Bianca Dinescu: Jurnalul familiei -escu, o radiografie a identității românești, la TVR 1

„Jurnalul familiei –escu”, o radiografie a identităţii româneşti, la TVR 1

Documentarul semnat de regizorul Şerban Georgescu şi care îi are ca invitaţi pe Ioana Pârvulescu, Mihaela Miroiu, Sorin Ioniţă, Stelian Tănase, Theodor Paleologu sau Vintilă Mihăilescu poate fi văzut la TVR 1 sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 13.00.

Televiziunea Română propune telespectatorilor săi un documentar în premieră, o călătorie în spaţiu şi timp, în care familia e puntea de legătură între toate momentele care ne-au ţinut uniţi, dar ne-au şi dezbinat, de la Marea Unire încoace. Jurnalul familiei -escu este povestea milioanelor de români care, prin forţa împrejurărilor, au ajuns să locuiască între aceste graniţe şi să fie nevoiţi să se suporte unii pe alţii – aşa cum stau lucrurile într-o mare familie. Povestea familiei -escu este spusă de regizorul Şerban Georgescu, împreună cu Ioana Pârvulescu, Mihaela Miroiu, Sorin Ioniţă, Stelian Tănase, Theodor Paleologu, Vintilă Mihăilescu şi ajutat de arhivele personale a zeci de oameni. Documentarul poate fi văzut la TVR 1 şi TVR 1 HD sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 13.00.

Tema Jurnalului familiei -escu este definirea unei identităţi a românilor, dincolo de standard şi de canoane, dar cu mult umor şi aproape caricatural. Filmul surprinde ceea ce nu se învaţă în şcoală: de la relaţiile de familie până la spiritualitate; despre viaţa la bloc; despre diferenţele între provinciali şi bucureşteni; despre cum era înainte – înainte de comunism, dar şi înainte de Revoluţie; despre noi şi despre ai noştri. Prin definirea câtorva „elemente”, precum: limba, naţionalitatea, religia, mâncarea, sportul, politica, războiul, agricultura, şantierele, tradiţiile, muzica sau moda, filmul conturează un portret al felului în care cele enumerate mai sus ne-au influenţat şi modelat familia. 

Pornind de la educarea propriei fiice, regizorul Şerban Georgescu face o incursiune sinceră în genealogia familie sale, dar şi în istorie. Prin poveştile străbunicilor, bunicilor, mătuşilor, unchilor, verilor şi cumnaţilor, Jurnalul familiei -escu propune o trecere de la întâmplările mici, individuale, la marile întâmplări la care am luat parte cu toţii în ultima sută de ani. „Străbunica şi bunica mea sunt născute lângă Sibiu, iar la completarea acestui documentar au contribuit şi câţiva sibieni, prin fotografii din arhivele personale, la vederea cărora pe marele ecran sper să se bucure”, mărturiseşte regizorul.

Documentarul, prin vocile antropologilor, surprinde două extreme: dispreţul faţă de popor, ca origine (alimentat de dispreţul faţă de naţional-comunismul ceauşist) şi – la capătul celălalt – adularea „epileptică” a românismului (cei care laudă faptul de a fi român, dincolo de orice alt criteriu).

Descris ca fiind „poate cel mai bun produs cultural realizat cu ocazia Centenarului”, documentarul a reuşit să emoţioneze publicul prezent la proiecţiile din cadrul marilor festivaluri naţionale în selecţia cărora a fost inclus, echipa filmului fiind întâmpinată la finalul acestora cu aplauze şi multe curiozităţi din partea cinefililor. „Ceea ce mă face să privesc cu optimism îndeplinirea obiectivului meu principal, acela ca acest documentar să creeze emoţii şi să fie un prilej de reflecţie. Iar după ce trec emoţiile, sper ca cei mai mulţi spectatori să-şi pună întrebarea simplă: ce anume a declanşat în ei acele emoţii? Şi poate, în căutarea răspunsului, fiecare îşi va completa în jurnalul propriu rubricile rămase albe”, declara Şerban Georgescu.

„Tembelismul moldovenesc, încetineala ungurenilor şi luminiţele oltenilor. Limba, familia şi fotbalul. Cântarea României şi Daciada, biserica şi statutul femeii, Radiovacanţa şi nebunia VHS-urilor. Despre toate acestea şi despre multe alte subiecte de unire şi dezbinare la români în ultimii 100 de ani în documentarul plin de vervă, ironie şi umor dar şi de adevăr(uri) şi emoţie al lui Şerban Georgescu.” (Cinemap)

Şerban Georgescu are la activ mai bine de 20 de ani de experienţă în domeniul documentarelor şi advertisingului, lucrând pentru clienţi de prestigiu, cu unii dintre cei mai importanţi jucători din industrie. Ultimul său documentar, Varză, cartofi şi alţi demoni, care a putut fi, de asemenea, vizionat la TVR, a fost extrem de bine primit de public şi critică, bucurându-se inclusiv de atenţie internaţională după premiera mondială de la prestigiosul festival de film documentar Dok Leipzig.

***

Jurnalul familiei -escu este produs de Kolectiv Film în co-producţie cu Studioul Video Art şi este distribuit de Kolectiv Film. Filmul a fost realizat cu participarea TVR şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *