Imagini în premieră la TVR – joi, 17 nov. de la ora 20.00 la TVR2 și TVRHD

catalin-stefanescu1

Periplul prin istoria acestei perioade va aduce informaţii şi imagini legate de evenimente majore ale omenirii, relatate şi comentate de invitaţii ediţiei: Cristian Diaconescu, Teodor Baconschi, Liviu Tofan şi Iulian Fota.

Astfel, de la fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, aflăm care au fost cauzele care au dus la izbucnirea Războiului civil din Liban, iar Teodor Baconschi va face un portret al lui Karol Wojtila, devenit la 16 octombrie 1978, Papa Ioan Paul al II-lea. Pentru prima dată, la TVR vor fi difuzate imaginile de la acel evenimentistoric. Totodată, discuţia se va opri şi asupra momentului în care Papa Ioan Paul al II-lea este împuşcat şi rănit de un militant ultranaţionalist turc.

Iulian Fota prezintă momentul alegerii demoocratului Jimmy Carter ca preşedinte SUA, primul candidat din Sud care va ocupa această funcţie iar Liviu Tofan, cu ajutorul  documentelor CNSAS, face o analiză a conjuncturii în care, la postul de radio Europa Liberă, a fost  citită  scrisoarea deschisă , prin care Paul Goma se solidariza cu Charta 77.

„Un portret de secol” este un periplu care ne aduce imagini descoperite în Arhiva Televiziunii Române, de la evenimente politice, sociale, mondene –  care nu se puteau difuza în perioada comunistă. Numeroase ştiri externe sosite de la marile agenţii de presă, relatări despre evenimente de importanţă mondială care, la noi n-au reuşit să ajungă pe post. Sunt fapte care ne-au influenţat şi ne mai influenţează şi astăzi. Sunt evenimente pe care le catalogăm, uneori, fără mare interes – şi despre care spunem că dacă au trecut, ele ţin deja de istorie. Numai că, aceste istorii contează! – explică producătoarele acestui ciclu, Ioana Mureşan şi Ruxandra Ţuchel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.