Românii care scriu istoria recentă, în noua serie „România veritabilă”, la TVR 1, Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Românii care scriu istoria recentă, în noua serie „România veritabilă”, la TVR 1

  • Şase episoade în premieră, din emisiunea dedicată excelenţei, geniului, valorii şi tradiţiei româneşti, vor fi difuzate din 19 decembrie, la TVR 1.
  • Cu Cristina Şoloc explorăm „România veritabilă” prin Sibiu, Cluj, Alba, Buzău, Dolj şi Ilfov.

Din 19 decembrie, la TVR 1 începe un nou sezon „România veritabilă”. Pe parcursul celor șase episoade ale sezonului 4, realizatoarea Cristina Șoloc ne conduce prin locuri de poveste din Sibiu, Cluj, Alba, Buzău, Dolj şi Ilfov. Călătoria fascinantă va fi completată cu o ediţie specială de colinde, difuzată în 2 ianuarie.

Chiar dacă trăim vremuri pline de îndoială, echipa emisiunii a găsit românii veritabili care nu se dau bătuţi, ci luptă mai departe, pentru visurile şi convingerile lor.

„Mi-am propus să realizez și de această dată un sezon captivant, util, în care fiecare episod să curgă ca o melodie armonioasă, iar telespectatorul să simtă că a aflat ceva nou, că a cunoscut pe cineva care i-a oferit inspirație și energie sau că s-a delectat cu personaje și imagini care i-au dat speranță și optimism, atât de necesare pentru sănătate. Și în acest an am reușit să ajungem în locuri superbe, puțin bătătorite și să cunoaștem români excepționali, așa că putem oferi acum publicului documentare de suflet. Sperăm să atragem și mai mulți pasionați de istorie, tradiție, evoluție și de oameni aleși, care duc valorile noastre mai departe”, spune realizatoarea şi gazda seriei „România veritabilă” de la TVR 1.

Primul episod „România veritabilă” face o incursiune în istoria unei oraș medieval fermecător, cu multe taine și particularități: Mediaș. Cristina Şoloc ne e călăuză prin turnurile cetății, vom pătrunde în celula în care a fost întemnițat Vlad Țepeș, dar vom vedea și cum se scrie în prezent istoria în Vechea Metropolă de vin a Transilvaniei și a Europei. În această toamnă, la Mediaș au fost sărbătoriți 100 de ani de Fetească Regală, prin proclamarea zilei internaționale a acestui soi românesc nobil (3 iunie). Totul s-a întâmplat în cadrul unui festival cu participare internațională, WeinFest, pus la cale de unul dintre românii veritabili descoperiți în sezonul trecut. Este vorba despre Octavian Isailă, specialist în marketing și restauratorul istoriei viticulturii din Vechea Metropolă de vin. Episodul poate fi vizionat la TVR 1 duminică, 19 decembrie, de la ora 19.00.

În Ziua de Crăciun, ardeleanul gospodar, dar şi profesorul universitar Ioan Bocşa, cercetător în folclor şi culegător de muzică românească arhaică, ne arată superba sa grădină, un adevărat parc dendrologic.

În cea de-a doua ediţie a sezonului, difuzată în Ziua de Crăciun, de la 14.30, Cristina Șoloc ne invită la o plimbare relaxantă, dar şi surprinzătoare prin grădina îndrăgitului interpret de muzică populară Ioan Bocşa. În 8 ani, îndrăgitul interpret de muzică populară a creat în jurul casei, la marginea pădurii Făget din Cluj, un adevărat parc dendrologic, cu sute de specii de arbori şi plante. Îl vom descoperi pe ardeleanul gospodar, dar şi pe profesorul universitar Ioan Bocşa, cercetător în folclor şi culegător de muzică românească arhaică. Profesorul Ioan Bocşa a catalogat până acum 7.000 de colinde transilvane, dintre care 400 fac acum parte din repertoriul Ansamblului Icoane, pe care l-a înfiinţat în urmă cu aproape 30 de ani. În premieră, ascultăm şi cel mai nou colind interpretat de Ioan Bocşa. Episodul 2 va fi difuzat în reluare duminică, 26 decembrie, de la 19.00.

Pe 2 ianuarie, de la 19.00, telespectatorii se vor delecta cu o ediție specială de folclor, evident din „România veritabilă”. Vom urmări la TVR 1 colinde interpretate de Ioan Bocșa și Ansamblul de muzică tradițională românească Icoane, Corul Parohiei Irești și Carmen Mustață.

În episoadele urmează, alături de Cristina Şoloc mergem pe urmele lui Tudor Vladimirescu în comuna Padeş, din judeţul Dolj, unde a fost semnată proclamaţia Revoluţiei de la 1821. Telespectatorii vor asculta şi o frumoasă poveste de iubire dintre doi foști avocați bucureșteni, care au ales viața fără ceas, în Munții Apuseni. O incursiune cu totul specială vom face și în satul ideal din România: Muzeul în aer liber Astra, din Sibiu – un loc în care toate sunt așa cum ar trebui să fie la țară. Iar pentru episodul final, o surpriză: Cristina Șoloc ne însoţeşte acasă la Ecaterina Teodoroiu, unde o întâlnim pe strănepoata eroinei de la Jiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.