Atelierele verii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

Și în acest an, în vacanța de vară,   muzeele din județul Prahova și-au stabilit un program activ, dedicat colaborării cu școlile și cu famiile elevilor în vederea cooptării acestora în activități de formare teoretică și practică a copiilor.

Astfel, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, luni, 8 iulie 2024, s-a desfășurat atelierul cu tema „Povestim și coasem”.

Acesta a fost inițiat și coordonat de doamna Amalia Nicoară, șef serviciu istorie, cu ajutorul doamnei  referent Irina Voinescu.

Participanți au fost elevi de la Școala Gimnazială „Grigore Moisil” Ploiești,  coordonați de doamna profesoară pentru învățământul primar Iolanda Dumitrescu.

Scopul activității a fost readucerea în rândul copiilor a unei îndeletniciri din viața satului tradițional românesc.

Doamna Amalia Nicoară s-a inițiat în tainele cusutului, tricotatului și croșetatului încă din anii copilăriei, când a lucrat în familie împreună cu bunica și mama sa, cât și la școală, în timpul orelor de lucru manual.

Are o colecție proprie de costume populare pe care le-a adus cu dumneaei la activitatea de la Muzeul de Istorie, le-a prezentat copiilor, le-a permis să le îmbrace și să se fotografieze cu ele.

După aceea, din partea muzeului, copiilor le-au fost distribuite bucăți de etamină, ace și fire de bumbac și cu pasiune și tact pedagogic, doamna Amalia Nicoară, le-a dat copiilor explicațiile necesare pentru a executa câteva lucrări de bază necesare pentru realizarea oricărui model: cusături în urma acului, cusătură spartă, punctul sau musca. La o activitate viitoare, copiii vor fi învățați să realizeze modele.

 Pe agenda de lucru a Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova și a secțiilor sale se află multe alte activități programate să se desfășoare în această vară:    „Meșterul ceasornicar”, „Carte de citire, carte de iubire”, „Șezătoare pe prispa muzeului”, „Vacanța acasă la nenea Iancu”, „Eroii lui Caragiale”, completarea de rebus,  ateliere de modelaj în lut, decorat diverse obiecte, pictură etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *