Horațiu Mălăele în rolul care i-a adus premiul UNITER pentru cel mai bun actor

UNDE I REVOLVERUL Malaele

Horațiu Mălăele, într-un rol care i-a adus premiul UNITER pentru cel mai bun actor – „Unde-i revolverul ?” de Görgey Gábor

Luni, 21 septembrie, ora 20 :10 la TVR 2

 

 

„M-am născut atipic şi vreau să-mi păstrez acest statut” spune Horațiu Mălăele, care și-a pus amprenta pe fiecare rol prin care a trecut. „Unde-i revolverul ?” de Görgey Gábor este o satiră politică scrisă în 1966 și care i-a adus actorului, pentru interpretarea personajului K. Müller, premiul UNITER pentru Cel mai Bun Actor în 1998, în montarea de la Teatrul Nottara. Reluând partitura, alături de trupa Teatrului Național din Craiova și în regia artistică a lui Mircea Cornișteanu, spectacolul obține, în varianta TV, Premiul UNITER pentru Teatru TV în 2010.

Mircea Cornișteanu a pus, în premieră în România, în 1997, la Teatrul Nottara din București, „Unde-i revolverul ?” de Görgey Gábor considerând textul apropiat realității românești. Piesa este o parabolă a relației individ-putere și regizorul l-a reluat în încă două montări, una la Teatrul din Constanța (1998) și una, peste o decadă mai târziu, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Cariova. Pentru înregistrarea TV a spectacolului, l-a convins pe Horațiu Mălăele să se alăture lui Valler Dellakeza, Angel Rababoc, Sorin Leoveanu și Marian Politic, actorii naționalului craiovean. „În aceşti ultimi 20 de ani, ne-am putut da seama de infinit mai multe nuanţe ale corupţiei decât înainte de ’89. Am crezut în oameni care ne-au dezamăgit după ce au ajuns la putere şi asta ne ajută să înţelegem cu atât mai bine lumea piesei” spunea el în 2010.           (http://www.indiscret.ro/263/special/8646/undei-revolverul.html)

 

 

„ Mălăele, în orice distribuție, devine imediat centrul universului scenic. Fără orgoliu, de la sine, și în deplina bucurie a tuturor, fiindcă lucrurile se întâmplă nu emfatic, ci firesc asumat și in beneficiiul tuturor.” spune criticul de teatru Doina Papp în volumul „O poveste cu Horațiu” . De aceea, poate, nu este o surpriză ca Mălăele se completează impecabil cu restul distribuției prinse în caruselul puterii: „El juca Müller, rolul cel mai greu, un funcționar mărunt, care se dă după putere (a luat premiul UNITER). Am refăcut spectacolul de curând pentru Televiziune cu actori de la Craiova. Doar pe Horațiu l-am păstrat. Pentru că era și este nemaipomenit.” povestește regizorul Mircea Cornișteanu.

 

Cinci personaje arhetipale, un aristocrat militar de carieră (Valler Dellakeza), un intelectual(Angel Rababoc), un funcționar – arivist etern destinat lingușelii(Horațiu Mălăele), un țăran(Marian Politic) și un infractor mărunt, fără educație sau viitor, o plevușcă(Sorin Leoveanu), sunt închiși într-un spațiu subteran, încuiat, controlat de cel care deține revolverul, simbol al puterii și forței violente exercitate asupra celorlalți, și care trece rând, pe rând de la unul la celălalt.

 

Piesa pune în discuţie faptul că puterea corupe, indiferent de sistem, indiferent de cei implicați. „Scrisă de furie, potrivit afirmaţiilor talentatului dramaturg, în condiţiile unei boli nemiloase, piesa a contribuit într-un fel la vindecarea sa miraculoasă. Amintirile din copilărie despre regimul horthyst, trăirile din plin ale grozăviilor petrecute în anul 1944, puciul bolşevic al lui Rakosi din 1948, deportarea şi jefuirea totală a familiei sale şi-au pus amprenta cu duritate asupra evoluţiei sufleteşti a scriitorului. Toate aceste trăiri l-au inspirat şi determinat pe Görgey Gábor (pe numele său adevărat Artur Görgey) să prezinte o multitudine de variante ale vieţii politice şi sociale maghiare şi ale posedării puterii, cu umor şi nedisimulată ironie neîndurătoare, exprimându-şi în mod evident, într-un hohot uriaş, toată disperarea. Criticul Oskar Schindler spunea că „puterea este atunci când ai toate motivele să ucizi şi nu o faci”. ” (http://www.indiscret.ro/263/special/8646/undei-revolverul.html)

Görgey Gábor este un binecunoscut și apreciat scriitor maghiar, regizor și politician (fost ministru al culturii din Ungaria în perioada 2002-2003).  Născut în 1929, Görgey a fost martorul schimbărilor dramatice de regimuri politice, al terorii horthyste, al terorii comuniste și al jocurilor de putere din prima jumătate a secolului XX. Piesa este scrisă în 1966 și a avut premiera în peste 30 de limbi străine.

 

Unde-i revolverul

de Görgey Gábor

Traducere Zeno Fodor

In distribuție: Horațiu Mălăele, Sorin Leoveanu, Valer Dellakeza, Angel Rababoc, Marian Politic.

Muzica: Nicu Alifantis; Producător:  Zoe Bălan și Ruxandra Țuchel

Regia artistică: Mircea Cornișteanu

 

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *