Din ţara zeului Zamolxe, pe scena „Vedeta populară”. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Din ţara zeului Zamolxe, pe scena „Vedeta populară”

Un gugulan intră în competiţie în ultima ediţie ce mai poate asigura un loc în Semifinală. Cu multe emoţii, poveşti de viaţă, cântec şi suflet românesc, „Vedeta populară” se vede şi pe 19 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 1.

Se pare că în zona celor câteva aşezări din jurul vârfului Gugu din Banatul montan, unde trăiesc gugulanii, nu doar tradiţiile şi obiceiurile vechi se transmit de la o generaţie la alta, ci şi talentul. Cu un străbunic cunoscut în zonă pentru vocea sa puternică, de tenor, şi un tată cantor la biserică, dar şi dirijor al unui cor de 40 de oameni din sat, un tânăr din Caraş vine cu mândrie în faţa românilor, aducând cu sine moştenirea de mii de ani a culturii gugulane. La fel ca şi ceilalţi patru concurenţi ai serii, e hotărât să profite de ultima şansă de calificare în Semifinala sezonului 7 „Vedeta populară”. Dacă şi juriul îl va susţine aflăm duminică, 19 decembrie, de la ora 21.00, urmărind emisiunea de la TVR 1, difuzată simultan şi la TVR Moldova şi TVR Internaţional.

Tot dintr-un mediu unde folclorul şi tradiţiile sunt păstrate şi cultivate provine şi una dintre cele care îi fac tânărului concurenţă. În satul ei din Botoşani se ţin încă baluri, de Paşte şi de Crăciun, iar oamenii poartă costume populare când merg la biserică sau la botezuri. Adolescenta de 16 ani vine la „Vedeta populară“ cu o dublă motivaţie: vrea să dovedească tuturor că are stofă de cântăreaţă, dar şi să împlinească visul frânt al bunicii sale; aceasta avea voce frumoasă, dar, pe vremea ei, gura lumii spunea că „fetele cuminţi” nu cântă, aşa că a renunţat la muzică…

O sălăjeancă de 57 de ani, deja bunică, ne demonstrează că nu e niciodată prea târziu să-ţi urmezi pasiunea. După ce şi-a văzut băieţii mari, femeia a decis că e timpul să se ocupe şi de ea. Vom vedea ce spun şi membrii juriului despre această hotărâre. Şi tot de la Niculina Stoican, Cornelia Rednic, Elise Stan, Grigore Leşe şi Bogdan Mihai Simion aşteaptă şi o tânără din Neamţ confirmarea că a fost inspirată să renunţe, după un an, la Facultatea de Litere, pentru a urma o carieră în domeniul artistic. Iar o elevă din Gorj şi-a trasat două obiective mari: să devină medic pediatru şi să cânte. Pentru cel de-al doilea, vine duminică seară la „Vedeta populară“.

La ultima ediţie de concurs, Orchestra Ansamblului Profesionist Cindrelul „Junii Sibiului“, dirijor Gabriel Popescu, manager Silvia Macrea, susţine toţi concurenţii cu acompaniamentul momentelor muzicale.

„Vedeta populară” intră duminica seara în casele noastre, cu ale sale cântece şi tradiţii ce spun istoria acestui neam, cu oamenii ei plini de bucurie şi speranţă, cu muzicieni desăvârşiti şi cu poveşti emoţionante. Sezonul 7 al emisiunii realizate de Iuliana Tudor se vede la TVR 1, în fiecare duminică, de la ora 21.00. „Vedeta populară” se difuzează simultan şi la TVR Moldova şi TVR Internaţional.​

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *