Claudiu Bleonţ, un om senin şi viu, care „încearcă să-şi reactiveze constant copilul din el”. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Nocturne

Claudiu Bleonţ, un om senin şi viu, care „încearcă să-şi reactiveze constant copilul din el”

O nouă ediţie „Nocturne” la TVR 1, un nou invitat: actorul Claudiu Bleonţ, alături de care ne amintim de vremuri mai rele sau mai bune şi răsfoim pagini de viaţă, cu întâmplări răscolitoare, dar şi revelatoare. Joi, 16 decembrie, ora 23.00.

Încercăm să descoperim surse de lumină, de aceea în studioul „Nocturnelor” poposeşte, în această săptămână, actorul Claudiu Bleonţ. Marina Constantinescu ne dă întâlnire la TVR 1, joi, 16 decembrie, ora 23.00.

„Suntem un amestec de ordine şi dezordine, lumină şi întuneric”, spune actorul Claudiu Bleonţ, care ne-a delectat de-a lungul anilor cu zeci de roluri memorabile în teatru sau film. Ne bucurăm în continuare de prezenţa sa pe scenele marilor teatre bucureştene, dar şi ale celor din ţară ori străinătate.

Şi pentru că suntem în luna în care numărăm 32 de ani de la Revoluţia Română, la „Noctune”, Claudiu Bleonţ ne povesteşte cum a trăit şi ce a însemnat pentru el punctul de cotitură din istoria recentă a României. Revoluţia l-a prins în turneu. A fost rechemat la Petroşani, unde îşi făcea stagiatura, iar acolo a aflat ce se întâmpla în România în decembrie 1989. La ediţia „Nocturne” de joi, 16 decembrie, alături de invitatul Marinei Constantinescu ne amintim şi despre comunism, despre raţia de viaţă pe care o primeau românii. Claudiu Bleonţ nu a uitat niciodată frigul îndurat în acea perioadă, când, în turnee fiind, ajungea să fie cazat în camere îngheţate de hotel. Alte întâmplări răscolitoare vom asculta la „Nocturne”, pe TVR 1.

Nu se aştepta să cadă regimul comunist, avea 31 de ani pe atunci, dar a simţit profund acea mare schimbare: „A fost ca o despieliţare dintr-un Ev Mediu”, mărturiseşte actorul. Cum au putut să trăiască şi să se exprime atunci artiştii, actorii, oamenii de cultură în general? Care a fost soluţia libertăţii în vremuri întunecate? Tot invitatul Marinei Constantinescu răspunde: „Până în anii ’90, oamenii s-au salvat prin cultură”.

Ce înseamnă pentru actorul Claudiu Bleonţ teatrul, filmul, o viaţă închinată scenei, vom afla mai multe joi seară, la „Nocturne”, de la TVR 1. Un lucru e sigur, mărturiseşte invitatul: „Prin teatru, am scos la iveală rebelul din mine, care a fost anihilat de rigoarea liceului german şi a anilor de scrimă”…

Farmecul dialogurilor „Nocturne” ne cuprinde în fiecare joi, ora 23.00, la TVR 1. Mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice vin în casele noastre. Actorii Emilia Popescu, Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Dan Chişu, compozitorul şi cantautorul Nicu Alifantis, pianistul Dan Grigore s-au numărat printre invitaţii Marinei Constantinescu în noul sezon „Nocturne”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *