicării au început să fie studiate mai intens abia în anii ’60, iar publicul a luat cunoştinţă de existenţa acestora numai în 1970, odată cu apariţia cărtii lui Julius Fast despre limbajul trupului. Ea a fost un rezumat al muncii depuse până atunci de savanţii behaviorişti în domeniul comunicării non-verbale, dar mulţi dintre semenii noştri nu au aflat nici până astăzi de existenţa limbajului trupului. Şi cu atât mai puţin de importanţa acestuia în viaţa lor.

Charlie Chaplin şi mulţi alţi actori ai filmului mut au fost pionierii folosirii cu îndemanare a comunicării non-verbale; aceasta a fost pe atunci singura metodă disponibilă a ecranului.

În domeniul studiului de specialitate al limbajului trupului, cea mai importantă lucrare apărută înainte de secolul XX, a fost cartea lui Charles Darwin, tipărită în 1872, The Expression of the Emotions in Man and Animals (Exprimarea emoţiilor la om şi la animale). Ea a avut un rol important  asupra studiilor moderne consacrate expresiilor faciale şi limbajului trupului, în general, multe din ideile şi observaţiile lui Darwin fiind validate de către cercetătorii moderni din întreaga lume.

 

Aşadar, citirea limbajului corpului ne ajută în viaţa de zi cu zi, de la încheierea unor afaceri, până la a şti în cine să te încrezi şi a observa dacă cineva este supărat. Citirea limbajului corpului înseamnă a face presupoziţii despre ce se întâmplă în interiorul persoanei în baza a ceea ce calibrăm ( obervare fără judecată) a posturilor, mişcărilor şi poziţionărilor.

Pentru a înţelege limbajul corpului unei persoane, e necesar să însumezi informaţiile venite din mai multe părţi. Să luăm de exemplu lacrimile: să vezi doar lacrimile nu ştii dacă persoana e tristă, fericită sau are pur şi simplu ceva în ochi fără a observa spre exemplu şi gura. În concluzie, fiecare acţiune din cele ce urmează înseamnă foarte puţin dacă e luată izolat, ca informaţie singulară. De asemenea, dimensiunea culturală joacă un rol foarte important în interpretarea limbajului trupului, deci e bine să cunoaşteţi cât mai multe aspecte înainte de a trage vreo concluzie.

Cartea lui Allan Pease este un ghid, prin care puteţi afla cum să deveniţi mai agreabil celor din jurul dumneavoastră, cum puteţi deosebi sinceritatea de tentativele de inducere în eroare, cum puteţi deprinde secretele reuşitei în afaceri, cum puteţi cultiva buna înţelegere cu alţii, cum puteţi duce negocieri finalizate cu succes, cum puteţi descoperi dacă cineva minte.

Un comentariu la „Allan Pease: Limbajul trupului sau Cum pot fi citite gândurile altora din gesturile lor

  1. Recenzia ne face sa citim cat mai repede acesta carte, pentru a cunoaste cat mai bine limbajul trupului, pentru a ne perfectiona cum sa ne comportam in intalnirile de afacrei si nu numai, sa putem deosebi sinceritatea de falsitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *